Ouders van alle basisschoolkinderen in Ieper en deelgemeenten zagen haar foto in de agenda van zoon of dochter, maar voor velen is Anne Vanhove (41) nog steeds een nobele onbekende. Als allereerste brugfiguur verzette ze nochtans al ruim een jaar pionierswerk voor gezinnen die het moeilijk hebben. “Ja, ik zie soms schrijnende situaties en dat is vaak heel confronterend”, vertelt ze.
In augustus 2020, in volle coronacrisis, startte Anne Vanhove als brugfiguur bij Stad Ieper, een nieuwe functie waarmee de stad de kloof tussen de thuisomgeving van kinderen en de school wilde verkleinen. “Ik ben een bruggenbouwer”, vertelt Anne. “In samenwerking met de basisscholen proberen wij de brug te bouwen naar de dienst welzijn van de stad, maar ook andere sociale organisaties voor kwetsbare gezinnen.”
Wat houdt dat in?
“Wanneer de school voelt dat er een nood is binnen een gezin, bijvoorbeeld een kindje met een lege boterhamdoos, een ouder die nooit naar een oudercontact komt, geen winterjas aan, zware achterstand op vlak van taal, schoolfacturen die niet betaald worden… dan gaan ze in gesprek met de ouders en stellen ze voor dat ik eens langs ga. Ik doe dus voornamelijk huisbezoeken, maar ik ga ook vaak om 8.00 uur aan een schoolpoort staan zodat ouders mij spontaan kunnen aanspreken. Ik hou ook zitdagen in bepaalde scholen en sinds dit schooljaar zijn we gestart met koffiemomenten rond specifieke thema’s zoals: wat bestaat er allemaal rond vrije tijd in Ieper? Wat is verhoogde tegemoetkoming? Zondag nog heb ik samen met een leerkracht uitleg gegeven over wie Sint-Maarten is. Nieuwe gezinnen die in Ieper arriveren kennen Sint-Maarten nog niet.”
Je richtte ook de kidswerking op. Wat is dat?
“We voelden dat er veel kinderen geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod rond vrije tijd. Daarom startten we samen met Groep Intro en Uit De Marge met kidswerkingen tweewekelijks op woensdag van 14 uur tot 16 uur. Dat is gericht op kinderen die het niet gemakkelijk hebben, of waarvan de ouders het niet gemakkelijk hebben, maar dat mag geen einddoel zijn, wel een eerste stap. De kinderen van vorig schooljaar gaan bijvoorbeeld nu naar reguliere activiteiten van bijvoorbeeld de Academie en de sportdienst.”
Is er in Ieper en de Westhoek meer armoede dan we denken?
“Ik denk van wel, zeker na corona. Specifiek in de Westhoek heb je ook de vervoersproblematiek. Heel veel speelt zich af in het centrum. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk voor kwetsbare gezinnen. Ook de digitalisering is niet evident voor kwetsbare gezinnen. Nu is alles op afspraak. Op zich ben ik niet tegen digitalisering maar het mag geen doel op zich worden.”
Ik ben steeds onder de indruk als ik door de Menenpoort passeer
“Ik denk dat het belangrijk is dat mensen nog spontaan ergens kunnen binnen springen. Wat je ook voelt is die psychische kwetsbaarheid bij heel veel gezinnen. Dan zie je dat kinderen kampen met eetstoornissen, moeilijk slapen… De stress van ouders straalt over op de kinderen. Dat gaat trouwens niet alleen om allochtone gezinnen, want daar bestaat een verkeerd beeld over. Hier in Ieper is het ongeveer de helft.”
Tijdens jouw huisbezoeken zie je wellicht vaak schrijnende situaties.
“Tuurlijk. Er zijn heel veel schrijnende situaties, zeker ook door corona. Doordat mensen het niet meer zien zitten raken ze aan de alcohol, drugs… Kinderen worden daarmee geconfronteerd. Dan proberen we wel met die ouders in gesprek te gaan om de juiste dienstverlening op te zetten. Dat lukt niet altijd onmiddellijk, maar als brugfiguur blijf je actief binnen het gezin. Ik probeer aanklampend te werken. Het is niet omdat ze niet opendoen of niet opnemen, of omdat ik iemand doorverwijs naar een bepaalde dienst, dat ik het gezin loslaat.”
Je bent van Wevelgem. Kende je Ieper al?
“Ik kende Ieper enkel van te wandelen met mijn ouders op de vestingen. Ik voelde mij wel altijd aangetrokken tot de Westhoek op de één of andere manier. Ik vond het ook heel leuk om het een pionierswerk te kunnen noemen, omdat ik gestart ben als de enige brugfiguur. Dat vond ik wel een meerwaarde.”
Heb je al iets met de Menenpoort?
“Toen ik met mijn ouders op de vestingen wandelde, passeerden we sowieso altijd langs de Menenpoort. We zagen dan ook wel eens een Last Post. Ik vind het nog altijd iets ongelofelijks wanneer ik ‘s morgens vroeg om 8 uur aan een schoolpoort moet staan en door de Menenpoort moet rijden. Dan ben ik daar nog altijd van onder de indruk.”
Onder de Menenpoort
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier