Basisschool De Veerkracht neemt nieuw gebouw in gebruik: “Extra hulp is zeker welkom”

Voor het nieuwe schoolgebouw zien we aannemer Xavier Braet, directeur Karel Famaey, verantwoordelijke schoolbestuur EH Michel Verfaille, architect Peter Seys en Johann Lannoye, lid van het schoolbestuur. (foto SD)
Redactie KW

In en om basisschool De Veerkracht in Woumen is het een drukte van jewelste. In de oude school, die in 2022 afgebroken wordt, is men volop aan het inpakken om eind augustus alles te verhuizen naar de nieuwbouw. Daar werken de aannemers nog tegen de klok om alles klaar te krijgen voor de start van het nieuwe schooljaar.

“Het wordt kantje boordje, een race tegen de klok”, vertelt directeur Karel Famaey ons tijdens een pauze op één van de laatste werkvergaderingen. Volgens Johan Lannoye, lid van het schoolbestuur die de werken wekelijks opvolgde, zal de buitenruimte nog niet klaar zijn tegen de start op 1 september. Men zal dus met de leerkrachten en de leerlingen genoodzaakt zijn om de eerste weken nog gebruik te maken van de oude, vertrouwde speelplaats.

De congregatie leefde al decennialang met het idee om een nieuwe school te bouwen, maar allerhande juridische, financiële en organisatorische problemen stonden tot voor kort de realisatie in de weg. Toen de nieuwbouw van het woon-zorgcentrum Zilvervogel af was, kwam het oude kloostergebouw vrij. Dit gebouw kocht de school aan en met de steun van de zusters en de grote spaarpot slaagde men erin om een heel stuk van de nieuwbouw te bekostigen. Samen met architect Peter Seys werd gezocht naar de ideale invulling van het oude kloostergebouw.

Het wordt kantje boordje, een race tegen de klok

Op het gelijkvloers zijn er drie kleuterklassen, een kleurrijk sanitair complex, een zorglokaal, de eetzaal, de leraarskamer, het bureau van de directie en de administratie. Op de verdieping zijn er zes klaslokalen voor de lagere afdeling en een extra ruimte die men binnenkort wel eens zou nodig hebben als het grote bouwproject rond de Stenenmolenbeek gerealiseerd wordt.

Verkeerde stenen

“Alle plannen waren klaar eind 2018”, weet E.H. Michel Verfaille, lid van het schoolbestuur. “Eenmaal alle vergunningen en het subsidiedossier rond waren, startte aannemer Xavier Braet de werken in maart 2019. Het strippen van het oude gebouw verliep heel vlot. Bij de heropbouw hadden we enkel problemen met de stenen van de buitenmuren. Bij de eerste levering loste men verkeerde stenen. Even uitstellen dus… Maar na korte tijd bleek dat de juiste stenen niet in productie waren. Toen die eindelijk hun bestemming bereikt hadden, kwam men tot de vaststelling dat het lot niet voldoende stenen bevatte. Vandaar dat het administratief deel van de school een andere kleur heeft dan de rest.”

“De verharde speelplaats is deels overdekt”, vult directeur Karel Famaey aan. “De witte klinkers zorgen meteen dat er ook een sportveld aangeduid wordt in het open gedeelte. Achter het verharde deel komt er ook een groenzone. Daar zal een amfitheater verrijzen om buitenactiviteiten te doen, speeltoestellen zullen het geheel verder opsmukken. De aanplantingen die de speelplaats zullen afbakenen, komen er dankzij de steun van de uitgeverij Plantyn en van de provincie West-Vlaanderen dat via MOS (milieuzorg op school) ook een heel aardige duit in het zakje zal doen.”

Tijdens het weekend van 28 en 29 augustus wordt alles verhuisd naar de nieuwbouw. “We kunnen nog wat hulp gebruiken”, roept de directeur nog op. “Wie zich geroepen voelt om een handje toe te steken, kan zich melden bij info@vbwoumen.be.” (SB)