Leerlingen Don Boscocollege Kortrijk voeren actie voor recht op onderwijs

© EDB
Redactie KW

In het Don Boscocollege in Kortrijk werd de campagne van Via Don Bosco voor onderwijs voor iedereen gelanceerd met een ludieke actie. De meer dan 900 leerlingen vroegen in een emoji-houding aandacht voor de campagne.

Via Don Bosco, een erkende Belgische ngo die onderwijs en tewerkstelling voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika steunt, lanceerde bij het begin van het schooljaar op 2 september haar campagne. Daarmee vraagt ze aandacht voor het onrecht dat meer dan 265 miljoen jongens en meisjes van over de hele wereld niet naar school kunnen. “Onderwijs is net zoals eten en drinken een basisrecht”, luidt het. De campagne over recht op kwaliteitsvol onderwijs loopt van 2 september, de eerste schooldag tot 5 oktober, de internationale Dag van de Leerkracht.

Foto’s van leeftijdsgenoten die geen onderwijs kunnen volgen

Toen de leerlingen van het Don Boscocollege op school aankwamen op 2 september, was de speelplaats gevuld met vlaggen. Daarop waren foto’s te zien van jongeren over de hele wereld, die omwille van allerlei redenen niet naar school kunnen. “Hiervan kan armoede een reden zijn, maar in verschillende landen worden ook vooral meisjes gediscrimineerd. Ze worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, worden snel zwanger en worden hierdoor hun recht op onderwijs ontzegd.”

https://www.youtube.com/watch?v=8wk2r6kCDjk

De 900 enthousiaste leerlingen en hun gemotiveerde leerkrachten van het Don Boscocollege vroegen via een gezamenlijke emoji-houding aandacht voor het recht op goed onderwijs voor iedereen door goed opgeleide leerkrachten in een goede infrastructuur en met degelijk materiaal.

Freeze for education

Naast de 265 miljoen kinderen en jongeren die helemaal niet naar school kunnen, zijn er wereldwijd ook nog eens 400 miljoen die het wel doen, maar er niet genoeg bijleren. “Dankzij Via Don Bosco kunnen die leerlingen nu een beroepsopleiding volgen in verschillende Don Boscoscholen. Hierdoor krijgen ze een grotere kans op werk en dus ook op een betere toekomst“, klonk het.

Met een ‘freeze for education, gevolgd door handgeklap, werd de aandacht gevraagd van beleidsmakers om te investeren in onderwijs en ontwikkelingssamenwerking.

(BELGA)