De sportredactie kijkt uiteraard uit naar het nakende voetbalseizoen en pikt deze 11 smaakmakers uit de kernen van de 5 West-Vlaamse eersteklassers.
Olivier Werner (Cercle Brugge)
1
© BELGA
Cercle moest na het vertrek van Fransman Joris Delle op zoek naar een nieuwe nummer één tussen de palen. Dat vond het bij RAEC Bergen, dat naar tweede klasse degradeerde. Daar werd Olivier Werner weggeplukt. Bij Bergen beleefde hij vorig jaar een eerder ongelukkig seizoe. De Draken geraakten niet uit de onderste regionen weg en Olivier Werner moest plaats ruimen voor Adrien Suassez. Cercle bood dus een uitweg voor het sluitstuk. De sierlijke doelman zal ongetwijfeld gebrand zijn op een goede prestatie na een rampseizoen aan de andere kant van de taalgrens.
Davy De fauw (Club Brugge)
2
© BELGA
Misschien wel de meest verrassende transfer tot nu toe. Davy De fauw keert na passages bij Sparta Rotterdam, Roda JC en Zulte Waregem terug naar de club waar het voor hem allemaal begon. Club Brugge maakte bij de bekendmaking van de transfer duidelijk dat hij als vervanger van Tom Høgli aangetrokken werd. De fauw wordt dus in eerste instantie back-up voor Thomas Meunier (rechtsachter) en Laurens De Bock (linksachter). Of verrast de 33-jarige verdediger iedereen door toch een basisplaats af te dwingen?
Pierre Boudin (Cercle Brugge)
3
© BELGA
Met Pierre Bourdin, een Frans jeugdinternational, realiseerde de Vereniging een knappe inkomende transfer. Hij werd gevormd in het centre de formation van Paris Saint-Germain, was nadien kapitein van de beloftenploeg en mocht in 2013 zelfs deel uitmaken van de A-kern onder Carlo Ancelotti. Hij kwam er echter niet aan spelen toe. Cercle biedt de veelbelovende verdediger wel de kans om op het hoogste niveau aan te treden. De linksvoetige centrale verdediger past ook volledig in de visie van Cercle Brugge: jonge spelers kansen geven in de hoop hen met een meerwaarde door te verkopen. Hij moet er mee voor zorgen dat Cercle achteraan de deur mee gesloten kan houden en wie weet – ondanks zijn 20 lentes – de verdediging mee kan helpen sturen.
Karel D’Haene (SV Zulte Waregem)
4
© BELGA
Negen seizoenen heeft de enige rasechte Waregemnaar op de teller staan in de A-kern van Essevee – om maar te zwijgen van zijn dertien (jeugd)jaren bij KSV Waregem – en op zijn (bijna) 34ste mag hij de aanvoerdersband aantrekken. Die erfde hij van de naar Club Brugge vertrokken Davy De fauw. Maar het zou ons verwonderen mocht D’Haene ondanks die extra verantwoordelijkheid niet zijn immer rustige zelve blijven op het veld en ernaast. De jaren mogen er dan al zijn, aan een afscheidstournee in de Belgische stadions is de centrale verdediger nog lang niet toe.
Landry Mulemo (KV Kortrijk)
5
© BELGA
De Congolees werd vorig seizoen uitgeleend aan het Israëlische Beitar Jeruzalem omdat hij naar zijn mening net iets te vaak op de bank zat en lijkt onder Yves Vanderhaeghe een nieuwe kans te krijgen als linksachter. Mulemo heeft sowieso een gespierde lichaamsbouw, maar lijkt wel met nog iets te veel overtollige kilo’s te kampen. De Congolees kent de Jupiler Pro League en beschikt over tonnen ervaring, wat de defensie van KV Kortrijk wel goed kan gebruiken.
Fernando Menegazzo (Club Brugge)
6
© VDB
Menegazzo was jarenlang een sterkhouder bij de Franse topclub Bordeaux, waarmee hij eenmaal landskampioen en twee keer vice-kampioen werd. De voorbije drie jaar speelde hij echter bij Al Shabab, waar hij ook Michel Preud’homme leerde kennen. Het was Preud’homme die aandrong op de komst van Menegazzo, die ook acht caps voor de Braziliaanse nationale ploeg achter zijn naam staan heeft. De 33-jarige Menegazzo moet op het middenveld de schakel tussen verdediging en aanval worden en moet – samen met Timmy Simons en Davy De fauw – ook voor leiderschap zorgen in de jonge kleedkamer.
Fernando Canesin (KV Oostende)
7
© BELGA
Fernando Canesin kwam vorig seizoen aan de kust opnieuw volledig boven water. Bij RSC Anderlecht was hij na een knap eerste seizoen volledig weggedeemsterd. Het KVO van Marc Coucke bood een reddingsboei voor de frivole middenvelder. Hij kreeg na vorig seizoen een acht in ons voetbalrapport. Volledig terecht, want hij had een groot aandeel in het successeizoen van de promovendus. Hij bewees het ongelijk van John Van den Brom, maar een terugkeer naar het Constant Vanden Stockstadion zat er niet in. Een definitieve overgang naar het weireldploegsje wel. Hij staat voor het seizoen van de bevestiging en moet mee voor de aanvoer zorgen voor onder meer Bjorn Ruytinx en Elimane Coulibaly. De landskampioen zal nog spijt krijgen dat ze hem lieten vertrekken.
Stijn De Smet (KV Kortrijk)
8
© VDB
Kan Stijn De Smet, wier voetbalinzicht, technisch vernuft en scorend vermogen buiten kijf staat, een verlengstuk breien aan het vorige seizoen, waarin hij zich tot de revelatie ontpopte bij KV Kortrijk? Het pleit in De Smets voordeel dat hij alvast opnieuw bij een West-Vlaamse club actief is, want daarmee beleefde hij tot nog toe al zijn hoogtepunten. Yves Vanderhaeghe lijkt wel voor een nieuw spelsysteem te spelen en het valt af te wachten hoe snel De Smet zijn daarin vindt, want vorig seizoen duurde het wel tot oktober voor hij zijn draai had gevonden in het radarwerk van Hein Vanhaezebrouck.
Bjorn Ruytinx (KV Oostende)
9
© BELGA
De meest verfijnde voetballer zal hij nooit worden, maar dat compenseert hij ruimschoots met zijn onverdroten werkkracht. Vaak op het randje, soms er over. Dat mochten Mehdi Carcela en Benji De Ceulaer vorig seizoen aan den lijve ondervinden. Bij OH Leuven mocht hij voor het eerst proeven van voetbal op het hoogste niveau. De Jupiler Pro League maakte kennis met El Toro. Ruytinx en OH Leuven, het leek een mooi huwelijk, maar begin vorig seizoen kwamen de eerste barstjes. De spits mocht vertrekken, maar bewees toch nog zijn waarde nog voor de club. Hij scoorde nog tienmaal. Dat bleef onder andere in Oostende niet onopgemerkt. Bij KVO wordt hij herenigd met Fred Vanderbiest, die de spits na zijn tackle op Carcela verdedigde, en moet hij mee Laurent Depoitre doen vergeten, maar we twijfelen er niet aan dat hij dat kan.
Richard Sukuta-Pasu (Cercle Brugge)
10
© BELGA
Met de komst van Richard ‘ Richie’ Sukuta-Pasu heeft Cercle Brugge de beoogde aanvallende versterking beet. De Duitser met Congolese roots doorliep de nationale jeugdploegen met als hoogtepunt de wereldtitel bij de U17 in 2007 en het EK U19 een jaar later. Op dat Europees kampioenschap tekende hij voor de winnende treffer in de finale tegen Italië. Bayer Leverkusen nam hem over. Hij speelde er enkele wedstrijden en speelde nadien nog bij Kaiserslautern, Sankt Pauli, Sturm Graz en Bochum. Voor die laatste club trof de spits uit Wuppertal vorig seizoen zesmaal raak. Bij Cercle moet hij de concurrentie aangaan met Junior Kabananga.
Glynor Plet (SV Zulte Waregem)
11
© BELGA
Zulte Waregem is er met zes maanden vertraging dan toch in geslaagd om de gewezen supersub van Racing Genk terug naar België te halen. De Nederlandse spits scoorde afgelopen seizoen 13 keer in 33 wedstrijden voor Hapoel Beër Sjeva en werd daarmee topschutter bij de vicekampioen van Israël. In het Regenboogstadion moet hij als vervanger met Mbaye Leye (die zijn aflopend contract niet verlengde) de concurrentie aangaan met Idrissa Sylla, de revelatie van de terugronde.
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier