“Gastronomie met een hoek af”: restaurant Nast getipt onder de kandidaten voor een Michelinster

Dean Masschelein zette restaurant Nast meteen op de culinaire kaart. Centraal de vaste equipe met Tibaut Vermeersch, Adelina Sadatova, Dean Masschelein en (staand) Ruben Delbaere. (foto's Hablar.be)
Wouter Vander Stricht

Restaurant Nast langs de Hondekensmolenstraat is een dik jaar open en kreeg eerder al een mooie 14,5 in de Gault&Millaugids. Maandag worden de Michelinsterren in Antwerpen uitgereikt. Chef Dean Masschelein (33) kreeg een uitnodiging in de bus. “Op zich wil dat niets zeggen, maar ik trek er met gezonde zenuwen naar toe.”

“Iedere week verandert één van de gangen, zo heb je na vijf weken een compleet nieuw menu”

Dean Masschelein heeft in een jaar tijd Nast al op de culinaire kaart gezet. Wie een tafeltje wil boeken, moet dat weken of zelfs maanden op voorhand doen. “We hebben al een stevig jaar achter de rug, het was vooral zaak om de juiste mensen te vinden. Vooral in het begin was het in de bediening wat zoeken en zat daar het grootste knelpunt, maar ondertussen zitten we daar goed. Ik heb op dit moment een schitterend team rond mij, maar er is nog ruimte voor versterking in de keuken. Het allerbelangrijkste is dat we hier een gezonde onderneming runnen. De reservaties blijven vlot binnenstromen en een topquotering als bij Gault&Millau geeft natuurlijk ook een echte boost.”

Zijn ze langs geweest?

De culinaire kenners tippen restaurant Nast dan ook bij de kanshebbers op een Michelinster. Dean zakt maandag samen met zijn rechterhand Tibaut Vermeersch, die al vanaf dag één naast hem in de keuken staat, af naar Antwerpen. “Een logische keuze voor Tibaut, hij maakte hier alles vanop de eerste rij mee.”

Maar wat zal het maandag brengen in de culinaire hoogmis van ons land? “We zijn sowieso al vermeld in de online Michelingids. Ik trek er zonder grote verwachtingen, maar toch met wat gezonde zenuwachtigheid naartoe. We laten het op ons afkomen.”

Of de Michelin-inspecteurs al in de prachtig verbouwde chicorei-ast te gast zijn geweest, daar heeft Dean het raden naar. “In tegenstelling tot bij Gault&Millau maken ze zich niet kenbaar. Het was hier ook voortdurend volzet, het zal niet simpel geweest zijn om een gaatje te vinden. Maar die mensen zijn natuurlijk uitermate professioneel en laten niet merken dat ze hier zijn voor een Michelin-beoordeling.”

Feestje met Tim Boury

Vorig jaar, toen zijn voormalige werkgever en leermeester Tim Boury, zijn derde ster te pakken had, gingen Dean en co mee vieren. “Maar je loopt daar niet zomaar binnen op die uitreiking.”

Een ster of niet, het gaat Nast dus duidelijk voor de wind. Zijn keuken staat voor gastronomie “met een hoek af” en hij probeert ook telkens een touch van streetfood in het menu te verwerken. “Wij werken altijd met een vijfgangenmenu. Iedere week verandert er één van de gangen, waardoor je na vijf weken een volledig nieuw menu hebt. En wie reserveert voor binnen twee maanden, kent het menu dus nog niet.”

Gouden Merletje

Dean Masschelein is vooral ook tevreden waarop zijn zaak al na één jaar floreert. In Izegem komt hij nu ook in aanmerking voor de architectuurprijzen die nu onder de vlag van de Gouden Merletjes worden uitgereikt. “Maar de concurrentie is groot”, weet Dean. “Ik kwam hier destijds toevallig op dat pand terecht. Ik kende het niet echt, maar bij de eerste keer dat ik het bezocht wist ik voldoende. Ik wilde het meteen kopen.”

De volledige renovatie nam dan ook wat tijd in beslag, maar nu is het natuurlijk een pareltje waarin niet enkel zijn restaurant tot zijn recht komt, maar waar Dean ook woont. En straks misschien met een Michelin-bordje naast de voordeur.