Opbouw gestart van vaccinatiecentrum in Poperinge

“We kozen voor sporthal 2, omdat in sporthal 1 een zwevende sportvloer ligt, die zeer delicaat is”, zegt de burgemeester.© MD
“We kozen voor sporthal 2, omdat in sporthal 1 een zwevende sportvloer ligt, die zeer delicaat is”, zegt de burgemeester.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In sporthal 2 langs de Ouderdomseweg in POperinge is men volop bezig om die in te richten als vaccinatiecentrum. Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) wordt het de grootste operatie sinds de Eerste Wereldoorlog en zal ze minstens drie maanden duren.

Woensdagnamiddag was men bezig met grote rollen isolatiemateriaal aanslepen, die de gepolijste betonvloer van de sporthal moeten beschermen. Een soort materiaal tussen balatum en licht rubber. “We kozen voor sporthal 2, omdat in sporthal 1 een zwevende sportvloer ligt, die zeer delicaat is”, zegt de burgemeester. “De mensen kunnen parkeren op de grote parking langs de Ouderdomseweg, en dan de asfaltweg naast de sporthallen volgen richting voetbalterrein. Ze zullen binnenkomen via de laatste deur rechts. De cafetaria blijft gesloten, maar eens binnen is er een wachtruimte met stoelen.”

Achter de aanmeldbalie komen dan vier vaccinatielijnen, met telkens twee ruimten waar men de prikjes zal zetten. Er wordt gerekend op zowat 2,5 minuten per persoon. Daarna schuift men door naar een andere ruimte, waar iedereen verplicht een kwartier moet wachten. Daar wordt gecontroleerd op eventuele misselijkheid of directe bijwerkingen. Aan de verste kant is er een preparatieruimte voor het klaarmaken van de spuitjes, en er zijn ook twee nooduitgangen voorzien. Iedereen kan de zaal verlaten ter hoogte van de cafetaria van KFC Poperinge.

Een plan van hoe het vaccineren straks zal verlopen in Poperinge.© MD
Een plan van hoe het vaccineren straks zal verlopen in Poperinge.© MD

“Ons volledig concept is uitgetekend en klaar. We starten in de komende dagen met de volledige opbouw van het vaccinatiecentrum. Die zal gebeuren door onze eigen stedelijke technische dienst. Er komt ook een algemeen coördinator. Wij moeten volledig klaar zijn tegen 1 februari, maar pas dan beslist de hogere overheid wanneer we juist van start kunnen gaan. De stad prefinanciert het geheel, de Eerstelijnszone krijgt een voorschot van 250.000 euro. De Vlaamse overheid betaalt de eindfactuur”, vertelt de burgemeester.

Uit Poperinge, Heuvelland, Vleteren en Lo-Reninge worden samen zo’n 25.000 mensen verwacht. En die moeten na een drie tot viertal weken dus een tweede keer komen voor een nieuwe prik. Waarschijnlijk zal gewerkt worden met een uitnodigingsysteem. “We kozen voor de sporthal, en niet voor bijvoorbeeld de Maekeblydezaal, omdat de infrastructuur daar verouderd is en de bereikbaarheid voor de mensen uit bijvoorbeeld Lo-Reninge of Heuvelland is er minder”, zegt burgemeester Dejaegher.

Bijna 1.000 vrijwilligers

“Al een kleine duizend vrijwilligers hebben zich aangeboden om te helpen. Maar we zullen er nog meer nodig hebben: gepensioneerde artsen, verpleegkundigen of mensen met een medische scholing die nu een andere job uitoefenen kunnen zich zeker aanmelden. Maar ook vrijwilligers zonder medische achtergrond zijn welkom voor logistieke en administratieve functies. En het gaat dus over een zeer lange periode. Heb jij nog een helpende hand vrij voor het vaccinatiecentrum in Poperinge? Laat het weten, zodat Eerstelijnszone Westhoek een overzicht heeft van alle kandidaten. Een human resources manager zal dan alles inplannen. Inschrijven kan via het webformulier op de site van de stad. Na inschrijving krijg je meer informatie over verzekering, vergoeding en opleiding”, besluit de burgemeester.