Er is onder meer een nieuwe voetgangersbrug over de spoorweg nabij de oorlogssite Hill 60.
In 2010 startten de Provincie West-Vlaanderen en de stad Ieper, met steun van Toerisme Vlaanderen en Westtoer, een gezamenlijk project op om de cultuur-toeristische sites van de frontboog rond Ieper, zoals die bestond tijdens WOI, te ontsluiten.
Binnen dit project werden verschillende acties opgezet. De Provincie West-Vlaanderen stond in voor de aanpak van de sites aan de ‘Hill 60’ en de ‘Caterpillarkrater’ nabij de provinciedomeinen Vierlingen en de Gasthuisbossen en de ontsluiting van ‘The Bluff’ in provinciedomein De Palingbeek. Gelijklopend met deze herinrichtingen werd door de stad Ieper een nieuw bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek geïnstalleerd op het gelijkvloers van de Lakenhallen. Hier krijgen de Ieperboog en de Eerste Wereldoorlog aparte aandacht en wordt doorverwezen naar drie nieuwe instappunten, namelijk ‘Klein Zwaanhof’, ‘Hooge Crater’ en ‘The Bluff/Hill60’.
Hill 60 krijgt jaarlijks 100.000 bezoekers waardoor vooral erosie een probleem vormde. “We hebben de plannen moeten wijzigen omdat uit een bodemscan bleek dat er meer munitie in de ondergrond zat dan aanvankelijk gedacht“, zegt gedeputeerde Guido Decorte. “Na deze aanpassingen kunnen we met trots zeggen dat we die site toegankelijk hebben gemaakt door middel van een vlonderpad, aangelegd in hout en met respect voor de site.”
“Het mag benadrukt worden dat Hill 60 toegankelijk is voor iedereen. Langs de volledige site werd eveneens een nieuw voetpad aangelegd en naast Hill 60 is een nieuwe parking gerealiseerd. Er werd bovendien ook samengewerkt met de NMBS, Infrabel en de stad Ieper om de brug over spoorlijn Ieper-Kortrijk te vernieuwen en te verbeteren. De NMBS investeerde hiervoor 255.000 euro en Infrabel leidde de werken in goed banen. De stad Ieper zorgde voor een vernieuwd wegdek ter hoogte van de brug zodat de bezoekers van Hill 60 veilig en comfortabel naar de Caterpillarkrater kunnen wandelen,”
The Bluff
“The Bluff die midden het Provinciaal Domein de Palingbeek ligt, is een site die belangrijk is in het verhaal van de ondergrondse oorlogsvoering. Tot voor kort was die niet toegankelijk voor het publiek“, zegt gedeputeerde Guido Decorte, “Net zoals op Hill 60 werd ook hier een vlonderpad aangelegd tussen de kraters. Dit pas verbindt het nieuwe infopaviljoen met een uitzicht over het niemandsland. In 2018 komt op deze plek de land-art installatie van Comming World Remember Me, waarbij 600.000 beeldjes in het landschap geplaatst worden. Elk beeldje staat centraal voor slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als provincie hebben we ook nog een derde site onder handen genomen: het Franse massagraf en monument aan de Kemmelberg. Hierbij werden beide monumenten terug verbonden met een nieuwe kasseiweg tussen ‘De Engel’ en ‘De Ossuaire’. Deze vernieuwde site wordt volgende week geopend.”
(dvdb/EF)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier