Vlaams Minister Bart Somers op bezoek in vaccinatiecentrum in Oostende

© (Foto GLO)
© (Foto GLO)
Gillian Lowyck

Het vaccinatiecentrum in het Oostendse Kursaal is al zo goed als klaar. Binnen een maand kan er dan ook echt gevaccineerd worden. Vlaams minister Bart Somers kwam deze morgen op bezoek en was vol lof over de Oostendse manier van aanpak.

Oostende is als een van de eerste steden klaar met het opzetten van een vaccinatiecentrum. In de regio komen er twee: in het Kursaal en in het Staf Versluyscentrum in Bredene. In Oostende zullen ook de inwoners van Middelkerke gevaccineerd kunnen worden.

Een vaccinatiecentrum bestaat uit verschillende zones. De eerste zone is het onthaal waar mensen zich kunnen aanmelden met hun identiteitskaart. Daarna volgt de intake-zone waarbij alle nodige informatie wordt gegeven over het vaccin en er ook een korte medische vragenlijst wordt afgenomen. Dan volgt de vaccinatieruimte zelf, waar een verpleegkundige het vaccin toedient. Tot slot komen mensen in een wachtzone terecht. Daar worden ze de eerste 15 minuten na de vaccinatie opgevolgd en staan ze ook onder medisch toezicht, voor in het zeldzame geval dat er zich complicaties voordoen. In het vaccinatiecentrum zullen zowel het personeel als de bezoekers een mondmasker moeten dragen en zullen stoelen, medisch materiaal en alle andere voorwerpen heel frequent ontsmet worden.

“In het Kursaal hebben we momenteel vier lijnen”, legt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) uit. “Dat betekent dat we ongeveer 80 tot 100 mensen per uur kunnen vaccineren. Indien nodig kunnen we ook nog opschalen. Momenteel bevinden de vier lijnen zich op het gelijkvloers, maar de erehal boven kan ook gebruikt worden. Het Kursaal is de perfecte locatie voor een centrum. De tram stopt hier vlakbij, er zijn bushaltes. Zo’n 35.000 mensen wonen op wandelafstand van het Kursaal. Een aandachtspunt is wel de mobiliteit, zeker deze zomer wanneer er veel toeristen aanwezig zullen zijn in de stad.”

Stad Oostende zal ook een apart mobiliteitsplan opmaken om alles vlot te laten verlopen. De stad bekijkt ook om aangepast vervoer te organiseren van en naar het vaccinatiecentrum. Mogelijks komt er ook een mobiel vaccinatieteam dat kan uitrukken in heel uitzonderlijke gevallen, voor mensen die echt onmogelijk hun huis kunnen verlaten.

Er zullen 25 mensen per shift werken, waarvan 12 personen medisch personeel. “We krijgen heel veel aanvragen binnen van mensen die als vrijwilliger aan de slag willen”, gaat Tommelein verder. “Zo hebben de vrijwilligers van maritiem festival Oostende voor Anker al laten weten dat ze hier graag de handen uit de mouwen steken.”

Vlaams Minister voor Lokaal Bestuur Bart Somers (Open VLD) kreeg deze morgen een rondleiding. “Fantastisch dat dit op een week tijd in orde is”, zei hij. “Proficiat hiervoor. Ik ben ongelofelijk blij dat er hier zoveel goede wil is. Je mag niet vergeten dat dit de grootste logistieke operatie is sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is onze ambitie om de vaccins niet in de diepvries te bewaren, maar op 37 graden in het lichaam van de mensen. De enige bottleneck is het leveren van de vaccins, die vertragingen kunnen wij niet voorzien. Maar de centra zijn klaar en kunnen snel schakelen.”

Bart Tommelein is optimistisch: “Ik hoop dat het tegen de zomer rond is. Vooral hier aan de kust staan we te popelen. De motivatie is hier dubbel zo groot.” Over een maand, op 15 februari, starten normaal de dry-runs, dat zijn een reeks testen en oefeningen om te zien of alles goed werkt in het vaccinatiecentrum. Twee weken later zouden dan de eerste vaccins toegediend worden.