Zulte : “Dieren lijden ook honger en pijn”
De Krak van Zulte is een dame met een groot hart voor dieren. Lucrèce Mestdagh zet zich al jarenlang in voor zwerfkatten, en dat weten onze lezers duidelijk naar waarde te schatten. Vorige week kon u al lezen dat de andere podiumplaatsen ook door dames zijn ingenomen: vrouwen boven dus in Zulte.
“Ik ben aangenaam verrast met deze verkiezing”, vertelt Lucrèce. “Al vind ik dat er sterkere kandidaten waren dan ikzelf“, voegt ze er bescheiden aan toe. “Weet je, ik heb in mijn leven eigenlijk nog nooit iets gewonnen. En nu komt het er toch nog van (lacht). Ik sta ervan versteld hoeveel mensen me de afgelopen weken op mijn nominatie hebben aangesproken en me feliciteerden, dat was leuk.”
Klein begonnen
Al tien jaar trekt Lucrèce zich het lot van zwerfkatten aan. “Ons grootste streefdoel blijft zoveel mogelijk zwerfkatten te steriliseren. Vorig jaar hebben we 240 katten opgevangen en eigenlijk was maar een klein deel van hen uit Zulte. In 2006 is het heel klein begonnen. Mensen kwamen hier aanzetten met een nest kittens dat achtergelaten werd. Bij de gemeente hoorde ik dat ze samenwerkten met het asiel van Gent, maar dat had toen ook al geen beste reputatie. ‘Waarom geef je ons niet het geld dat jullie jaarlijks aan het asiel betalen?‘, stelde ik voor aan burgemeester Georges Peirs…”
Ik heb in mijn leven eigenlijk nog nooit iets gewonnen
“Het bedrag is ondertussen gestegen tot 5.000 euro, en dat is geen overbodige luxe om de sterilisaties en castraties te betalen. Eigenlijk is dit de taak van de baasjes en van mij mogen ze sterilisatie meteen verplichten. Waar ik van droom? Ik hoop dat de wachtlijst met adoptanten op een dag groter is dan de lijst van poezen waar we een baasje voor zoeken. Ik hoop dat de dag komt dat iedereen beseft dat dieren ook pijn en honger voelen.”
Adopties
“Ik moet wel zeggen dat de situatie aan het verbeteren is, mensen staan gelukkig meer en meer stil bij dierenwelzijn en denken na voor ze een huisdier nemen. Bij adopties ben ik zelf heel voorzichtig. Als ik niet het gevoel heb dat de poes een goede thuis wacht dan wordt alles afgeblazen, maar de meeste mensen die een dier adopteren doen dit heel bewust. Vaak sturen ze nadien nog een kaartje of een foto op, en dat doet plezier. Wat er dan nog beter kan op het vlak van dierenwelzijn? Zulte doet het goed, maar bij andere gemeentebesturen is er toch nog werk aan de winkel. Elke gemeente zou moeten zoeken naar een diervriendelijke oplossing voor zwerfkatten, want het probleem stopt natuurlijk niet aan de grenzen.”
(GR)
Vragenronde
Lucrèce, niemand twijfelt er nog aan dat je een grote dierenvriend bent…
“Dat is ondertussen wel duidelijk. Voor wie er nog aan twijfelt: huis en tuin zijn zelfs volledig aangepast aan de katten die hier een thuis vonden. Ik heb hier 26 katten van mezelf, los van de katten die hier tijdelijk verblijven. In de tuin heb ik een paal gezet, zes meter hoog zodat de tuin volledig met een net kon overspannen worden. We noemen het de ‘kattenarena’. De poezen kunnen zelf binnen en buiten, alles is volledig aangepast voor hen.”
Is het dan niet moeilijk alles schoon te houden?
“Binnen schrikken mensen wel eens dat het hier zo net is, maar zo moeilijk is dat toch niet? Ik poets graag, dat is een feit. Maar het is een misverstand dat je huis er sowieso vuil bijligt als je huisdieren hebt. Op een bepaald ogenblik ving ik 15 kittens op, de katjes waren amper drie weken oud. Dat betekent: ‘s morgens voor acht uur hen allemaal de papfles geven. ‘s Middags naar huis komen en ‘s avonds ze nog eens allemaal opnieuw verzorgen. Alleen zou ik niet kunnen wat ik nu doe voor de poezen. Aan Mieke Callens heb ik gelukkig een grote hulp”
Je bent ook actief bij Dier onder Dak?
“Dier onder Dak is opgestart om een thuis te vinden voor tamme katjes. We financieren onze werking door een meter- en peterschap, mensen kunnen ook lid worden of langskomen op een van onze activiteiten. We organiseren elk jaar een ontbijt, een pannenkoekenweekend en een eetfestijn waar we 900 mensen over de vloer krijgen. Die steun geeft ons een boost om verder te doen. Losse giften zijn natuurlijk ook welkom, want we stoppen er nog altijd eigen centen in om rond te komen.” De eerstvolgende activiteitis het ontbijt op 17 april in de Brielpoort in Deinze. Info: www.dieronderdak.be.
Bio Lucrèce Mestdagh
Privé
Lucrèce Mestdagh (50) is geboren in Deinze en groeide op aan de grot in Olsene. Ze woont in de Machelenstraat in Olsene. Heeft al 25 jaar een latrelatie.
Loopbaan
Van opleiding bejaardenhelpster. Lucrèce werkte eerst in de horeca in Deinze, daarna was ze 21 jaar aan de slag in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze. Nu werkt ze via het OCMW als poetsvrouw in groot-Zulte,
Vrije Tijd
Eén van de bezielsters van ‘Dier onder Dak’. Tijd voor andere hobby’s is er niet, de poezen eisen alle vrije tijd op.
Krak van je Gemeente
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier