“Klanten appreciëren versegerechten”: Poer Kwa Pas werd al viermaal beste frituur van Spiere-Helkijn

Maël Dewaele startte vijf jaar geleden frituur Poer Kwa Pas op. © gf
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Frituur Poer Kwa Pas bestaat vijf jaar, en werd al viermaal tot beste frituur van Spiere-Helkijn uitgeroepen. Uitbater Maël Dewaele biedt zijn talrijk opgebouwd klantenbestand verse, zelfbereide gerechten aan.

“Voor ik vijf jaar geleden de stap zette om zelfstandig als friturist aan de slag te gaan, deed ik al tien jaar ervaring op bij Fredje Friet”, vertelt de 34-jarige Maël Dewaele. “Ik volgde een cursus friturist aan Syntra-West en besliste om zelfstandig te worden. Die stap heb ik mij tot op heden nog niet beklaagd. In 2019, 2021, 2022 en 2023 werd Poer Kwa Pas tot beste frituur van Spiere-Helkijn gekozen.”

Vaste klanten

“Er veranderde heel wat door de coronapandemie. Klanten die vroeger twee keer per week kwamen doen dit nog één keer. Iemand die wekelijks kwam doet dit nu tweewekelijks. Alles is duurder geworden. Dat merk je ook als frituuruitbater. Spiere-Helkijn is niet groot en ik moet het hoofdzakelijk doen met lokale klanten. Soms krijgen we wel eens bezoekers uit Moen, Avelgem, Dottenijs en soms uit Frankrijk. Ja, van over de landsgrens vinden ze ook de weg naar mijn frituur. We kunnen rekenen op heel veel vaste klanten.”

“Ook van over de landsgrens vinden ze de weg naar mijn frituur”

“Onze specialiteit is onze Josper oven. Daar wordt onze filet mignon op gebakken, onze ribbetjes, scampibrochette en burgers. Wij verwennen onze klanten met Belgische specialiteiten, die in onze keuken vers voor u worden bereid. Ons stoofvlees (varkenswangetjes), vol-au-vent en balletjes in tomatensaus maken we allemaal zelf. Dat kunnen onze klanten wel appreciëren. Onze uitstekende keuken verwent hen met nog een groot aanbod aan heerlijke gerechten en drankjes. Dagelijks ben ik 10 uur in de weer om onze klanten te verwennen. Ook tijdens de middagpauze werk ik door. Alles is goed georganiseerd. Ik heb twee vaste werknemers in dienst. Het vertrouwen onderling is groot. We zijn een goed op elkaar ingespeeld team. Dat weten de klanten te waarderen.”

Tweetalig

“Een grote troef is dat ik perfect tweetalig ben. Ik ben Vlaming. Mijn vader is Franstalig, waardoor we thuis Frans praatten. Mijn moeder is Nederlandstalig en ik ging naar een Nederlandstalige school. Vroeger haalde ik als kind weleens alles door elkaar (lacht). Onze klanten zijn 60 procent Franstalig. En er is verschil. De Vlaming zal vroeger op de avond komen eten. De Walen eten liever iets later. Daar kan je van op aan. De Vlamingen eten hun eigen bakje frietjes met een stuk vlees, terwijl de Walen een grote bak frieten met vier of vijf delen en ze eten iets meer vlees. Ook in sauzen is er verschil. De Walen hebben het liever iets pikanter. Wij houden het meer bij mayonaise en ketchup.”

Toegankelijk

“Met onze gratis internettoegang gaat u als klant direct het internet op. Iets wat in deze tijden toch een meerwaarde betekent. Bij ons vinden de kids een afwisselende kinderhoek, waar zij zich kunnen vermaken terwijl de ouders in alle rust kunnen eten. Het is voor ons van groot belang dat wij alle mensen kunnen verwelkomen. Om die reden hebben wij ook een barrièrevrije toegang. Dieren zijn bij ons natuurlijk ook welkom.

Er kan bij ons heel gemakkelijk met VISA, MasterCard, betaalpas of contactloos betaald worden. Natuurlijk accepteren wij ook contante betaling. Weinig tijd? Maaltijden kunnen gemakkelijk afgehaald worden. Onze sluitingsdagen zijn op maandag en dinsdag. Van woensdag tot en met zondag zijn we open van 11.30 uur tot 14u.00 uur en van 18.00 uur tot 21.30 uur. Enkel op vrijdag zijn we tot 22.00 uur open.

Frituur Pour Kwa Pas: Robecijnplein 41, 8587 Spiere-Helkijn.

Lees meer over: