Izegem vangt ruim 180.000 euro subsidies voor veiligere schoolroutes:“Minervatunnel krijgt signalisatie”

Wie vanuit de Minervasite onder de Rijksweg op het fietspad Izegem-Roeselare uitkomt, riskeert een conflictsituatie met het doorgaan fietsverkeer. De stad zal daar nu signalisatie voorzien. (gf)
Wouter Vander Stricht

Vlaams minister Lydia Peeters zwaaide met subsidies voor veilige schoolroutes op de gemeentewegen en Izegem haalde al drie projecten binnen voor in totaal 180.000 euro. Over heel Vlaanderen kapen nu zeven gemeenten subsidies weg en ook Izegem hoort daar dus bij.

µDe subsidies gaan naar projecten die door snel uitvoerbare maatregelen schoolroutes veiliger maken. Het gaat dus om kleine infrastructurele maatregelen die veiligheidsbevorderend werken. Izegem haalde een subsidie binnen voor De Mol (85.000 euro), Emelgem (48.6000) en Kachtem (48.300). Schepen Caroline Maertens (N-VA) is natuurlijk verheugd dat de werken gesubsidieerd worden.

De werken kosten in totaal 363.000 euro, de helft ervan komt dus van Vlaanderen. Het grootste werk vindt plaats op de schoolroute die De Mol verbindt met het centrum. “Dat behelst onder meer een verkeersdrempel die komt ter hoogte van de Hazelaarstraat. Vanuit die straat komen fietsers van de nieuwe verkavelingen richting de fietstunnel gereden, maar door de lengte van de Molstraat wordt daar vaak al iets sneller gereden. Die drempel moet dus remmend werken. Vanuit De Mol kunnen kinderen en jongeren dus naar de diverse onderwijsinstellingen in Izegem.

Een eerste traject loopt langs de achterkant van het Frunpark naar de Krekelmotestraat waar de aansluiting wordt gemaakt met de Aldi-site. Het fietspad wordt daar verlegd en zo kom je op Becelaers Hof terecht. Ook in de Krekelmotestraat komt een verkeersdrempel waar de oversteek van de fietsers veiliger kan verlopen.

Over sportcentrum

Bij de geplande werken op Becelaers Hof wordt ook extra aandacht besteed aan de opwaardering van de fietsdoorsteken. Fietsers kunnen over het sportcentrum de scholen in het centrum van de stad bereiken. Voor het bereiken van de Heilig Hartschool wordt ook de doorsteek van de Minervastraat naar de Mentenhoekstraat geoptimaliseerd.”

De Minervatunnel die onder de Ambachtenstraat en de Rijksweg loopt, wordt ook verkeersveiliger gemaakt. “Dagelijks passeren er gemiddeld 500 fietsers. Nu is het zo dat het doorgaand verkeer van en naar Roeselare daar nogal snel passeert. Zeker met elektrische fietsen en speedpedelecs haalt men daar grotere snelheden. Maar dat geeft kans op conflictsituaties voor wie uit de tunnel komt. We zullen daar dus signalisatie aanbrengen om eventuele fietsongevallen te vermijden.”

Ook in Emelgem wordt er geïnvesteerd. Daar gaat het vooral om doorsteken tussen de wijken die aangepakt worden. Onder meer de Parkietstraat, Sergeant Segersstraat en Merelstraat komen daarbij aan bod. In Kachtem eenzelfde verhaal met daar opwaardering van paden in Ardooisestraat, Oosthoekstraat en Binnenstraat.”

Het moet het niet enkel voor de fietser, maar ook voor wie te voet naar school wil een stuk comfortabeler en veiliger maken.