Door een logistiek probleem bij de leverancier van de schoolboeken dreigt de start van het schooljaar voor de 230 leerlingen van GO! Basisschool Hendrik Conscience in het water te vallen. “Dan dachten we na corona op een normale manier te kunnen opstarten.”
“Zoals het er nu voorstaat, krijgen we onze boeken en schriften pas in de vierde week van september”, klinkt het boos bij schooldirecteur An Pottier. GO! Basisschool Hendrik Conscience is één van de scholen die samenwerkt met het Nederlandse Cloudwise. Het bedrijf staat vanaf dit schooljaar in voor de levering van handboeken, nadat het die taak overnam van Standaard Boekhandel. En dat zorgt voor problemen.
“Hoe kunnen wij in godsnaam een schooljaar starten zonder boeken voor onze leerlingen”, zegt de directeur met een diepe zucht. “De start van het nieuwe schooljaar is doorgaans vrij intens, niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten. Nu de levering van onze boeken uitblijft, krijgen we er een extra stressfactor bij, want het zorgt alleen maar voor meer werk.”
Kosten lopen op
Bovendien lopen de kosten voor de school daardoor op. “Aangezien we zonder schoolboeken zullen moeten starten, zijn we genoodzaakt om kopieën te nemen en delen uit de boeken te printen voor onze leerlingen. Onze school telt 230 leerlingen, maak zelf de som maar. Dat zorgt voor extra, onvoorziene kosten. Kosten die we liever niet maken, want we stoppen liever extra geld in kwaliteit”, aldus Pottier.
GO! Basisschool Hendrik Conscience herbergt een grote diversiteit aan leerlingen. “Schoolboeken zijn in onze school des te belangrijk”, duidt de schooldirecteur. “In onze school zitten heel wat kinderen van andere origine die veel meer structuur nodig hebben. Dan zijn die boeken voor hen nog belangrijker. Dan dachten we het schooljaar – na een intense periode door het coronavirus – eens op een normale manier te kunnen starten.”
Onderaannemer
Volgens Philip Vermeylen, directeur van Cloudwise, ligt het probleem bij een onderaannemer die zorgt voor de ontvangst en levering van de schoolboeken. Dat zegt de man aan de redactie van VRT. “We doen er alles aan om onze partner meer middelen en mankracht in te laten zetten. Als dat nodig blijkt, dan doen we dat zelfs via gerechtelijke weg.” Nog volgens VRT werkt Cloudwise aan een oplossing en wil het – indien nodig – opdraaien voor de print- en kopieerkosten.
Terug naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier