Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid en de economie, ook de voetbalclubs maken zich terecht (financiële) zorgen. Bij WS Lauwe bond secretaris Charly Nowé de kat de bel aan. Hij stelde voor om de wedstrijdpremies met 20 procent te verminderen. Wij polsten bij de andere eersteprovincialers uit Zuid-West-Vlaanderen naar hoe zij tegenover dat voorstel staan.
Uitgezonderd bij enkele ploegen, is het bijzonder kalm op de transfermarkt. Deze keer hielden de meeste clubs zich gedeisd. Het kon ook niet anders. In het weekend van 7 en 8 maart werd er voor het laatst gevoetbald. Daarna ging wegens corona het slot erop. Geen paas- of sinksentornooien of andere activiteiten die geld in de lade brachten. Alle ploegen bleven sindsdien zonder inkomsten. En hoe zullen de sponsors reageren? “Het zijn niet alleen de kleine clubs die het moeilijk hebben”, weet WS Lauwe-secretaris Charly Nowé. “Ook veel eersteklassers zullen het zuinig aan moeten doen. Hoe de spelers reageerden op mijn boodschap? Dat zullen we pas weten als we samen zitten. Hopelijk positief. Ik heb dit voorstel gelanceerd om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Veel clubs hebben reeds positief gereageerd. Afwachten of ze ook het woord bij de daad zullen voegen. En hoe zal de komende competitie eruit zien? Zal het met toeschouwers gebeuren? Wat met de kantine? Allemaal vragen waarop we momenteel nog geen antwoord weten.”
Geen avontuurtjes
Buur RC Lauwe kan zich volledig vinden in het voorstel van White Star. Het heeft ondertussen het voorstel van Charly Nowé in de praktijk omgezet. “Door het coronavirus konden we onze contracten, die we vooraf met de spelers hadden afgesloten, niet nakomen”, vertelt Robbe Ghesquière, verantwoordelijke communicatie bij Racing Lauwe. “Met de trainers en spelersraad hebben we toen samen gezeten. Toen die hun fiat gaven, hebben we onze spelers ingelicht. We hebben niet rond de pot gedraaid. De meeste onder hen konden zich vinden in de nieuwe afspraken. Hoe hard ons nieuw bestuur ook werkt, financiële avontuurtjes zijn niet aan ons besteed. En we zijn wellicht niet de enige. Om te overleven, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen, anders dreigt er een financiële ramp.”
“Het is een mooi initiatief, maar de budgetten van de eersteprovincialers kun je moeilijk met mekaar vergelijken. Van WS Lauwe weet ik uit het verleden dat hun budget altijd behoorlijk hoog lag”, verklaart Ivan Vanovervelt, voorzitter van Racing Waregem. “Wij bespreken dat voorstel nog tijdens de bestuursvergadering, maar ik wil er meteen aan toevoegen dat wij met het oog op de komende competitie al behoorlijk gesaneerd hebben. Die oefening hadden wij trouwens al voor de crisis gemaakt. In de veronderstelling dat men alle ploegen op één lijn zou krijgen, vraag ik mij toch af of iedereen open kaart zal spelen.”
Jeugdwerking
“Twee keer per jaar komt de verstandhouding van eerste provinciale samen en dat zou een ideaal en nuttig onderwerp geweest zijn om daar te bespreken”, vertelt Jean-Pierre De Leersnyder, voorzitter van SC Wielsbeke. “Jammer genoeg konden wij door de coronacrisis echter niet samen komen. Over dat voorstel kan ik voorlopig nog niet veel zeggen, want het moet nog besproken worden. Een belangrijk item is natuurlijk het budget, dat voor alle ploegen verschillend zal zijn. Daarnaast vraag ik mij af of wij spreken over bruto- of over nettopremies en dan is er natuurlijk ook nog de jeugdwerking, waarvan de kosten, al naar gelang het aantal teams dat in competitie komt, voor elke ploeg verschillend zullen zijn.”
Ook Sparta Heestert, nieuw in eerste provinciale, werkt zich uit de naad om de gevolgen van de coronacrisis beperkt te houden. Maar het voorstel van WS Lauwe kan niet echt op begrip rekenen. Koen Ameye, voorzitter bij Sparta Heestert: “We hebben de voorbije jaren onze club steeds als een goede huisvader geleid. Financiële risico’s hebben we altijd gemeden. We komen net daarom vrij ongehavend uit deze crisis: omdat we niet afhangen van een beperkt aantal grote sponsors, maar van vele kleintjes. We zoeken bij Sparta Heestert andere middelen waarmee we hopen extra inkomsten te halen. Ik denk aan bepaalde acties om zoveel mogelijk supporters naar ons veld te krijgen. Maar ook daarover moeten we het in het bestuur nog hebben. Ik ga geen cavalier seul spelen,” aldus Ameye.
Overmacht
Eersteprovincialer Eendracht Wervik riep de spelers samen om de voorwaarden voor komend seizoen te overlopen. “Ook de nieuwe spelers kwamen langs en de meerderheid was heel begripvol”, aldus Eendracht Wervik-voorzitter Christophe Parreyn. “Laat ons realistisch zijn. Toen er een stop aan de competitie kwam, zijn de vaste kosten gebleven en hebben we voor spelers, trainers en medewerkers een betalingstop ingevoerd. Wat niet wil zeggen dat we hen niet gaan betalen. We staan voor een situatie van overmacht.
We willen ons niet in een financieel avontuur storten. Wie niet akkoord is met de nieuwe voorwaarden, mag naar een andere club. Ik kijk niet voor het individu maar voor het voortbestaan van de club. Onze hoofdsponsors zijn ons gelukkig trouw gebleven.” De voorzitter van de Tabaksploeg is beroepshalve boekhouder en spreekt dus met kennis van zaken. Twee jaar geleden volgde hij Christian Pattyn op. “Sinds mijn aanstelling zetten we de tering naar de nering”, benadrukt Christophe. “Nu is de coronacrisis te vergelijken met een oorlogssituatie. De zweer die er al jaren is, klakt nu open. Niet alleen in het provinciaal voetbal. Kijk maar eens naar Anderlecht en Standard. Lokeren ging failliet. Gelukkig hebben we geanticipeerd en bestaan we nog altijd.” (Fonzie-IVD-EDB-MCH)
Voetbal Provinciaal 1
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier