https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

RC Lauwe en WS Lauwe staan op eerste speeldag tegenover elkaar: “Beide clubs hebben geen geheimen voor elkaar”

Trainers Angelo Vanheuverbeke (RC Lauwe; links) en Christophe Van Elslande (WS Lauwe; rechts) staan zondag met gebalde vuisten tegenover elkaar en hopen beiden de overwinning binnen te rijven. © Wilfried Ossieur
Redactie KW

Voor de eerste competitiewedstrijd moeten RC Lauwe en WS Lauwe zaterdag met elkaar in de clinch. Bij de Lauwse statieploeg hopen ze dat de Lauwse voetbalfans, na een lange periode van inactiviteit, zaterdag massaal aanwezig zullen zijn.

Zaterdag is het weer zover. De voetbalcompetitie wordt opnieuw gang geschoten. En iedereen hoopt dat de kalender deze keer volledig afgewerkt kan worden. Na de coronastop volgde een lange voorbereiding. Ook bij Racing en White Star, die zaterdag tegenover elkaar staan. Voor Angelo Vanheuverbeke wordt het als kersverse T1 van RC Lauwe zaterdag zijn grote vuurdoop.

“De derby laat niemand onberoerd”, weet de 34-jarige Lauwenaar. Toevallig gaat het zaterdag tegen zijn ex-ploeg waar hij zijn eerste voetbalschoenen versleet. “Ik heb het destijds als speler meegemaakt. Dit duel werd telkens met rood onderlijnd. Iedereen, van trainer tot speler en supporter, keek er telkens reikhalzend naar uit. Deze keer is het niet anders. Dat het nu tevens de eerste competitiewedstrijd is, bezorgt dit duel nog meer uitstraling. Geen enkele ploeg wil met een nederlaag aan het nieuwe seizoen beginnen.”

“Op training voelde ik deze week de derbykoorts stijgen. Het zal bij onze buren niet anders zijn. Naast de belangrijke drie punten gaat het vooral om het prestige. Het klopt dat we in het verleden nog niet vaak konden winnen van White Star. Maar tradities zijn er om gebroken te worden. In ieder geval, met vertrouwen en een goed gevoel gaan we er zaterdag aan beginnen. We spelen thuis, willen onze supporters op een eerste overwinning en goed voetbal vergasten.”

Knieoperatie

De roots van Angelo Vanheuverbeke liggen bij White Star. Als jonge snaak trapte hij er voor het eerst tegen een bal. Toen de geel-zwarte club de moeilijkste periode uit zijn bestaan beleefde, stapte Vanheuverbeke over naar Toekomst Menen. “Ik zou er vijf jaar blijven”, vertelt de T1. “Onder toenmalige trainer Eddy Verbeeck beleefde ik er een mooie tijd. Eenmaal White Star de rug opnieuw rechtte, ging ik naar mijn moederclub terug, hielp er gedurende twee seizoenen aan de terugkeer richting tweede provinciale. Daarna zakte ik af naar de RC Lauwe, zou er gedurende zes seizoenen een vaste stek veroveren. Aan mijn spelerscarrière kwam een einde op RC Bissegem. Na mijn knieoperatie haalde ik niet meer mijn niveau, hing na enkele maanden de voetbalschoenen aan de haak. Zaterdag sta ik in het Racing-kamp, zal er met mijn spelers alles aan doen om de punten aan de Lauwse statie te houden. Over White Star kan ik geen kwaad woord zeggen. Ik was er tot vorig seizoen nog jeugdtrainer. Mijn elfjarige zoon Juul is er trouwens nog actief bezig. White Star mag dit seizoen gerust de pannen van het dak spelen, maar zaterdag wil ik als trainer van RC Lauwe mijn ploeg zien zegevieren.”

Drukke kalender

Ook bij WS Lauwe zijn ze gebrand om met een overwinning aan het seizoen te beginnen. “Een goede start neem je mee voor de rest van het seizoen”, weet T1 Christoph Van Elslande. “Niemand die graag met een nederlaag aan de competitie begint. Over onze voorbereiding kan ik niet ontevreden zijn. Alleen de uitschakeling in de Beker van België tegen reeksgenoot RC Waregem was een beetje een afknapper. Niet dat het zo belangrijk was, maar we hadden toch graag het ambitieuze Mandel in de ogen gekeken. Dat we tegen Waregem minder presteerden, kwam vooral door een gebrek aan frisheid. Door mijn krappe kern moesten steeds dezelfde spelers aan de bak. En na een drukke kalender door de Beker van België en deze van West-Vlaanderen, en na een lange periode van inactiviteit door corona, kroop dat bij sommige jongens de vermoeidheid in de benen. Vandaar dat we het de jongste weken wat rustiger aan hebben gedaan.”

Mentaliteitsverschil

Christoph Van Elslande heeft tevens een verleden bij RC Lauwe. “Ik was er gedurende korte tijd sportief verantwoordelijke met beperkte armslag”, vertelt 48-jarige Lauwenaar. “We zijn tenslotte als beste vrienden uit elkaar gegaan. De statieploeg heeft voor mij alleszins geen geheimen. Wij ook niet voor hen. Ik kan er iedereen nog in de ogen kijken en woon net voor het Racing-stadion. Als T1 zette ik destijds mijn eerste trainersstappen bij WS Bellegem en FC Marke.”

“Maar bij beide clubs had ik het moeilijk met de heersende mentaliteit van spelers en bestuur. Sommige talentvolle jongens gooiden er met hun pet naar, terwijl sommige bestuurders aan vriendjespolitiek deden, met zachte dwang graag hun favoriete spelers aan de aftrap zagen. Daar had ik een gloeiende hekel aan. Nog trouwens. Inzet en mentaliteit waren als spelers destijds mijn grootste kwaliteiten. Als 20-jarige kwam ik bij White Star in de eerste ploeg, mocht er in het middenveld spelen naast Rik Claeys. Rik was een rastalent, kon als geen ander met een flits een wedstrijd beslissen. We vulden elkaar goed aan. In het voetbal is het als speler belangrijk te weten wat je kunt en vooral niet kunt. En bovenal, je moet altijd willen beter doen,”, besluit Christoph Van Elslande.

Zaterdag 4 september 18.30 uur: RC Lauwe-WS Lauwe.

(Fons Vandewynckele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.