Zaakvoerder Molenhuis in Brugge legt boeken neer
Deze week heeft de handelsrechtbank het faillissement uitgesproken van het bekende café Molenhuis langs de Potterierei. Zaakvoerder Stéphane De Weerdt probeerde de voorbije weken zijn zaak nog te redden, maar ziet zich uiteindelijk verplicht de boeken neer te leggen.
Café Molenhuis is al meer dan een halve eeuw een begrip in Brugge. 45 jaar lang baatte een legendarische kroegbazin, bijgenaamd ‘Mol’, dit volkscafé uit. In 2013 kocht Bruggeling Jan Lansoght, de vroegere eigenaar van café De Vuurmolen op het Kraanplein, het pand op en maakte er een nieuwe trekpleister voor zijn oude klanten van. Hij vroeg Stéphane De Weerdt, die in de Brugse horecasector zijn sporen verdiend had als kelner in café Craenenburg op de Markt, om hem in het Molenhuis bij te staan.
Zware lening
“Toen Jan in januari 2016 kampte met tijdelijke gezondheidsproblemen, heb ik de zaak overgenomen”, vertelt Stéphane De Weerdt. Om de ‘zulle’ (de overnameprijs, red.) te kunnen betalen, ging hij een zware lening aan bij de bank. “Die moest ik op acht jaar tijd afbetalen, bovenop de hoge huurprijs die ik aan brouwerij HLS moest ophoesten”, vervolgt de uitbater.
“Ik moet zo snel mogelijk een andere woonst vinden, want ik woon boven het Molenhuis”
Bijna drie jaar later blijken al die kosten te zwaar om café Molenhuis rendabel te houden, ondanks de populariteit van deze kroeg. “We waren zeven dagen op zeven open. Ik had drie mensen in dienst: een voltijdse barman, een halftijdse hulp en een halftijdse poetsvrouw. Ik wil hen bedanken dat zij hier tot op het laatst zijn blijven werken. Respect daarvoor. Ik kon hen enkel hun laatste loon niet meer uitbetalen”, zucht Stéphane De Weerdt.
Hij legde noodgedwongen de boeken neer. Op 4 december sprak de handelsrechtbank het faillissement van de bvba Molenhuis uit. Meester Pieter Van Aerschot van het Brugs advocatenkantoor Mr. Franklin (de naam verwijst echt naar Benjamin Franklin, één van de founding fathers van de Verenigde Staten die meeschreef aan de Amerikaanse grondwet, red.) werd aangesteld als curator. Hoe groot de schuldenberg bij het Molenhuis precies is, kan de curator nog niet kwijt. Dat moet de komende weken blijken. In de loop van januari moet hij zijn eerste pv als curator neerleggen voor de handelsrechtbank.
Twee studerende dochters
Om de schuldeisers bank, personeel, RSZ en brouwerij (deels) te kunnen betalen, zoekt Pieter Van Aerschot een overnemer voor het Molenhuis. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het kantoor van de curator in de Lieven Bauwensstraat in Brugge. Stéphane De Weerdt hoopt dat er zich snel kandidaat-overnemers aandienen. “Ik moet nog een aanzienlijk bedrag van mijn lening terugbetalen. Er zijn nog maar drie van de acht jaren verstreken. Ik zoek zo snel mogelijk ander werk, in de horeca of elders, om mijn schulden te kunnen afbetalen. En ook om in het onderhoud van mijn twee studerende dochters, die alle twee op kot zitten in Gent, te kunnen blijven voorzien. Ik moet ook een andere woonst vinden, want ik woon boven het Molenhuis.”
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier