Vriendenkring schiet geld voor schoolbus voor

De witte schoolbus van de vriendenkring doet in Alveringem transfers tussen de twee centrumscholen en de opvang, maar haalt – desgewenst - kinderen ook aan huis op. Door 2 afgelaste bingoavonden miste de vzw 6.000 euro aan inkomsten terwijl de kosten van de bus bleven lopen. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

De vzw die busvervoer organiseert, zit door de coronacrisis in grote financiële nood. Bepaalde leden van de vzw hebben op een gegeven moment zelfs beslist om geld voor te schieten, om zo de meest dringende facturen te kunnen betalen. De vzw heeft nu 8.000 euro extra gekregen van de gemeente.

In Alveringem is er een bus die bij een aantal gezinnen ‘s morgens de kinderen aan huis ophaalt en ze ‘s avonds weer afzet en die het vervoer verzorgt tussen beide basisscholen en de voor- en naschoolse opvang op de jeugdsite. De ophaling aan huis telt ongeveer elf vaste klanten en enkele ouders die meer occasioneel van de dienstverlening gebruikmaken. De lijn tussen de opvang en de scholen is veel drukker bevolkt. Het is een dienstverlening die in het jaar 1969 door de jongensschool in de Nieuwstraat en de meisjesschool in de Hoogstraat werd opgericht, nadat de Vlaamse overheid in mei 1968 plots besliste om in Alveringem een staatsschool te bouwen én daarbij aan de bevolking gratis busvervoer beloofde. Om geld in het laatje te krijgen en alles gestructureerd te laten verlopen, beslisten beide directies al snel om een vzw op te richten.

Op vandaag is Gerard Liefooghe de voorzitter. Voorts zetelen de directies van beide scholen in de vzw, Suzy Duinslaeger en vijf mensen die al lang geen schoolgaande kinderen meer hebben, maar die zich voor dit doel willen blijven inzetten: Ingrid Dequeker, Conny Heindryckx, Geert Loovoet, Gerda Snick en Micheline Veramme. Gerard Liefooghe is ook burgemeester en het grote belang dat hij aan het voortbestaan van de dorpsscholen hecht, is algemeen bekend. Om maar één voorbeeld te geven: de gemeente betaalt voor het nieuwe schooljaar 33.000 euro aan de firma Suffys voor leerlingenvervoer naar het zwembad. Een pak geld is dat! In tegenstelling tot in sommige kleine dorpsschooltjes in de deelgemeenten staat in de scholen van de hoofdgemeente het leerlingenaantal niet onder druk, maar de bus is een vaste waarde. De chauffeur is ook een gemeentearbeider: Gino Deghandt uit Hoogstade.

Drie kanalen

De bus en het Alveringemse leerlingenvervoer worden langs drie kanalen gefinancierd. Wie van de ophaling aan huis gebruikmaakt, betaalt één euro per rit. Wie van het traject opvang-school en omgekeerd gebruikmaakt, betaalt 30 euro per jaar. Een tweede kind betaalt ook 30 euro per jaar, maar het derde (en vierde…) kind uit hetzelfde gezin rijden gratis mee. Voorts kent de gemeente een jaarlijkse subsidie van 3.250 euro toe en brengt een jaarlijkse bingoavond eind mei in de Kwelle telkens zo’n 3.000 euro op. In mei 2020 en mei 2021 kon die bingoavond door de coronapandemie niet doorgaan. De vzw liep zo zesduizend euro mis en dat verlies had een zware impact voor een vzw die geen buffer heeft.

“In 2018 kocht de vzw een grotere bus aan”, vertelt chauffeur Gino. “Sindsdien kan ik de ophaling aan huis in één rit doen, in plaats van vroeger in twee ritten. Dat is op alle vlakken efficiënter. Maar uiteraard dat die bus zijn prijs heeft.”

Lening

Nadat er al in 2020 geen geld meer was om de facturen van brandstof en onderhoud te betalen, gaf een lid van de vzw een aanzienlijke lening aan de vzw. Dat bedrag is ondertussen terugbetaald. De vzw hoopte om in mei 2021 opnieuw de succesvolle bingoavond te kunnen organiseren, maar door corona was dat nog niet mogelijk. De vzw kon een tweede keer rekenen op een persoonlijke lening van een van de leden. Dat bedrag moet nog terugbetaald worden, tenzij dat recent gebeurd is.

Om de noodlijdende vzw structureel uit de nood te helpen, vroeg Gerard Liefooghe recent extra geld aan de gemeente. Het schepencollege besliste om 11.250 euro subsidie te betalen. De vzw zou daarmee uit de problemen moeten zijn. (AB)