Landbouwer uit Poelkapelle krijgt verzameling van 25 ton oorlogsmunitie niet terug
De Ieperse rechter heeft beslist dat landbouwer Geert Quaghebeur uit Poelkapelle zijn verzameling verweerde oorlogsmunitie – ongeveer 25 ton – niet terugkrijgt.
De hele collectie is verbeurdverklaard. Voorts krijgt de landbouwer een geldboete van 200 euro (X 6) opgelegd, waarvan de helft met uitstel of een vervangende celstraf van drie maanden, waar van twee jaar met uitstel.
Expertise
Volgens zijn advocaat baseerde de rechter zich eenzijdig op het verslag van Dovo. De ontmijningsdienst liet weten dat de hele verzameling een mogelijk gevaar inhield. “Dovo ging kort door de bocht. De ontmijningsdienst liet na de stukken een na een te controleren. Dat maakte dat de rechter onvoldoende werd geïnformeerd “, aldus meester Bart Van Reybrouck.
Huiszoekingsbevel
De familie Quaghebeur is echt gefascineerd door de overblijfselen van WO I. Dat komt onder meer omdat op de boerderij nog regelmatig verroeste oorlogsmunitie en andere spullen worden bovengehaald. Zoals trouwens overal in de Ieperse regio. De familie verzamelt al generatie na generatie oorlogsmunitie. Op een gegeven ogenblik bezat Geert Quaghebeur, telg van de derde generatie, een collectie van 2.400 granaten, obussen, nog andere wapens en zelfs stukken van kanonnen en tanks.
Een incident rond stukken, die bij hem werden gestolen, had tot gevolg dat de landbouwer werd verklikt. In februari vorig jaar viel de politie met een huiszoekingsbevel en in gezelschap van Dovo de hoeve binnen. De ontmijngsdienst laadde ongeveer 25 ton in vrachtwagens op.
Teleurgesteld
Geert Quaghebeur werd nadien voor de rechter gedagvaard. Zijn raadsman uit Torhout pleitte dat het oorlogstuig geen enkel risico met zich mee bracht. “Dovo was van de collectie op de hoogte. Niet ontplofte projectielen maakte mijn cliënt telkens aan Dovo over. Enkel ongevaarlijke munitie voegde hij aan zijn verzameling toe.”
Geert Quaghebeur vroeg via zijn raadsman de hele collectie terug. De openbaar aanklager vorderde daarentegen een boete en de verbeurdverklaring. De rechter volgde deze laatste. De landbouwer reageerde heel teleurgesteld. Voor hem en zijn familie heeft de verzameling een symbolische en emotionele waarde.
(JPT)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier