Twee West-Vlamingen genomineerd voor titel van ‘beste viskok van 2016’

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een restaurantkok uit Lo-Reninge (van een Brugs restaurant) en een traiteur uit Brugge behoren tot de vijf kanshebbers op de prestigieuze titel.

Uit alle inzendingen kon onder de gebakken tongschar op graat met peterselie, boschampignons en Steenbrugge Blond van chef Hendrik Dequeker (Kok Au Vin)de jury het meest bekoren. Ook Olivier Dumalin van Culinaire Traiteur Ducheyne, eveneens in Brugge, veroverde een plaatsje in de finale.

De andere drie finalisten zijn Jeremy Girvan van Chef à domicile – GJCOOK in Brussel, Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke en Bart Gils van Resto Signatuur in Hoogstraten.

Hendrik Dequeker strijdt op 21 november om de titel van 'Viskok van het jaar 2017'
Hendrik Dequeker strijdt op 21 november om de titel van ‘Viskok van het jaar 2017’

“Ik had het niet onmiddellijk verwacht, maar je hoopt natuurlijk altijd dat je de finale haalt als je aan een wedstrijd deelneemt”, zegt Hendrik Dequeker, die al ruim twee jaar in de keuken van de Kok au Vin staat. “Het is niet alleen voor mij, maar voor het hele team van de Kok au Vin een mooie beloning. Het is een gerecht van ons allemaal.”

De finale van deze nationale horecawedstrijd vindt plaats op 21 november tijdens de Horeca Expo in Gent. De kok met het lekkerste en meest originele gerecht met tongschar, in 2016 door VLAM en de visserijsector uitgeroepen tot vis van het jaar, pakt de prestigieuze titel. De vakjury bestaat uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateurverenigingen en wordt voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys,

“De dag na de finale word ik 21 jaar”, zegt de jonge kok uit Lo, die zijn opleiding genoot in hotelschool Ter Duinen in Koksijde. “Het zou een prachtig verjaardagscadeau zijn mocht ik de finale winnen.”

De winnaar krijgt naast de titel van ‘Viskok van het jaar 2017’ ook een cheque van 1.250 euro, een trofee ontworpen door kunstenaar Jan Peirelinck en een diner in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve. De laureaat treedt ook toe tot het team van de NorthSeaChefs.

In 2014 won Jonathan Oliver van Restaurant De Jonkman in Brugge de wedstrijd, in 2012 was Dean Masschelein van restaurant Boury in Roeselare de beste viskok. De eerste editie in 2011 werd gewonnen door Guillaume Noël van restaurant Sans Cravate in Brugge. De laureaat vorig jaar was Rob Stevens van D’Oude Pastorie in Lochristi.

(KVCL)