Net als voor veel kinderen, is voor Angelo Deklerck (22) 1 september een spannende dag. Dan begint hij aan zijn eerste schooljaar als leerkracht, in Park Uniek. “Ik hoop veel op te steken van ervaren collega’s.”
“Vanaf september start ik inderdaad voltijds in Park Uniek, voor een volledig schooljaar. Ik ben in juni afgestudeerd aan Vives Brugge, met een educatieve bachelor secundair onderwijs in wiskunde en fysica”, vertelt Angelo Deklerck, die straks de vakken wiskunde en natuur, ruimte en techniek voor zijn rekening neemt.
Volledig nieuw is Park Uniek niet, voor Angelo. “Ik heb heel veel geluk gehad bij het zoeken naar werk. Ik kan namelijk starten in de school waar ik in maart mijn stage heb gedaan. Solliciteren hoefde dus niet meer, en op die manier kon ik al vanaf juni deelnemen aan de vergaderingen.”
Organisatie
Straks begint hij dus aan zijn loopbaan als leerkracht. “Het wordt een spannende dag. Ik hoop vooral veel op te steken van mijn collega’s op zo’n eerste schooldag, zowel op organisatorisch als op sociaal vlak. De leerlingen in mijn klassen ken ik al vanuit mijn stage en ik kijk ernaar uit om hen opnieuw te zien.”
En na een eerste schooldag volgt een geslaagde eerste schoolweek? “Dat is een moeilijke vraag, omdat ik nergens mee kan vergelijken. Ik denk dat het voor mij belangrijk is dat zoveel mogelijk organisatorisch werk gedaan is in de eerste week, zodat ik met een gerust hart mijn lessen kan geven.”
“Ik heb stage gelopen in Park Uniek en kijk ernaar uit om de leerlingen terug te zien”
In coronatijden was het niet altijd eenvoudig om stage te doen. “Het was vaak twijfelen. Kan de stage doorgaan, of kiest de school ervoor om geen externen toe te laten? Al bij al bracht ik het er gemakkelijk van af. Het meest vervelende aan de coronatijden was de evaluatie door docenten. Zo moesten ze bij een stage in november mijn lessen volgen via de computer. Ik weet wel van andere studenten dat zij het veel lastiger hadden met stageplaatsen vinden, omdat veel scholen niet stonden te springen om stagiairs over de vloer te hebben.”
Moderne school
Park Uniek is gebaseerd op de Freinet-pedagogie en is dus verschillend van het klassieke onderwijs. De keuze voor Park Uniek is oorspronkelijk meer een toeval. “Ik voelde wel aan dat deze onderwijsvorm mij meer aanspreekt. Ik heb mijn eerste twee jaar tijdens de opleiding wat vastgehouden aan het vertrouwde klassieke onderwijs, maar ben heel blij dat ik in het Freinet kan starten. De naam Freinet heeft soms een ouderwetse klank, maar eigenlijk is Park Uniek de meest moderne school qua infrastructuur en aanpak waarin ik tot nu toe stond.”
In het onderwijs zijn er verschillende types leraren. Tot welke categorie rekent hij zichzelf? “Ik heb daar nog nooit over nagedacht, maar ik denk dat ik een eerder inhoudelijk sterke en flexibele leerkracht ben. Klaar om collega’s en leerlingen bij te staan, ook op onverwachte momenten.”
Tot slot heeft hij ook een mening over de uitspraak dat de mensen in het onderwijs toch wel veel vakantie hebben. “Ze hebben veel vakantie, maar ik hoop dat de mensen die die uitspraak doen inzien dat vakantie bijkomstig is, voor een leerkracht met passie. Het is natuurlijk welkom, maar de job, het contact met leerlingen, het opvoeden van en lesgeven aan jonge mensen staat voorop.” (KeMa)
Terug naar school
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier