Een van de absolute blikvangers op de Olympische Spelen is de atletiekcompetitie. Snel, explosief en vooral razend spannend. Dinsdag 3 augustus even na 12 uur is het uitkijken naar toptalent Michael Obasuyi. De Oostendenaar wil zich in de reeksen kwalificeren voor de halve finale van de dag nadien. “Eén klein foutje kan het einde van de race betekenen.”
Om vooruit te blikken naar het hordelopen van Michael moeten we eerst heel even terugkeren in de tijd. Op 10 juli snelt de Oostendenaar naar het zilver op de 110 meter horden (13″40) op het Europees kampioenschap U23 in Estland. Op 21 juni pakte hij voor de derde keer op rij de Belgische titel met een tijd van 13”32, goed voor een nationaal record bij de beloften. Hoeft het gezegd dat Michael Obasuyi, nog altijd maar 21 jaar, in topvorm is?
In topvorm
“Ik trok sowieso naar het Europees kampioenschap om een medaille te behalen en heb er álles uitgehaald”, vertelt hij terecht fier. “De vorm is er dus zeker en komt op het perfecte moment om ook in Tokio goed te zijn. Als je aan de Olympische Spelen mag deelnemen, dan sta je op het allerhoogste niveau. Tussen toplanden als Jamaica en de Verenigde Staten. Mijn doel is dan ook simpel: de halve finale. Dan behoor je tot de beste 24 hordelopers van de wereld en dat is al heel wat. Let wel, die halve finale is mijn persoonlijk doel, iets wat volgens mij haalbaar is. Vanuit de atletiekfederatie moet helemaal niets. Dat neemt al aardig wat druk weg. Ach, de Spelen: dat is hét van het. Om hier op mijn 21ste te mogen staan, daar mag ik echt trots op zijn.”
Explosief
Tot 2015 was Obasuyi ook actief in het verspringen, waarin hij verschillende ereplaatsen behaalde. Toch koos hij resoluut voor het hordelopen. “Verspringen is erg belastend en ik ondervond hinder aan de knie. Ik vond het hordelopen ook veel leuker: explosief, meer adrenaline. Het is een erg technische sport. Je sprint aan een snelheid van meer dan dertig kilometer per uur en de obstakels komen snel op je af. Eén klein foutje kan het einde van een race betekenen. Het verschil tussen de 110 en 60 meter lopen is simpel: over een langere afstand staan dubbel zoveel horden. Het is lastiger om een toptijd neer te zetten op de 110 meter dan op het kortere nummer. Je moet een sterke en technische atleet zijn, en volledige controle over het lichaam behouden. (lacht) Je kan dus niet zomaar zeggen: Ach, ik ga vandaag eens hordelopen.”
Stappen zetten
Obasuyi loopt nu al op een erg hoog niveau, maar blijft er nuchter onder. “Ik moet nog veel stappen zetten en maak ook nog foutjes. Ik hoop lang te kunnen meedraaien aan de top en hoop me bij de Europese toppers te kunnen nestelen. Ik wil een hordeloper worden waarvan de andere deelnemers denken: Met hem moeten we rekening houden.”
Zijn belangrijkste gids in dat proces: trainer Patrick Himschoot (62). (resoluut) “Och, maar hij is meer dan mijn trainer. We werken al samen sinds mijn 16 jaar, zowel op als naast de atletiekpiste. Hij heeft zo veel ervaring en ik leer elke dag van hem bij. Je moet weten, voor Patrick worden het al zijn zesde Spelen. Bovendien was hij ook assistent van Jacques Borlée en Belgisch kampioen op de 400 meter horden. Er is meer dan het sportieve aspect. Ik kan alles tegen hem zeggen, ook qua communicatie zitten we op dezelfde lijn.”
Het zijn bizarre tijden. Dan mag je voor het eerst naar de Olympische Spelen, en dan mag niemand van je familie komen kijken door de strenge coronaregels. “Toegegeven, het is veel leuker om in een bomvol stadion te lopen. Maar het zij zo. Ik loop even snel met of zonder publiek. Mijn doel: die loper naast me verslaan. Dát geeft me adrenaline en drive. Nu, natuurlijk had ik liever mijn ouders erbij gehad – da’s zeker. (knipoogt) Reden te meer om er ook op de Olympische Spelen in Parijs in 2024 bij te zijn, hé. Corona op zich boezemt me weinig angst in, ik ben volledig gevaccineerd. Al moet je absoluut voorzichtig zijn. Ik mag er niet aan denken dat een positieve test me verhindert aan de start te komen. Er is altijd een risico, maar bang ben ik niet.”
Eén klein foutje kan het einde van een race betekenen
Ook iets waar ze in Tokio aandacht moeten voor hebben: de hitte en vochtigheid. “Onze teamdokters houden alles nauwlettend in de gaten: veel drinken, veel rusten, voldoende zouten en koolhydraten innemen. Trouwens, hoe warmer het is, hoe beter voor een sprinter. Je spieren trekken dan vlotter samen, waardoor letterlijk alles nét iets sneller gaat. En dat is voor mij een goeie zaak.”
Sportieve ouders
Even terug naar Oostende, waar vader Omoruyi Obasuyi en moeder Caroline Decuypere voor televisie nagelbijtend de sprintnummers zullen volgen. Leuk detail: beide ouders waren in een nog niet zó ver verleden actief in de atletiek. Caroline, opgegroeid in Torhout, deed in haar jeugdjaren aan speerwerpen bij club Houtland. En Omoruyi was, toen hij nog in Nigeria studeerde, als sprinter actief. Van de vier kinderen was Michael de meest gedreven sporter, wat hem een verblijf aan de Gentse Topsportschool opleverde. Opvallend: Caroline heeft in de wijk waar ze wonen affiches opgehangen met de slogan De Opex is fier op Olympiër Michael Obasuyi en de tijdstippen waarop hij moet lopen in Tokio.
“Ik denk dat ik vooral de talenten van mijn papa heb. (lacht) Hij is echt een sterke vent”, benadrukt Michael. “Mijn sportkwaliteiten kwamen al in de basisschool bovendrijven. Het was juf Kaat Proot van leefschool De Vlieger die me aanspoorde om aan atletiek te doen. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik die weg verder mocht inslaan.”
Nog even snel een misverstand de wereld uit helpen: Michael is geen familie van Lola Obasuyi, de Oostendse winnares van zangwedstrijd The Voice in 2016. “Ik krijg die vraag wel vaker, maar we zijn niet verwant.”
Emma Plasschaert
“Het is mooi voor Oostende dat naast mezelf ook zeilster Emma Plasschaert naar Tokio mag. We hebben al vaak samen getraind in Gent. Of ze een medaille zal pakken? Ik hoop en denk van wel. Extra leuk: in de Wellingtonrenbaan wordt dagelijks de talkshow ‘Van hier tot in Tokio’ met Karl Vannieuwkerke opgenomen. Ik had begrepen dat mijn vrienden er zouden plaatsnemen. (knipoogt) Nog een reden om het goed te doen en de hoogtepunten van de dag te halen.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier