Luc Depoorter is de Krak van Zuienkerke: “We schenken de mensen een geluksmomentje”
Luc Depoorter (51) en Vera van Dooren (53) zijn de uitbaters van Alpacahof Hagebos. De alpaca’s brachten niet alleen voor Luc en Vera persoonlijk redding. Met hun alpacawandelingen maken ze ook andere mensen blij.
Lees hier de verhalen van alle Kraks van 2022
Reclame maken Luc en Vera niet voor hun alpacawandelingen: dat doen de alpaca’s zélf. “Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste reclame”, zegt Vera. Op hun weide langs de Heerweg grazen momenteel twintig merries, vier hengsten en een rui.
Luc en Vera bouwden in 2022 ook een stal voor de ‘meisjes’. “Een hobbystal voor weidedieren, heet dat officieel. De jongens hebben hun schuilhok achterin hun weide”, klinkt het. En er werden het afgelopen jaar ook twaalf veulentjes geboren: negen hengsten en drie merries. “De veulens zijn merendeels voor de verkoop”, legt Luc uit. “We streven naar handtamme, halstermakke dieren die op een ongedwongen manier met mensen kunnen omgaan. Onze klanten, de toekomstige eigenaars, kunnen er vanaf dat de dieren een maand of vier oud zijn regelmatig mee komen wandelen om ze te leren kennen en er een band mee op te bouwen.”
Zelf kennen Luc en Vera hun alpaca’s door en door. “We zijn er dan ook alle dagen bij hé”, zegt Luc. De dieren hebben allemaal een eigen karaktertje. “Onze Bruno is bijvoorbeeld een heel speels dier, maar Luna is pas echt een zotte doos. Ze maakt al eens een sprongetje van contentement”, glimlacht Vera. “Vóór elke wandeling gaan we daarom gericht op zoek naar de juiste match voor elk dier.”
Geen verplaatsing
Het welzijn van de dieren indachtig, nemen Luc en Vera maximum vier keer per week groepen mee om met de dieren te wandelen. “We willen er geen corvee van maken”, zegt Luc. “Het is voor ons vooral belangrijk dat de dieren het zélf graag blijven doen. Om diezelfde reden gaan we ook nooit met onze alpaca’s op verplaatsing. We willen ze niet uit hun comfortzone halen.”
WIE IS LUC DEPOORTER?
Privé
Luc Depoorter werd in Oostende geboren op 17 juli 1971. Hij woonde een tijdje in Nieuwmunster en Klemskerke en sinds april 2014 in Meetkerke. Sedert 2013 is hij gehuwd met Vera van Dooren (53).
Loopbaan
Luc volgde graduaat elektromechanica aan het HTI in Oostende. Hij was twee jaar operator bij Morubel en vanaf 1995 ploegbaas bij Verhelst. Sinds 2012 werkonbekwaam na arbeidsongeval.
Vrije tijd
“Catamaranzeilen. Al vind ik daar, sinds we alle dagen met onze alpaca’s bezig zijn, nog maar weinig de tijd voor. In 2022 ben ik welgeteld vier keer gaan zeilen. Vera en ik gaan ook nooit meer op reis. De dieren zijn onze voornaamste hobby – we zijn er gek op.”
Het alpacaverhaal van Luc en Vera begon in 2018, nadat een marter in een tijdspanne van een maand 26 kippen oppeuzelde op hun erf. “Toen we erachter kwamen dat alpaca’s hun leefgebied beschermen, hebben we er ons een paar aangeschaft. De beste beslissing die we ooit namen”, klinkt het. De alpaca’s brachten voor Luc en Vera ook persoonlijk redding. Luc kon na zijn arbeidsongeval in 2012 niet langer werken, Vera werd in diezelfde periode geveld door fibromyalgie, artrose en CVS. “Onze alpaca’s hielpen ons het leven weer wat positiever in te zien”, aldus Vera.
Alle generaties
Nu maken Luc en Vera met hun alpaca’s ook andere mensen blij. “Mensen keren vaak nog een tweede en een derde keer terug omdat ze ’t zo leuk vinden. “We hebben hier soms kindjes van een jaar of vijf, maar ook tachtigplussers. Allemaal vinden ze het geweldig.” Dat maakt het volgens Luc en Vera een ideale familie-uitstap. “We geven de mensen een geluksmomentje, over de generaties heen. Daarnaast doen we ook vaak teambuildings. Tijdens de wandeling zet je al je gedachten even aan de kant. Achteraf krijgen de mensen als herinnering nog een leuke fotoreportage toegestuurd.”
“Het berichtje in verband met de nominatie is op onze Facebookpagina enorm veel gedeeld geweest, en we hebben er ook heel veel positieve reacties op gekregen. Vera en ik hebben het gevoel dat de Zuienkerkenaars het een meerwaarde vinden wat wij hier doen. Het zet Zuienkerke op de kaart. We krijgen bezoek uit de verste uithoeken van het land en zelfs van over de grens.”
Wat brengt 2023?“We moeten de voorzieningen naar onze stal voor de meisjes nog verder afwerken, en ook het erf, want door de vele regen van de afgelopen maanden hebben we daar niet aan kunnen voortdoen. Ook hebben we daardoor niet veel kunnen wandelen met onze diertjes. In 2023 willen we starten met de verkoop van alpacameststof. De mest wordt door Luc zelf met de hand opgeruimd, gedroogd en gemalen.”
Wat is het beoogde aantal wandelaars per groep?“Twaalf à vijftien mensen is voor ons ideaal. Bij ons wordt elke wandelaar vergezeld van een eigen alpaca. Dat is niet overal zo. We bieden de wandeling slechts vier keer per week aan.”
Proficiat aan alle Kraks 2022
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier