Kappers uit grensstreek trekken aan alarmbel: “Meters verder mogen ze wél werken”

Kapper Maxime Dumont startte een petitie.© CLL
Kapper Maxime Dumont startte een petitie.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Nadat ze hun klanten één voor één de grens zagen oversteken, trokken de kappers uit Komen-Waasten en de grensstreek met hun grieven naar de burgemeester en daar kregen ze gehoor. Met verenigde krachten vroegen ze een uitzondering op de coronamaatregelen aan de premier, die ondertussen al reageerde.

Het is een pijnlijke situatie waarmee de kappers uit Komen – en ook hun collega’s uit de volledige grensstreek – dagelijks worden geconfronteerd. De coronamaatregelen maken het voor hen en andere contactberoepen onmogelijk de deuren te openen. In Frankrijk zijn de kapsalons dan wel weer geopend, salons die vaak slechts op enkele meters van hun Belgische collega’s liggen. “Ik kon onmogelijk nog langer hulpeloos blijven toekijken hoe onze sector volledig leeg wordt gezogen. We zien onze klanten stuk voor stuk verdwijnen richting Frankrijk omdat de salons daar open zijn. Allemaal hebben we waanzinnige kosten gemaakt om onze zaken zo coronaproof mogelijk te maken, maar blijkbaar stopt het virus aan de grens. Complete onzin dus!”

Noodkreet

Maxime Dumont (47), die zijn eigen kapsalon heeft aan de Waasten Steenweg, schoot in actie en startte een petitie. “Het was een noodkreet, een teken dat het voor ons geen vijf voor twaalf meer is, maar kwart na. In geen tijd verzamelde ik ontelbare handtekeningen en hoorde ik overal bij mijn collega’s gelijkaardige verhalen. Hun deuren bleven dicht terwijl enkele meters verder er keihard werd gewerkt bij onze Franse vrienden. Begrijp me niet verkeerd: ik wil niet dat ze in Frankrijk de deuren sluiten, ik wil dat ze in België kunnen openen.

Bezoek minister?

Maxime trok met de petitie richting burgemeester Alice Leeuwerck en kreeg er, naast gehoor ook steun. “De burgemeester kent als geen ander de unieke situatie in Komen”, gaat hij verder. “Er is geen Europese regelgeving en dus doet ieder land zijn eigen ding. Ze stuurde een brief met haar bezorgdheden en de dringende vraag om voor de grensstreek een uitzondering te maken, richting premier De Croo. Tegen alle verwachtingen in reageerde zijn kabinet ondertussen al met de melding dat ze dit op de volgende Veiligheidsraad zouden bespreken. Er zou eveneens sprake zijn van een bezoek van een minister aan Komen, al is dat nog niet zeker .”

Geen perspectief

Of de actie ook daadwerkelijk iets gaat veranderen, daar durft Maxime zich niet over uit te spreken. “We zijn dan ook maar kleine garnalen die moeten opboksen tegen de beslissingen van een regering”, sluit Maxime af. “Niets doen was echter geen optie meer. Het allegaartje van maatregelen die vaak op de hoek van de straat al anders zijn, zorgt ervoor dat er van perspectief of toekomst geen sprake meer is. Ik weiger mijn zaak zomaar op te geven en ik hoop dat we vanuit de regering een sterk signaal mogen verwachten”, besluit Maxime.