Nieuwbouwproject basisschool Wijnendale gaat van start

Hier, aan de achterzijde van de kerk, komt de nieuwe hoofdingang van de school: van links naar rechts Charlien Declercq, Geert De Cuyper, Stijn Devos en Ann Stael. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Er breekt een belangrijk schooljaar aan voor de vrije basisschool Wijnendale, onderdeel van de grote Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert. Wellicht nog in het najaar start de afbraak van de verouderde gebouwen ten voordele van een gloednieuw klassenblok en dito sportzaal.

Het wordt zo goed als tabula rasa: zowat alles platgooien en vanaf nul heropbouwen. Het architectenbureau is Groep III uit Brugge, de aannemer Alheembouw uit Oostnieuwkerke. Los van het meubilair wordt de prijs van het bouwproject geraamd op 5,4 miljoen euro, btw inbegrepen. Daarvan subsidieert het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion) 70 procent en hoest de scholengroep de rest zelf op.

Klassenblok met drie bouwlagen

“De hoofdingang van de school zal zich verplaatsen naar de achterzijde van de kerk, net naast het Chirolokaal”, zegt algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert. “Geert De Cuyper en Charlien Declercq, de twee directeurs van de basisschool, zijn het ermee eens dat dit een veiliger locatie is dan de huidige ingang aan de Kloosterstraat. We bouwen een volledig nieuwe school: een sportzaal met kleedkamers, een polyvalente eetruimte en een drielagig klassenblok met de lokalen voor de kleuters op de gelijkvloerse verdieping en de lokalen voor de basisleerlingen op de eerste en tweede verdieping. Plus: een overdekte speelplaats en een verbinding naar het gebouwtje dat nu als kantoor en leraarskamer dienst doet. Ook het personeel krijgt trouwens een nieuwe, goed uitgeruste ruimte.”

We bouwen een volledig nieuwe school: een sportzaal, een polyvalente eetruimte en een drielagig klassenblok

“We starten de gedeeltelijke afbraak van de bestaande gebouwen van zodra de omgevingsvergunning rond is”, vult manager Infrastructuur Stijn Devos aan. “Wellicht zal dat eind november zijn. Het slopen gebeurt in twee fasen. Eerst gaat enkel het deel tegen de vlakte dat nodig is om de nieuwbouw te kunnen starten en pas nadien de rest. Zo kan er een stuk van het oude pand in gebruik blijven tijdens het bouwproject. Sowieso hebben we heel wat modulaire units moeten voorzien om straks zeven klassen, waarvan vijf met kleuters, voorlopig in onder te brengen. Die containerlokalen voor de kleuters mochten we op het naastliggende domein van het lijnzaadbedrijf Vanhulle plaatsen, waarvoor onze grote dank. Andere units staan op de speelplaats. We mogen ook de parochiezaal en het Chirolokaal gebruiken.”

Ingang na het bouwproject via het kerkplein

Zo zal de nieuwbouw eruitzien vanaf de hoofdingang aan de kerk: links de sportzaal en rechts het volledig uitgeruste klassenblok met drie bouwlagen.
Zo zal de nieuwbouw eruitzien vanaf de hoofdingang aan de kerk: links de sportzaal en rechts het volledig uitgeruste klassenblok met drie bouwlagen. © JS

De nieuwe sportzaal en de polyvalente ruimte kunnen naschools ter beschikking gesteld worden. De school krijgt een mooi, eigentijds uitzicht, met ingang via het kerkplein. De binnengangen zullen zó breed zijn dat ze als verlengstuk van de klaslokalen kunnen dienen voor bijvoorbeeld individueel of groepswerk. En bij de inrichting van de speelplaats gaat er heel wat aandacht naar onderhoudsvriendelijke beplanting.

“Na de vele grote bouwprojecten van de voorbije jaren voor de Torhoutse centrumscholen blijven we de infrastructuur van onze scholengroep vernieuwen”, aldus algemeen directeur Ann Stael. “Uiteraard met als hoofdbedoeling zo kwalitatief mogelijk onderwijs te kunnen aanbieden.”