West-Vlaamse woonzorgcentra vaccineren het snelst: bijna 85 procent van rusthuisbewoners kreeg al eerste dosis
Het gaat vooruit met de coronavaccinatie van de woonzorgcentrabewoners in onze provincie. In maar liefst 96,4 procent is intussen gestart met het inenten, meer dan 16.000 oftewel 84,6 procent van de bewoners kreeg al een eerste prikje. Nergens in Vlaanderen ligt dat cijfer op dit moment hoger. In vier woonzorgcentra werd donderdag bovendien al de tweede dosis toegediend.
De West-Vlaamse woonzorgcentra hebben de voorbije weken stevig deuregedaan . Dat blijkt vrijdag uit de Vaccinatieteller van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. In 96,4 procent van de rusthuizen in onze provincie is het vaccineren van de bewoners en medewerkers intussen begonnen. Bijzonder goede cijfers, ook in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Enkel Vlaams-Brabant waar intussen in 95 procent van de woonzorgcentra de vaccinatie is begonnen, komt echt in de buurt van West-Vlaanderen. Limburg hinkt qua vaccineren van de bewoners dan weer iets achterop.
Slechts in zes instellingen in onze provincie moeten de eerste prikjes nog worden toegediend. Het gaat dan concreet om woonzorgcentra die heel recent te kampen hadden met een grote uitbraak van het coronavirus. Dat was onder meer het geval in Houthulst en Oostende. In de 163 andere rusthuizen is het inenten dus al goed opgeschoven. In vier West-Vlaamse woonzorgcentra werd donderdag bovendien ook de tweede noodzakelijke dosis toegediend.
Ook tweede dosissen begonnen
De snelheid die de woonzorgcentra maken, komt de bescherming van de West-Vlaamse rusthuispopulatie ten goede. Met 16.036 ingeënte bewoners is intussen 84,6 procent van de mensen die in een woonzorgcentrum verblijven, deels beschermd tegen de gevolgen van de coronabesmetting. 385 onder hen, oftewel 2 procent van het totaal, kreeg al een tweede prikje. Met een beoogde vaccinatiegraad van 70 procent binnen elke bevolkingsgroep zijn de West-Vlaamse woonzorgcentra dus goed op weg.
Iets meer dan 15.000 van de 21.480 medewerkers in de woonzorgcentra kreeg ook al een eerste dosis van het vaccin. Dat is goed voor 69,9 procent van het totale aantal personeelsleden. Een halve procent – 97 medewerkers in totaal – mocht al voor de tweede keer langskomen voor een prikje.
10 procent bewoners bewust niet gevaccineerd
Er zijn natuurlijk ook mensen die niet willen of kunnen gevaccineerd worden. Dat is het geval bij 1.895 rusthuisbewoners, 10,6 procent van de bewoners in woonzorgcentra waar men met de vaccinatie is gestart. De redenen voor het niet-vaccineren lopen uiteen: 162 bewoners weigerden het spuitje, 41 mensen zaten in hun levenseinde en 264 bewoners wezen een medische reden, waaronder allergische reacties, aan om niet gevaccineerd te worden. De overgrote meerderheid valt onder de categorie ‘andere reden’.
Het aantal rusthuismedewerkers dat niet gevaccineerd werd, ligt met 12,75 procent van het totaal nog net iets hoger. In absolute cijfers gaat het om 2.196 personeelsleden. 710 onder hen kozen ervoor het prikje met het coronavaccin te weigeren, 617 anderen lieten zich niet inenten omwille van een zwangerschap. Bij 40 medewerkers was het risico op een hevige allergische reactie te groot, 172 personeelsleden kregen geen vaccin omwille van een andere medische reden. De rest, 657 mensen in totaal, gaven een ‘andere reden’ aan.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier