Pittem: “Hele gemeente loopt vol met mooie Kraks”

Dat het netwerk van Bart groter is dan hij zelf dacht, bleek bij het nemen van de foto met de verenigingen waarin hij actief is. © Jan
Redactie KW

De kogel is door de kerk, de Pittemse Krak voor 2015 is bekend en Bart Bonte is de gelukkige. Hij is uiteraard heel blij met deze titel.

“Ik ben uiteraard heel vereerd dat ik de Krak van 2015 ben geworden”, vertelt Bart ons opgetogen. “Ik heb aanvankelijk wat getwijfeld of ik wel zou toezeggen, gezien de sterkte van de vier andere kandidaten en hun groot netwerk. Blijkbaar is mijn eigen netwerk echter toch wel groter dan ik dacht. Ik wil dan ook iedereen die voor mij gestemd heeft bedanken en in het bijzonder mijn vrouw, die mij de ruimte geeft en zonder wiens steun ik niet zo actief zou kunnen bezig zijn.”

Met de paplepel mee

Het sociaal gevoel en de inzet voor verenigingen heb ik van mijn ouders meegekregen. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn altijd heel actief geweest in het verenigingsleven en tot op de dag van vandaag, ze zijn respectievelijk 85 en 81, zijn ze nog heel actief binnen Ziekenzorg.”

“Ik ben in het verenigingsleven gestapt bij de KAJ, waar ik kernlid en jarenlang hoofdleider ben geweest. Ik ben ook vijf jaar met de Bouworde mee geweest. Na mijn huwelijk zijn we in 1987 in Pittem komen wonen en ook hier stapte ik al snel in het verenigingsleven. Ik was in Lendelede al lid van de KWB en werd ook hier lid en kwam al snel ook in het bestuur terecht.”

“Wat de compostmeesterwerking betreft stond ik in 2000 haast mee aan de wieg van de oprichting ervan. Ik ben altijd al als een ‘groene jongen’ afgeschilderd en ben inderdaad van thuis uit bewust met recycleren en composteren bezig.”

“Toen er aan gedacht werd deze werking op te starten zijn we met vier mensen de cursus gaan volgen bij Ivio en zijn we van start gegaan met het demoveld op het containerpark. De gedachte hierachter is ‘zien doen is nadoen’. Door aan de mensen te tonen hoe je moet composteren, stimuleren we hen om thuis hetzelfde te doen. In een beurtrol zijn we elke zaterdagmorgen present op het demoveld om uitleg te geven.”

1.000 kraks

“Op het vlak van verenigingen is Pittem een heel bloeiende gemeente. Er zijn tal van verenigingen, vol met mensen die voor en achter de schermen belangeloos het beste van zichzelf geven. Ik ben dan ook van mening dat er hier wel 1.000 Kraks rondlopen. Uiteraard speelt de goede accommodatie en ondersteuning vanuit de gemeente hier ook een rol in. Het is zelfs zo dat door de vele activiteiten de verenigingen soms in elkaars vaarwater komen. Ik vind dat op dit vlak een rol voor de gemeente is weggelegd. Een overzichtskalender van de activiteiten van de verenigingen zou een oplossing kunnen bieden en ook een Facebookpagina van de gemeente zou hier een uitgelezen plaats voor kunnen zijn.”

VRAGENRONDJE

Hoe is je engagement voor 11.11.11 gegroeid?

“Als voedingsbodem voor mijn werking en inzet binnen 11.11.11 zie ik de vijf jaar dat ik in Lendelede actief geweest ben binnen de Bouworde en de diverse projecten die we gerealiseerd hebben”, zegt Bart Bonte. “Daar is mijn sociaalvoelendheid gegroeid en leerde ik aandacht hebben voor de sociaal zwakkeren. Door de jaren heen heb ik vooral leren relativeren.”

“Door dagelijks met die problematiek bezig te zijn, zie je al snel in dat onze kleine tegenslagen niets zijn, vergeleken met de problemen van vele anderen in de wereld. Voor de start van mijn werking binnen de Pittemse afdelingen moeten we terug naar eind jaren tachtig, toen in ex-Joegoslavië een burgeroorlog woedde en ik, samen met enkele mensen, besloot een vrachtwagen met hulpgoederen en kleren te vullen en naar het huidige Kroatië te brengen. In 1989 zocht men vanuit 11.11.11 een nieuwe kracht binnen het bestuur en werd aan mij gevraagd om voorzitter te worden, een functie die ik tot 2000 uitgeoefend heb. Ik heb toen de fakkel doorgegeven aan Geert Storme en werd secretaris.”

Wat doet 11.11.11 in Pittem tegenwoordig?

“Door de jaren heen is 11.11.11 Pittem/Egem uitgegroeid tot een sterke groep, die heel wat meer doet dan alleen de jaarlijkse omhaling organiseren. Een van onze sterke punten is dat we ‘out of the box’ durven denken en ook activiteiten durven organiseren die niet rechtstreeks met ontwikkelingssamenwerking te maken hebben. Denken we hierbij maar aan het op de markt brengen van ons Tripel-XI bier, het organiseren van muziekoptredens of het vragen van sprekers. Al deze initiatieven bieden ons de mogelijkheid om de ontwikkelingsproblematiek eens op een andere manier onder de aandacht te brengen, een manier van werken die duidelijk aanslaat.”

BIO

Privé

Bart Bonte (55) is getrouwd met Ann Pollet (55) en woont in de Spoorweglaan. Vader van Sofie (27) en Stijn (24). Bart is ook opa van Andreas en Iluna.

Loopbaan

Bart begon bij de spoorwegen, waar hij 12 jaar opzichter van de werken is geweest. In 1991 nam hij loopbaanonderbreking, daarna besloot hij definitief huisman te worden en voor de telefoonpermanentie en administratie van de praktijk van Ann te zorgen.

Vrije tijd

Bart is vaak bezig met het verzorgen van zijn tuin. Daarnaast houdt hij van dagwandelingen. Gezinsreizen gaan vaak naar Oostenrijk en Italië.

(Jan)