Zoo van Sharon in Hongarije ziet af door corona: “Zoeken nieuwe thuis voor enkele dieren”

Drie jaar geleden verhuisde Sharon Oplinus naar Hongarije om zieke dieren te helpen. Maar de crisis zorgt er nu voor dat ze niet langer financieel kan instaan voor de dieren.© gf
Drie jaar geleden verhuisde Sharon Oplinus naar Hongarije om zieke dieren te helpen. Maar de crisis zorgt er nu voor dat ze niet langer financieel kan instaan voor de dieren.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Drie jaar geleden ruilde Sharon Oplinus (27) haar comfortabele rijhuisje in Menen in voor haar grote droom: verwaarloosde en zieke dieren opvangen in Hongarije. Ondertussen heeft ze er in haar mini-zoo Repzootic een 150-tal onder haar vleugels. Maar de huidige crisis bracht haar op het randje van het faillissement. “Onze zoo is al een jaar langzaam aan het sterven. Dus hebben we de hartverscheurende keuze gemaakt om een nieuwe thuis te zoeken voor een paar van onze dieren”, vertelt ze.

Sharon Oplinus mag het pittoreske dorpje Erdösmecske, met welgeteld 400 inwoners, in het zuiden van Hongarije al drie jaar haar thuis noemen. Ze verliet ons land om haar passie na te jagen: zorgen voor verwaarloosde dieren. Ondertussen heeft ze met Repzootic een erkenning als officiële dierentuin en ontvangt ze elke dag bezoekers, stagiaires en vrijwilligers van over de hele wereld. Daarnaast gaat ze ook langs in Hongaarse klasjes en organiseert ze nog verschillende beurzen in België.

Tenminste, dat deed ze. Sinds de crisis toesloeg in maart, is Repzootic amper open geweest. De lockdownmaatregelen in Hongarije zijn nog een stuk strenger dan bij ons. De grenzen zijn er bijvoorbeeld al maanden dicht. “Dat wil niet alleen zeggen dat er geen cent meer binnen komt, ook vrijwilligers en stagiaires geraken de grens niet meer over”, verzucht Sharon. De zorg voor de dieren die in Repzootic verblijven, komt daardoor volledig op de schouders van Sharon en haar Hongaarse vriend terecht. “We konden nog even rekenen op zijn inkomen. Hij was aan de slag als architect. Maar ondertussen gaat het zo slecht met de economie, dat hij zijn ontslag kreeg.”

Geen subsidies

Recht op subsidies van de overheid heeft Repzootic niet. Spaargeld en giften van familie en vrienden helpen het koppel voorlopig om het hoofd boven water te houden. Met het inkomen dat ze daaruit halen, vangen ze 150 dieren permanent op. Een honderdtal anderen worden in de zoo verzorgd en daarna weer vrijgelaten. “Sommige beestjes worden in beslag genomen door de overheid en tot bij ons gebracht, andere worden gewoon afgezet aan de deur en nog andere pikken we zelf op in het bos of bij de eigenaars”, vertelt Sharon.

“Dat gaat werkelijk over alle mogelijke dieren. Reptielen, moeraskatten, servals, neusberen, roofvogels, vossen, marters,… Maar ook gewone honden en katten komen hier terecht. En nee, die vertrekken niet allemaal terug.” (lacht) Op een gewone maand eten al die dieren zich een weg door ongeveer 500 kilo vlees, 200 kilo groenten en 100 kilo droogvoer. Samen goed voor ongeveer 2.000 euro aan kosten, dierenarts- en administratieve kosten niet meegerekend.

Zwerfhonden

Haar zowat onhoudbare financiële situatie dwingt Sharon nu toch om afscheid te nemen van een aantal dieren. Te beginnen met zes zwerfhonden. “Het is een hartverscheurende keuze, want ik zie ze allemaal even graag. Maar we hebben het budget niet om hen allemaal eten te blijven geven en de tijd niet om ze de aandacht te bieden die ze nodig hebben. Ze verdienen beter”, besluit ze.

Meer weten? Sharon een duwtje in de rug geven? Surf dan naar www.repzootic.com


Baasje gezocht

Omdat er in Hongarije nog een cultuur bestaat waarbij honden aan de ketting worden gelegd, wil Sharon zoveel mogelijk dieren in ons land plaatsen. Het gaat om drie husky’s, twee golden retrievers en een wolfshond. “Vooral voor de husky’s Lilo (4), een teefje en Moon (4), een reu, wordt dat een uitdaging”, weet Sharon.

“Ze werden hier afgezet nadat iemand hen achterliet op de Hongaarse steppen om te sterven. We vermoeden dat ze broer en zus zijn, want ze kunnen geen seconde zonder elkaar. Lilo was in het begin heel bang voor de halsband. Maar na drie jaar bij ons gaat het beter. Al zal je haar nog steeds met geen stokken buiten krijgen om te gaan wandelen als Moon niet bij haar is. Ze is een typische husky, heel energiek en enthousiast. Moon daarentegen is echt een lamme goedzak die niets liever doet dan suffen voor de kachel. (lacht) Ik zoek iemand voor hen met een grote tuin die ervaring heeft met poolhonden. Lilo en Moon doen het geweldig met kleine kinderen en zijn het gewend om met een grote roedel andere honden samen te leven. Ik hoop hen begin februari naar België te brengen”, besluit Sharon.

Kan jij Lilo en Moon een warme thuis bieden? Stuur dan een bericht naar warm@kw.be.