OV4 type 3 en type 9 worden voortaan georganiseerd uit een autonome school aan de Bruyningstraat in Marke. “Er verandert niets aan de werking en de begeleiding die er al was.”
Er waren nogal wat speculaties in Marke toen aangekondigd werd dat de Vlaamse regering het licht op groen zette voor een nieuwe secundaire school in Marke. Het betreft echter een bestaande richting die nu mag ingericht worden onder een nieuwe school, maar voor de leerlingen zal er niets veranderen.
Ter Sterre
Op de campus Ter Bruyninge in de Bruyningstraat in Marke wordt al twee jaar OV4 type 3 ingericht. “Deze richting startte twee jaar geleden aan de Bruyningstraat 20, waar nu de officiële postbus van de nieuwe school komt”, legt Hilde Van Brussel, directeur van Athena Ter Bruyninge uit. Deze opleidingsvorm die een richting is binnen het buitengewoon onderwijs, maar waar de jongeren wel de eindtermen van het regulier onderwijs moeten halen, werd georganiseerd onder de school Ter Sterre in Moorslede, die onder dezelfde scholengroep Mandel en Leie valt. Nu worden we een autonome school in Marke die OV4 type 3 én type 9 voor jongeren met ASS (AutismeSpectrumStoornis, red.) organiseert. De leerlingen van type 9 volgen les op campus Athena Heule.”
Leerlingen die OV4 type 3 volgen, kunnen cognitief het regulier onderwijs aan maar ze krijgen een maximale begeleiding. “We gebruiken een andere aanpak met de bedoeling herstelgericht te werken en de jongeren weerbaarder te maken in de maatschappij. We nemen hier ook de ouders mee in het verhaal”, legt coördinator van OV4 type 3 Karel Duthoo uit. “We focussen ons op de nieuwe autoriteit, wat wij vooral ‘verbindend gezag’ noemen: we zijn ten allen tijde aanwezig voor die jongeren, maar toch zijn we duidelijk en consequent en stellen we duidelijk grenzen. De leerlingen krijgen hier elke dag nieuwe kansen, we beginnen telkens opnieuw. Het is de bedoeling dat de leerlingen kunnen doorstromen naar het regulier onderwijs. We willen hen natuurlijk niet zomaar loslaten en zijn nog op zoek hoe we voor de meest veilige integratie kunnen gaan, waar we van op afstand toch dichtbij kunnen zijn!”
Tweede graad
“We starten in september wel met het eerste jaar van de tweede graad OV4 – type 3”, aldus Hilde. “Vanaf deze tweede graad reiken we studiegebieden aan. Zo kunnen de leerlingen kiezen voor ‘Welzijn en Zorg’, ‘Plant en Milieu’ en ‘Elektriciteit’. “Voor het inrichten van deze laatste richting zijn we nog altijd op zoek naar sponsoring, zodat we nog meer materiaal kunnen aanreiken aan onze leerlingen.” (EDB)
Terug naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier