Schoolhond Flack kwispelt in het VTI Zeebrugge

Schoolhond Flack voelt zich in zijn nopjes in het VTI van Zeebrugge. (foto SR)
Redactie KW

Slechts weinig scholen in Vlaanderen hebben een eigen schoolhond. In het VTI Zeebrugge is dat wel het geval. Daar vertoeft Flack in het kantoor van directeur Joke Knockaert. Hij zal echter ook meegaan naar vergaderingen met de leerkrachten en tussen de leerlingen lopen.

“We hebben eerst twee weken lang een proefproject gehouden om te zien of de hond geslaagd is om op school te blijven. Daarna werden alle leerlingen, hun ouders en leerkrachten bevraagd of de hond op school mocht blijven”, legt directeur Joke Knockaert uit. “93 procent van de antwoorden was positief. Het is nu zelfs zover gekomen dat kunstenaar Wietse, die hier al eerder op de gevels schilderde, Flack nu wil schilderen op de voorgevel van de school. Hiervoor moeten we wel nog de toestemming van het stadsbestuur afwachten. De leerlingen mochten kiezen uit een favoriet dier en al snel werd gekozen voor Flack.”

De hond brengt rust op school en doet wonderen. Leerlingen die hem mogen strelen worden vaak kalmer. “Ze mogen Flack meenemen als ze bijvoorbeeld met de klas naar zee trekken maar ook leerlingen die het even moeilijk hebben mogen Flack bij zich houden terwijl de leerlingenbegeleider of ikzelf tijd maken voor een diepgaande babbel. Het helpt hen een stuk vooruit in hun verwerking.”

Aandacht

Flack loopt met iedereen gewoon mee en houdt er van om door de leerlingen tijdens de speeltijden geknuffeld te worden. Hij houdt van alle aandacht en is ook nooit agressief. “Hij loopt nu al voor de schoolstart door het gebouw en kent alle gangen van de school. Flack loopt dus nooit verloren. Iedereen die op school komt gaat hij lief begroeten”, aldus Joke Knockaert. “Het is echt een mascotte op school want iedereen praat er tegen of wil hem even aaien. Zeker nu met de drukke voorbereidingen voor de start van het nieuwe schooljaar kan je Flack overal ontmoeten.”

Joke Knockaert is trots op haar team want ze start dit jaar het nieuwe schooljaar met meer leerlingen. Iedereen doet ook zijn uiterste best opdat de leerlingen zich goed voelen in het VTI. Ze kunnen er een vak leren waarmee ze later aan de slag kunnen. Goeie vakmannen vinden meteen werk. “Wij starten dit schooljaar met een nieuwe richting, namelijk logistieke organisatie, dit voor leerlingen van de tweede graad. Daarmee kunnen ze magazijnmedewerker worden maar het is ook een goeie voorbereiding voor wie later de richting transport kiest. Er zijn nu al zes leerlingen ingeschreven voor die richting”, besluit de directeur.