Schuwe Maandag: herdenking in Sint-Martinuskerk van Moorslede

Redactie KW

De dag waarop de Duitsers gewelddadig optraden werd zondagavond in het bijzijn van 300 mensen herdacht. De Heemkundige Kring van Moorslede stak een programma in elkaar van verhalen, muziek en poëzie.

Honderd jaar geleden, op maandag 19 oktober 1914, viel het Duitse leger Moorslede, Rumbeke, Roeselare en Staden binnen. Op die dag liet een groot deel van de bevolking alles achter en vluchtte ze richting Ieper, Poperinge en Frankrijk. Om die Schuwe Maandag te herinneren, zette de Heemkundige Kring van Moorslede een herdenkingsmoment op touw.


Zondagavond 19 oktober trokken er zo’n 300 mensen naar de kerk in Moorslede om dat moment bij te wonen. Om 17 uur startte de voorstelling met een optreden van het trommelkorps Harypska uit Slypskapelle. Daarna werden de namen van de gesneuvelde Moorsledenaars afgeroepen. “Theophilus Bouckenooghe, Joseph Dubaere, Alois Surmont, Oscar Uyttenhove, Juliana Vanacker, Martha Vaneeckhoutte, Achiel Verholle stierven rond 19 oktober 1914 door de inval van de Duitsers”, las Gerda Verhanneman van de Heemkundige Kring voor.

Schuwe Maandag: herdenking in Sint-Martinuskerk van Moorslede


De voorstelling bestond uit muziek van het kinderkoor ‘t Klein Gezang XXL, van het trommelkops en van de trompet van Franky Deleu, afgewisseld met poëziestukken die geselecteerd werden uit de poëziewedstrijd van het Davidsfonds en met getuigenissen. Zo kwam er een Franse delegatie uit Normandië vergezeld van ook drie Franse burgemeesters naar de voorstelling. Jean-Pierre Van de Candelaere, secretaris Amicale Normandie-Flandres las er een getuigenis voor van gevluchte Vlamingen in Frankrijk.

“Het was een serene, prachtige herdenking”, klinkt het bij aanwezige Brigitte Dejonghe. “De stukken die het trommelkorps speelde, gingen door merg en been. Op een bepaald moment had ik zelf de tranen in mijn ogen”, vertelt ze nog. Ook Rosette Vandekerkhove was onder de indruk. “De samenwerking tussen verschillende verenigingen en de variëteit van de voorstelling maakte het een prachtig geheel. Het was muisstil in de kerk”, aldus Rosette.

(AF – foto’s JS)