Hengelclub De Plattevissers mag in juli naar het WK in Slovenië: “Extra steun is zeer welkom”

Een deel van het team dat eind juli de Belgische kleuren zal verdedigen in Slovenië. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

De Zwevegemse hengelclub ‘De Plattevissers’ zal België vertegenwoordigen op het ‘WK Interclub’ dat eind juli in Slovenië plaatsvindt. Een vijftienkoppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn. Het nodige budget van 12.000 euro hoopt men via sponsoring rond te krijgen.

De hengelclub werd opgericht in 2009 en telt vandaag zo’n 25 leden. Jouri Houthoofdt legt ons uit vanwaar de ietwat vreemde naam komt. “De naam komt eigenlijk van ‘brasem’, eigenlijk ‘abramix’. Omdat we dit een te moeilijke naam vonden, werd het vervlaamst. Een brasem noemen ze hier ook een ‘platte’, dus vandaar de ‘Plattevissers’.

Volgens Jouri is hengelen nog steeds een populaire sport. “Dit is vooral te danken aan het feit dat er heel veel disciplines zijn waar ook jongeren nog hun gading kunnen vinden, en dit met een laag budget. Momenteel zijn er nog vier clubs actief in Zwevegem.”

Samen genieten

De club weet ook heel wat leden van buiten de gemeente aan te trekken. Wat maakt hen dan zo geliefd onder de vissers? “Ik denk dat onze aantrekkingskracht hem zit in de eenvoud. We zijn een groep die sterk aan elkaar hangt. We komen de zaterdag samen, vissen om te winnen, maar zijn achteraf ook blij met iemand anders zijn overwinning en drinken samen een pintje. Kortweg eenvoudig genieten onder de viskameraden.”

“Met 20 clubs gingen we de strijd aan in de IJzer. We wonnen en kregen zo automatisch een uitnodiging voor het WK in het Sloveense Brežic dit jaar”

“Onze grootste successen halen we uit het samenwerken om als één groep samen mooie dingen te kunnen realiseren”, zegt Jouri. Nu mag de club ons land vertegenwoordigen op het WK Interclub. Dit komt omdat ze vorig jaar Belgisch Kampioen Interclub werden. Hoe ging dat in zijn werk? “Alle Belgische clubs vissen een regelmatigheidscriterium over verschillende wedstrijden ingericht door hun verbond waarbij ze aangesloten zijn. De beste teams uit die verbonden worden dan geselecteerd om het BK Interclub te vissen. Met 20 clubs gingen we de strijd aan in de IJzer. We wonnen en kregen zo automatisch een uitnodiging voor het WK in het Sloveense Brežic dit jaar.”

In totaal zal men er zeven dagen vissen. “Het WK omvat vijf verplichte trainingsdagen en twee wedstrijddagen. Het visgebied wordt onderverdeeld in vijf sectoren waar per club een teamlid zit. De ploeg die het beste scoort in alle sectoren wordt wereldkampioen.”

“We ramen de kosten op om en bij de 12.000 euro. Ik denk dan niet alleen aan het vissen, materiaal en aas, maar ook aan logement voor tien dagen, de verplaatsing, coaches, eten en de vele trainingen”

Welke clubleden effectief zullen deelnemen, was vooraf reeds bepaald. “We hadden vooraf gezamenlijk beslist dat degenen die aan het BK deelgenomen hadden de eerste kans kregen om het WK te vissen. Andere clubleden gaan mee als coach en hulpcoaches, alles samen een groep van 15 personen.”

De deelnemers zijn Renzo Gunst (Roeselare), Stephane Isbled (Moeskroen), Tibo Sinnaeve (Torhout), Ronny Vandamme (Roeselare), Vincent Verbeke (Wevelgem) en Jouri Houthoofdt (Ardooie)

Financieel plaatje

De deelname aan het WK kost ook een aardige duit. “We ramen de kosten op om en bij de 12.000 euro. Ik denk dan niet alleen aan het vissen, materiaal en aas, maar ook aan logement voor tien dagen, de verplaatsing, coaches, eten en de vele trainingen.”

“Onze grootste successen halen we uit samenwerken om als één groep samen mooie dingen te realiseren”

Om alles rond te krijgen, doen ze een beroep op zoveel mogelijk sponsoring. “Een aantal firma’s heeft ons al gesteund, maar er kunnen er nog altijd bij. We hopen ook dat het gemeentebestuur van Zwevegem wil bijspringen, want we zullen met onze club een internationale uitstraling aan Zwevegem kunnen geven.”

“Daarnaast organiseren we ook een tombola met een aantal heel mooie prijzen. Wie op een of andere manier zijn steentje wil bijdragen, kan steeds contact met mij opnemen via jouri.houthoofdt@skynet.be”

Ondertussen bereiden de vijf vissers zich al grondig voor. Ze hebben nieuw materiaal ontvangen en gaan daarmee aan de slag. Gezien er met verschillende disciplines kan gevist worden in Slovenië, zijn ze al volop aan het oefenen. “Ook voor het WK zijn de deelnemers aanwezig in Slovenië. Ze kunnen daar tijdens de trainingsweek oefenen in de hoop de juiste combinatie te vinden om zo de titel naar Zwevegem te halen”, besluit Jouri.