Uitbaters Noorderlicht starten ‘Brasserie Flandrien’ in Sint-Amandsstraat in Brugge

Johan Verstraeten en Michèle Van Vyve, de uitbaters van restaurant Noorderlicht in Hoeke, beginnen volgend jaar met een nieuwe brasserie in de Sint-Amandsstraat. De nieuwe zaak krijgt de naam ‘Brasserie Flandrien’ en komt op de locatie waar nu nog restaurant Carillon huist. “We zijn tevreden dat we nu in ons geliefde Brugge kunnen werken”, klinkt het.

Johan Verstraeten en Michele Van Vyve willen omstreeks Pasen volgend jaar aan de slag. © Davy Coghe

Restaurant Noorderlicht in Hoeke, langs de Damse Vaart op een boogscheut van de grens met Nederland, groeide doorheen de jaren uit tot een erg gewaardeerd klassiek eethuis. Noorderlicht is vooral bekend voor de paling- en wildbereidingen. Johan en Michèle maken er nu al achttien jaar de dienst uit, Johan als chef in de keuken en Michèle als gastvrouw in de zaal.

Maar daar komt dus verandering in want Johan en Michèle willen hun zaak overlaten en zijn druk doende met de voorbereiding voor de start van hun nieuwe zaak Brasserie Flandrien in de Sint-Amandstraat in Brugge .

“Ik ben eigenlijk een aangespoelde hier in de streek”, zegt Johan. “Ik ben namelijk afkomstig van Sint-Niklaas maar ik wist al vlug dat ik kok wilde worden en in West-Vlaanderen zijn er veel betere hotelscholen. Zo kwam ik in Ter Groene Poorte terecht. Na de lessen ging ik al vaak eens iet drinken in café Pick en daar leerde ik dus Michèle kennen… Na mijn opleiding werkte ik een tijdje in het Brugse restaurant ‘t Pandreitje.”

Michèle vult aan: “Ik werkte toen als bediende bij Philips. Maar horeca boeide me zeker wel want ik volgde avondschool in Spermalie en volgde in Ieper een driejarige opleiding tot sommelier. We zijn eigenlijk op de locatie voor ‘t Noorderlicht gevallen doordat een collega van mij bij Philips horen zeggen had dat de toenmalige uitbaters het wilden overlaten. Daar werd toen ook al veel paling geserveerd.”

Nieuwe uitdaging

De eerste acht jaar van hun uitbating woonden Johan en Michèle nog bij hun zaak maar daarna kochten ze toch een huis in Brugge. “We hebben de zaak in Hoeke in 2011 dan ook nog eens uitgebreid met logies.”

Het werd voor Johan en Michèle dus tijd voor iets nieuws en dat hebben ze nu gevonden in Brugge.

“In de zaak komt een oude koersfiets van Freddy Maertens”

“Het was voor mij wel tijd voor een nieuwe uitdaging”, zegt Johan. “En eigenlijk zijn we al een tijdje op zoek om iets in ons geliefde Brugge te beginnen want we zijn toch meer stadsmensen. We hadden de kans om een ruim pand op de kop te tikken in de Sint-Amandsstraat en hebben niet getwijfeld. Het gaat om de locatie waar nu nog het restaurant Carillion is gevestigd. Die uitbaters huren het pand nu aan ons maar hun uitbating daar stopt op 30 november. Het is de bedoeling om het pand volledig te strippen.”

Michèle: “We zullen ongeveer 80 couverts kunnen doen. Er is een klein terrasje aan de voorplaats maar ook een mooi binnenterras. Behalve de ‘gewone tafels’ zullen we ook werken met hogere tafels en stoelen. We voorzien trouwens ook een koeltoog met fijne charcuterie en we zullen ook heel wat wisselende wijnen per glas aanbieden.”

Knipoog naar de Ronde

Johan kijkt alvast uit om zich te kunnen uitleven in een nieuwe keuken. “We gaan voor de klassieke brasseriekeuken met vernieuwende toetsen. De Vlaamse klassiekers zullen zeker op onze kaart staan én ik wil zeker ook werken met bier in de keuken en als begeleider bij de gerechten. Ik zou me trouwens graag laten bijstaan door een jonge kok met creatieve ideeën. En zo wil ik me zelf ook iets meer gaan vertonen in de zaal”, stelt Johan.

Voor de inrichting van de zaak werken Johan en Michèle samen met Philip Simoen, die onder meer ook instond voor het interieur van Zet’Joe en Den Heerd in Brugge.

“We hebben voor Brasserie Flandrien gekozen als naam voor onze zaak omdat dit ook voor een lokaal publiek erg herkenbaar is. Ik fiets zelf wel graag en Brugge heeft ook wel iets met fietsen hé, gezien het jarenlang startplaats was van de Ronde van Vlaanderen. We hebben trouwens een oude koersfiets van Freddy Maertens op de kop kunnen tikken om hier in de zaak te plaatsen! Michèle en ik kijken er erg naar uit om hier aan de slag te kunnen gaan. Ik vermoed omstreeks Pasen. Maar… we zoeken uiteraard wel nog een overnemer voor ‘t Noorderlicht in Hoeke.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.