Gouverneur Decaluwé overweegt gerechtelijke stappen tegen NMBS na overvolle treinen richting kust

Olaf Verhaeghe

Het zonnige lenteweer lokte woensdagnamiddag opnieuw veel volk naar de kust. De treinen richting de badplaatsen zaten dan ook behoorlijk vol. De NMBS liet daarom het drukteplan in werking treden om de reizigers beter te kunnen spreiden. Maar voor de kustburgemeesters en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is de maat stilaan vol. Zij zijn niet te spreken over de drukte op de treinen en overwegen gerechtelijke stappen tegen de vervoersmaatschappij.

Het mooie weer lokt opnieuw heel wat volk naar de kust. Dat zorgt voor drukte in de treinstations, net als vorig weekend al het geval was. “We merken dat het drukker is dan een normale woensdag en dat is te wijten aan het mooie weer. In de grote stations is veiligheidspersoneel ingezet om het volk te spreiden en met mondjesmaat toe te laten”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

130 procent bezettingsgraad

“Wij kregen plots bericht dat er zeven treinen met een bezetting van meer dan 100 procent op weg waren richting kust”, zei burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) vanmiddag al. “Dat is onvoorstelbaar en onaanvaardbaar. Wanneer zal men werk maken van een aanmeldingssysteem bij de NMBS om dit soort situaties te vermijden?”

Ook in kuststad Blankenberge zijn volle treinen aangekomen. “Even voor de eerste drukke trein toekwam bij ons, kregen we melding van de NMBS dat de bezetting tegen de 100 procent lag. Later kwam er zelfs een trein met een bezetting van 130 procent aan. Ik heb in allerijl agenten van een verkeersactie moeten weghalen om in te zetten aan het station”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

Voor West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé is de maat vol. Hij pleit al langer voor een structurele oplossing voor de drukte op de kusttreinen en ziet opnieuw ‘hoe de NMBS haar verantwoordelijkheid ontloopt. “Al sinds vorige zomer zijn er problemen en ondanks verschillende overleggen, slaagt men er maar niet in om de juiste maatregelen te treffen. Ook de NMBS moet zich aan de coronaregels houden. Zij staan niet boven de wet.”

Gerechtsdeurwaarder

Donderdag staat opnieuw topoverleg op de agenda, met de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de crisiscel. “Wat daaruit zal komen, is moeilijk te voorspellen”, aldus gouverneur Decaluwé. “Maar ik zie op dit moment twee grote problemen: er worden overvolle treinen richting kust gestuurd en men communiceert niet. Zelfs de spoorwegpolitie wist woensdag van niets. En dat terwijl je perfect de drukte van vandaag kon voorspellen. Mooi weer, een woensdagnamiddag én nog altijd die gratis tickets die gebruikt kunnen worden. Natuurlijk gaan mensen naar zee. Het enige wat wij vragen, is een werkbaar reservatiesysteem. Men kan het overal, behalve bij de NMBS.”

Decaluwé en de kustburgemeesters zijn alleszins niet van plan om de druk op de treinmaatschappij af te zwakken. Komt er geen structurele oplossing, dan overweegt men zelfs gerechtelijke stappen. “Wij kunnen perfect een deurwaarder inschakelen om de naleving van de coronamaatregelen op de treinen na te gaan. Desnoods sluiten we zelf de stations.” (OV/belga)