Laat die spuit maar komen: woonzorgcentra zijn klaar, maar weten niet wanneer vaccin komt

De vaccinatieronde in de woonzorgcentra moet volgens het huidige schema tegen eind februari afgerond zijn.©POOL DIRK WAEM BELGA
De vaccinatieronde in de woonzorgcentra moet volgens het huidige schema tegen eind februari afgerond zijn.©POOL DIRK WAEM BELGA
Olaf Verhaeghe

Wanneer de vaccinaties in hun woonzorgcentrum effectief kunnen beginnen, is voor velen nog koffiedik kijken. Maar dat ze er klaar voor zijn en dat ook de bewoners zich quasi allemaal willen laten vaccineren, is zeker. Dat blijkt uit een exclusieve rondvraag bij meer dan 100 woonzorgcentra in 49 West-Vlaamse gemeenten.

Jos Hermans (96) uit Puurs was maandag de allereerste Vlaming die het vaccin toegediend kreeg. Vanaf midden volgende week is het ook aan onze ouderen. Als alles goed blijft gaan, krijgen het AZ Delta, AZ Groeninge en AZ Sint-Jan ten laatste dinsdag samen zo’n 20.000 vaccins voor bewoners van woonzorgcentra en aanpalende assistentiewoningen. Elk van die bewoners moet in principe twee dosissen van het Pfizer-vaccin krijgen, al zijn experten aan het bekijken of één dosis in eerste instantie kan volstaan om zo de vaccinatiecampagne sneller over meer mensen uit te rollen.

Nog geen datum

Uit een exclusieve rondvraag van onze redactie bij meer dan 100 woonzorgcentra verspreid over de hele provincie blijkt wel dat de meeste bewoners nog geen zicht hebben op een effectieve prikdatum. Die moeten de centra aanvragen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, niet bij de ziekenhuizen zelf.

“Wij kunnen 75 woonzorgcentra in één week van vaccins voorzien” – Katy Verhelle, hoofdapotheker AZ Groeninge

“Wij hebben een lijst gekregen met een 75-tal woonzorgcentra die we moeten bedienen”, vertelt Katy Verhelle, hoofdapotheker van AZ Groeninge. “Onze inschatting is dat we die allemaal in één week van de eerste dosis kunnen voorzien.” AZ Delta bedient vanaf volgende week 48 woonzorgcentra in Midden-West-Vlaanderen, AZ Sint-Jan 70 in het noorden van de provincie. “Iedereen kent het belang”, stelt hoofdapotheker Ann-Sophie Vanthournout van AZ Delta. “Snelheid speelt zeker een rol. Wij hopen toch elke dag tien woonzorgcentra te kunnen bedienen.”

Coronavrij?

Lang niet alle West-Vlaamse woonzorgcentra zullen in de eerste dagen en weken aan bod kunnen komen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid schrijft namelijk voor dat een woonzorgcentrum zeker twee weken coronavrij moet zijn. “Vaccineren in een instelling met een grote uitbraak heeft weinig zin”, aldus Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid. “De controle terugwinnen, duurt vaak een tweetal weken.”

In de praktijk wordt echter vooral op individuele basis gekeken en zullen ook woonzorgcentra met een heel beperkt aantal besmettingen snel aan bod kunnen komen. Eén op de vier woonzorgcentra uit onze rondvraag is op dit moment niet helemaal coronavrij. Gaande van grote uitbraken waar meer dan de helft van de bewoners besmet is, tot woonzorgcentra met één enkele besmetting.

Zowat overal is 90 tot 100 procent van de bewoners bereid zich te laten inenten. “In onze vijf woonzorgcentra heeft niemand van de bewoners of verantwoordelijke familieleden afgemeld”, zegt Philippe De Coene, SP.A-schepen in Kortrijk en bevoegd voor Zorg. Bij het personeel ligt de bereidheid tot vaccineren iets lager: ongeveer drie op de vier is van plan zich te laten inenten. De hele vaccinatieronde in de woonzorgcentra moet volgens het huidige schema tegen eind februari afgerond zijn.