Studenten verpleegkunde staan te springen om te helpen vaccineren

Lore Awouters (21), vierdejaarsstudente aan Vives: “Natuurlijk wil ik meehelpen met vaccineren. Komende zomer wil ik echt weer op kamp.”© Joke Couvreur
Lore Awouters (21), vierdejaarsstudente aan Vives: “Natuurlijk wil ik meehelpen met vaccineren. Komende zomer wil ik echt weer op kamp.”© Joke Couvreur
Hannes Hosten

Nu de vaccinatiestrategie vorm begint te krijgen, klinkt de roep om vrijwilligers luider en luider. Heel wat studenten verpleegkunde blijken op onze vraag bereid om te helpen vaccineren. “Uiteraard willen we ons steentje bijdragen. We willen zo snel mogelijk terug naar ons normale leven”, klinkt het in onze hogescholen Vives en Howest.

Jongeren verlangen meer dan wie ook om de draad van het gewone leven weer op te pikken. Fuiven, vrienden ontmoeten, activiteiten organiseren met de jeugdbeweging… liever vandaag dan morgen. Voor de jeugd kan de vaccinatie dan ook niet snel genoeg gaan. Heel veel studenten verpleegkunde willen zelfs helpen vaccineren, zo blijkt als we ons oor te luister leggen bij hogescholen Vives en Howest.

“Natuurlijk willen we ons steentje bijdragen”, zegt Lore Awouters (21) uit Moorsele, vierdejaarsstudente verpleegkunde aan de hogeschool Vives in Kortrijk. “Ik hoor van heel wat medestudenten hetzelfde. We wisten alleen niet waar we ons moesten melden. Een medestudente en ik namen contact op met onze jaarcoördinator en zo ging de bal aan het rollen. Intussen kreeg ik heel wat berichtjes van studenten die ook willen helpen vaccineren.”

Op kamp

“Wij hebben een periode van elf weken stage voor de boeg”, aldus Lore. “De hogeschool bekijkt nu of ze de vaccinatie kunnen integreren in die stage. Waarom we willen helpen? Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe sneller we terug kunnen naar ons normale leven. Wij willen naar een fuif, naar het jeugdhuis… Ik ben ook groepsleidster van de Chiro in Moorsele en wil komende zomer echt weer gewoon op kamp.”

“We verlangen echt naar dat sociaal contact. Al dat zoomen… In het begin doe je dat wel, maar na bijna een jaar verlang je toch weer naar de gewone sleur. Lessen in de week, in het weekend een fuif en de Chiro… We zitten toch maar thuis. Als al onze hobby’s wegvallen, hebben we veel vrije tijd om nuttig in te vullen. Zo ging ik in de kerstvakantie helpen om patiënten op de covidafdeling van het ziekenhuis te laten videobellen met hun familie.”

Basiskennis

“Een spuitje zetten, dat is iets wat wij al leerden in de tweede helft van het eerste jaar. We hebben het ook al enkele keren gedaan. Dat is basiskennis”, zegt Lore. “Intussen liep ik al stage op de spoeddienst en op de dienst intensieve zorgen, ik heb al heel wat zieke mensen gezien. Een inspuiting is niet de moeilijkste handeling. Zeker niet.”

“Maar natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan de prik. We weten ook hoe we moeten reageren als mensen eens wat minder goed reageren. Heel uitzonderlijk worden na een vaccinatie mensen duizelig of gaat hun hartslag de hoogte in. Daarom moet je nog een kwartiertje ter plaatse blijven na het spuitje. Er is ook altijd een arts ter plaatse.”

“Veel mensen zullen toekomen met een portie gezonde stress. Het is aan ons om hen gerust te stellen. Ik doe dat wel graag. Sociaal contact ligt me. Er zijn wel wat mensen bang voor een prik, al zie je dat nog meer bij een bloedafname dan bij een inspuiting. Dat gaat zo snel… Veel mensen zullen zeggen: amai , is het al gebeurd ?”

Nog geen concrete vraag

Vives biedt de opleiding verpleegkunde aan in Brugge, Kortrijk en Roeselare. Hannelore Crijns, communicatieverantwoordelijke van het studiegebied gezondheidszorg bij Vives, bevestigt dat verschillende verpleegkundestudenten zich al hebben gemeld om te helpen vaccineren. “Wij kregen nog geen concrete vraag van de overheid en weten dus ook nog niet waar onze studenten kunnen worden ingezet. Maar er volgt binnenkort wel overleg over. We zien in elk geval dat de bereidheid om mee te werken groot is.”

Sven Vereecke, opleidingscoördinator verpleegkunde bij Howest: “De vaccinatie is voor onze studenten een mooi leermoment en maatschappelijk relevant.”© Gino Coghe
Sven Vereecke, opleidingscoördinator verpleegkunde bij Howest: “De vaccinatie is voor onze studenten een mooi leermoment en maatschappelijk relevant.”© Gino Coghe

Ook bij de Hogeschool West-Vlaanderen, die verpleegkundigen opleidt op de campus in Brugge, zijn zowel studenten als docenten bereid om te helpen met vaccineren. “Die vraag is besproken in de Vlaamse Hogescholenraad”, weet opleidingscoördinator Sven Vereecke van Howest. “Maar op lokaal vlak hebben we nog geen concrete vraag gekregen. We hebben wel zelf al contact opgenomen met de stadsbesturen van Brugge en Oostende. Via ons digitaal leerplatform deden we een oproep naar studenten, maar we weten zeker dat de interesse er is.”

Mooi leermoment

“Het plaatsen van een spuitje is een vaardigheid die in de eerste twaalf weken van de opleiding wordt aangeleerd, dus al onze studenten kunnen eraan meewerken. Ze doen dat op vrijwillige basis, maar de vaccinatie kan wel gelden als stage. Het is een mooi leermoment: onze studenten oefenen een vaardigheid, hebben contact met patiënten en de opdracht is maatschappelijk relevant. Ze doen het natuurlijk in aanwezigheid van andere verpleegkundigen en onder supervisie van een arts.”

“En niet te vergeten: studenten verpleegkunde kunnen er ook hun communicatieve vaardigheden oefenen”, vervolgt Sven Vereecke. “Ze leren hoe ze mensen kunnen geruststellen. Veel mensen zijn bang voor een prikje of bang voor de reactie. Maar het moet heel duidelijk zijn: ze krijgen geen coronavirus ingespoten, enkel een stukje eiwit.”

Ook jij kan helpen

Wie zich wil aanbieden om als vrijwilliger te helpen met de vaccinatiecampagne, kan zich registreren op de website Help De Helpers van de Vlaamse overheid. Via het platform maak je eenvoudig een profiel aan, waar je onder meer kan aanduiden hoe je wil helpen en wanneer je beschikbaar bent. De applicatie koppelt je daarna aan een lokaal vaccinatiecentrum. Ook mensen met een niet-medische achtergrond zijn trouwens welkom, want er is ook administratief werk.

Help De Helpers bestaat al sinds het voorjaar van 2020, maar diende aanvankelijk vooral om helpende handen te zoeken voor de zwaar geplaagde zorgsector. De oproep viel niet in dovemansoren: duizenden vrijwilligers registreerden zich om te helpen in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen.

Alle info op helpdehelpers.be