Vaxpo gaat niet in op plan van Groen om jeugdleiders apart te vaccineren

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Het Kortrijkse vaccinatiecentrum Vaxpo is niet van plan om een apart vaccinatiemoment te organiseren voor de leiders en leidsters van jeugdkampen. Dat zegt Kortrijks schepen van Jeugd Bert Herrewyn (Vooruit) in een reactie op het voorstel van Groen. “Wij gaan niet afwijken van de nationale richtlijnen.”

Vrijdag had Groen Kortrijk bij monde van Matti Vandemaele gevraagd om in het Kortrijkse vaccinatiecentrum Vaxpo een apart vaccinatiemoment in te plannen voor de leiders van jeugd- en zomerkampen . “We vragen niet om hen vroeger in te enten, maar wel om zo’n moment in te passen in functie van hun kamp”, aldus het Groen-gemeenteraadslid. “De kans is immers groot dat de jongeren hun eerste prik zouden moeten krijgen op het moment dat ze op kamp zijn. Heen en weer moeten reizen brengt heel wat praktische en virologische problemen met zich mee.”

Nadat zowel minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) als het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, belast met de organisatie van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen, zich kantten tegen de plannen, houden nu ook Vaxpo zelf en het stadsbestuur de boot af. “Ik krijg heel veel vragen binnen hierover”, zegt Kortrijks schepen van Jeugd Bert Herrewyn (Vooruit). “Maar het is allerminst onze bedoeling om iemand voorrang te geven. We gaan niet afwijken van de nationale richtlijnen.”

Na overleg met de burgemeesters van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke en het Vaxpo-team kwam de jeugdschepen tot die conclusie. “Het is volgens ons ook niet nodig om zo’n apart vaccinatiemoment te organiseren, net omdat gevaccineerd zijn geen voorwaarde is om te kunnen deelnemen aan jeugdwerk deze zomer. Er bestaan protocollen om de zomerkampen op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen.”

Leiders en leidsters maar ook deelnemers en leden die tijdens hun kamp opgeroepen worden, kunnen in het Vaxpo-vaccinatiecentrum hun afspraak tot 30 dagen verplaatsen, conform de Vlaamse regels. “Ik riep de jeugdleiders intussen ook op om zich aan te melden op de reservelijst. Zo kunnen zij die dat willen, misschien toch iets vroeger gevaccineerd worden, zonder daarbij prioriteiten of voorrang te krijgen”, besluit schepen Herrewyn. In de loop van volgende week moet daarover voor de jeugdleiders meer informatie over komen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.