GBS De Vijf Wegen in Zulte start het schooljaar met nieuwe kleuterklassen

Directeur Charlotte Beeuwsaert, schepen Fauve Tack en enkele juffen. © JF
Redactie KW

Gemeenelijke basisschool De Vijf Wegen is helemaal klaar voor 1 september, de start van een tweede schooljaar dat opnieuw in het teken zal staan van de grote verbouwingswerken. De volgende fase start met een kleine vertraging, maar de kleuterjuffen kunnen alvast starten in splinternieuwe lokalen.

Ook dit jaar is de gemeenteschool een bouwwerf, maar in vergelijking met vorig jaar is de sfeer alvast een stuk optimistischer. Enkele ongemakken, veroorzaakt door de bouwwerken, sleepten in de eerste maanden van vorig schooljaar lang aan. Zo hadden de schoolkinderen lange tijd geen overdekt stukje speelplaats omdat de luifel al afgebroken was vóór er een alternatief voorzien werd. Dit laatste blijft nog even een probleem.

“Er is een speciale tent besteld”, zegt schepen van Onderwijs Fauve Tack (Open Zulte). “Die zou sowieso pas geplaatst worden midden september, maar dit zal nu eerder eind september zijn. Op het veld waar de tent moet komen, worden momenteel boringen uitgevoerd voor het warmtepompsysteem en die verlopen moeizamer dan verwacht. Op de algemene duur van de werken zal dit geen impact hebben, het einde blijft voorzien eind juni 2024. Deze vertraging houdt enkel in dat de school bij hevige regen opnieuw een beroep zal moeten doen op de sporthal om de kinderen een overdekte speelruimte te bieden.”

Grote verbetering

“Om de modder tegen te gaan, hebben we rijplaten geplaatst en met de hulp van het oudercomité zijn de speelplaatsen voorzien van groene matten.”

“Einde van de werken is voorzien tegen eind juni 2024”

Op het einde van vorig schooljaar werd de eerste fase van de werken afgerond. Kinderopvang Snuffel heeft een ruim nieuw onderkomen en de gemeenteschool heeft een nieuwe refter en een blok met zeven nieuwe kleuterklassen. Die vallen alvast in de smaak.

“Zeker in vergelijking met de containerklassen van vorig jaar is dit een grote verbetering”, zegt kleuterjuf Margaux. “Tijdens de zomermaanden zijn we druk bezig geweest om alles in te richten en op paar kleinigheden na is alles klaar. Ik ben heel blij met de nieuwe lokalen. Er is veel opbergruimte, een apart toilet en een klein tuintje buiten.”

De gemeenteschool begint het schooljaar niet alleen in nieuwe gebouwen, maar ook op volle sterkte. “Er waren negen leerkrachten gepland afwezig, maar we hebben hen allemaal kunnen vervangen”, zegt directeur Charlotte Beeuwsaert. “Onder de vervangers zitten wel enkele nieuwkomers, maar met ons systeem van peters en meters en een aanvangsbegeleider, zullen we hen goed opvangen. Jong en oud vullen elkaar hier goed aan.” (JF)