Broers Lodens uit Knokke-Heist met drie op WK jiujitsu: Ian en Ryan behalen nieuwe wereldtitel

De jiujitsubroers Ryan, Ian en Ray Lodens zijn voor het eerst samen op een groots tornooi. © ACR
Redactie KW

In Abu Dhabi heeft het WK jiujitsu plaats. Een kolfje naar de hand van Ian en Ryan Lodens die woensdag in duo voor de derde keer op rij de wereldtitel bij de senioren veroverden. Voor het eerst zijn ze in het gezelschap van hun jongste broer Ray, in de categorie fighting system. “Met zijn drieën een eerste keer in het buitenland op een groot tornooi, dat maakt het extra spannend.”

Ian (23) en Ryan Lodens (21) hebben de voorbije jaren het jiujitsu in ons land op de kaart gezet. Bij de jeugd en de senioren werden ze na het behalen van onder andere diverse Europese titels nu voor de zesde keer wereldkampioen. Er waren tevens ook gouden medailles in duo mixed. Ian met de Antwerpse Charis Gravensteyn, Ryan met Marion Decrop uit Bredene, al is hun samenwerking onlangs na een aanslepende blessure bij Marion stopgezet.

In opnieuw Abu Dhabi, waar het WK voor het derde jaar op rij plaatsheeft, veroverden Ian en Ryan opnieuw goud. Voorbije zomer werden ze ook al Europees kampioen in Duitsland. “Zowel Europees als voor de wereldtitel zijn het veelal dezelfde tegenstanders”, weet Ian. “Toch zijn er nieuwe landen aanwezig, zoals Taiwan. Leuk om eens iemand anders te hebben, maar gevaarlijk omdat we hen niet kennen. Dit maakt de uitdaging en met het vele volk daar des te groter.”

Belgium’s Got Talent

Ian won in 2018 Belgium’s Got Talent, aan de zijde van Natasha Van Es. Kort nadien kwam een breuk tussen beiden. Met het geld als winnaar trok hij samen met zijn moeder Rebecca Amor naar haar thuisland Filipijnen om er Ians grootmoeder te bezoeken die hij nog nooit had gezien. Ondertussen is hij opnieuw als danser actief, in Gent bij de groep Funky Fresh.

Met je broer kampen, geeft toch nog een extra motivatie. Je wilt absoluut voor elkaar winnen

Aan het WK in Abu Dhabi nemen circa 1.500 kampers deel in de verschillende leeftijdscategorieën. Vooral bij de senioren is de interesse groot, want volgende zomer zijn er de World Games, in het Amerikaanse Birmingham. Heel veel landen willen zich voor die Spelen voor niet Olympische sporten selecteren. Diverse normen en reglementen zijn aangepast en de mannen in duo afgeschaft. “Ik moet mij dus met Charis op het WK ook focussen op de mixed. We moeten sowieso presteren, om zeker te zijn van deelname. Iets hoger dan die World Games is er niet.”

“Met Charis mocht ik dit in 2017 al eens ervaren. Het was mooi om derde te worden. Ik mis nu nog die twee plaatsen beter. Wie weet, wordt dit dan wel mijn eindpunt. Hopelijk met winst, en kan ik mij, misschien met Charis of mijn broer als assistent, volledig op het coachen toeleggen, binnen het nationale team voor alle duo’s”, aldus Ian die reeds als trainer kon meegaan met de Belgische jeugd naar het EK. “Ik sta nu samen met Charis als eerste op de wereldranglijst. We hebben wel voorsprong op de tweede, maar het podium in Abu Dhabi is vooral een must.”

Skydiving

Een eerste schavotje is er reeds voor Ian met Ryan. “Met je broer kampen, geeft toch nog een extra motivatie. Je wilt voor elkaar absoluut winnen”, klinkt Ryan die naast karate ook nog aan voetbal doet bij KFC Heist, in vierde provinciale. De club waar ook de jongste Ray (17) actief is bij de U21. Hij doet ook aan skydiving in Moorsele en zit ondertussen aan 23 sprongen, met de bedoeling in de voetsporen van zijn vader Pascal Lodens te treden, die als paracommando actief was. “In het verleden deed ik aan karate en lag mijn interesse in jiujitsu niet zo hoog. De laatste twee jaar kwam daar verandering in en mag ik deelnemen aan mijn eerste WK.”

Dit zorgt bij de jongste Lodens alvast voor voldoende motivatie. Ray doet mee in Fighting System. “Ik behoor nu ondertussen een jaar bij het nationale team. In het verleden heb ik in karate heel wat gewonnen. Die bagage is er alvast. In jiujitsu heb ik toen ik jonger was ook nog in duo gekampt met Ryan. Ik ben dan gestopt om mij op het voetbal te focussen. Ondertussen is het jiujitsu er terug. Wie weet zit er op termijn nog eens een duo met Ryan in.”

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.