Koppel en bib schenken boeken aan getroffen Waalse school: “Het was erger dan verwacht”

Boekenschenking bib Moorslede aan rampgebied Verviers. © (Foto JS)
Redactie KW

Daphné Vangheluwe en Antony Vanwalleghem schenken in samenwerking met de Moorsleedse bibliotheek meer dan tweehonderd boeken aan een schooltje in het Luikse Chênée. Het schooltje raakte ernstig verwoest door de overstromingen van enkele weken geleden.

Stagiair brandweerman Antony Vanwalleghem (40) en zijn vrouw Daphné Vangheluwe (38), die les geeft aan een tweetalige school in Komen, besloten na de hevige overstromingen in Wallonië in hun wagen te springen en te kijken waar hun hulp nodig was. Het Moorsleedse koppel vulde hun koffer met water, brood en hygiëneproducten die ze in het getroffen gebied afgaven.

We vonden het een goed idee om iets voor een concreet doel te doen

Chênée

Onderweg reden ze voorbij een schooltje in Chênée, een deelgemeente van Luik. Het kleine dorpje werd zwaar getroffen door de hevige regenval. “Maar wat we zagen was eigenlijk nog erger dan we hadden verwacht. Het water was onder andere in de plaatselijke school heel erg hoog komen te staan.” Het koppel besliste om iets voor de school te doen. “We kunnen niet iedereen helpen en vonden het daarom ook een goed idee om iets voor een concreet doel te doen”, vertelt Daphné. “Doordat ikzelf les geef in een tweetalige school was de link met de tweetalige school in Chênée snel gemaakt.” Daphné en Antony startten met het inzamelen van boekjes en spraken daarbij verschillende mensen aan. Zo ook schepen van Cultuur Nessim Ben Driss (Visie). “Momenteel zijn wij volop bezig met de herinrichting van de bibliotheek in Moorslede. Daarbij merken we dat we een hoeveelheid boeken op overschot hebben. De medewerkers van de bibliotheek hebben een tweehonderdtal boeken uitgezocht. Die worden nu geschonken aan het schooltje in Chênée”, legt de schepen uit. Hij overhandigde zaterdagochtend de boekpakketten aan Daphné en Anthony. “Wij trekken in het weekend van 6 en 7 augustus weer naar het getroffen gebied om de boeken er te overhandigen. Indien het nodig is en het past in onze agenda’s, willen we graag eind augustus terugkeren naar Chênée om de school schoon te maken. Momenteel is het echter nog onduidelijk of daar op 1 september weer kan gestart worden met de lessen.”

Geldinzameling

Daphné en Antony startten naast de inzameling van boeken ook een geldinzameling op. Momenteel verzamelde het koppel al 700 euro aan giften voor het getroffen gebied. Wie ook een gift wil doen, kan dit op het rekeningnummer BE42 7330 5980 2954. (BF)