Sinds 1 september mag AZ Delta een beroep doen op een ziekenhuisschool. Kinderen en jongeren die langdurig ziek zijn, kunnen op die manier toch les krijgen. “Op die manier blijven ze voeling hebben met school”, aldus Lynn Crombez (33), zorgmanager in AZ Delta.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt extra geld vrij voor ziekenhuisscholen in Brussel en West-Vlaanderen, zowel voor leerlingen van het basisonderwijs als voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met de extra vestigingsplaatsen zullen er over heel Vlaanderen in totaal meer dan 70 plaatsen gecreëerd worden. Voor kinderen uit het basisonderwijs komen er nieuwe vestigingsplaatsen voor ziekenhuisschool Inkendaal in UZ Brussel. Voor scholieren van zowel basisonderwijs als secundair onderwijs komt er een nieuwe volwaardige ziekenhuisschool voor de afdelingen kinder- en jeugdpsychiatrie van AZ Delta (campus Rumbeke), Jan Ypermanziekenhuis in Ieper en het psychiatrisch centrum Kliniek Sint-Jozef in Pittem. In Roeselare gaat het om lager en middelbaar onderwijs.
Aangepast programma
Kinderen en jongeren die langdurig in een ziekenhuis, een preventorium of een andere residentiële setting verblijven, kunnen voortaan een beroep doen op leerkrachten van een ziekenhuisschool. Daar krijgen ze een beperkt en aangepast programma dat meestal focust op de belangrijkste leerstof. Het moet een al te grote schoolse achterstand vermijden en ervoor zorgen dat die leerlingen, eenmaal voldoende hersteld, opnieuw aansluiting vinden bij hun leeftijdsgenoten op hun gewone school. “We merken dat wanneer kinderen lang niet naar school zijn geweest, ze het moeilijk hebben om de draad weer op te pikken. Nu ze ook in het ziekenhuis les kunnen volgen, blijven ze toch voeling hebben met school”, aldus Lynn Crombez.
“Het gaat meestal om privé-onderwijs of in groepjes van maximaal drie kinderen”
Vanaf 1 september zal de school in de afdeling kinderpsychiatrie openen en zullen 20 tot 25 patiënten les kunnen volgen. Een vijftal leerkrachten zal in AZ Delta niet alleen lesgeven, maar ook instaan voor begeleiding. “Vooral coaching is belangrijk, bijvoorbeeld met de leerling kijken of hij of zij nog in de juiste richting zit of hoe een haalbaar schema kan opgesteld worden. Het gaat meestal om privé-onderwijs of in groepjes van maximaal drie kinderen”, zegt Lynn.
Volgens Ben Weyts gebeuren er fantastische dingen in de ziekenhuisscholen: “De leerkrachten zorgen ervoor dat zieke kinderen zich geen zorgen maken dat ze achterop zullen raken op school. Het helpt ook om de band met het normale leven warm te houden. We hebben in Vlaanderen afstandsonderwijs via Bednet, er is tijdelijk onderwijs aan huis, maar we breiden ook het aanbod uit voor de kinderen die in het ziekenhuis moeten blijven.” (Sofie Missiaen)
Terug naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier