Groen Kortrijk pleit voor apart vaccinatiemoment voor leiders van jeugdkampen

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Matti Vandemaele, gemeenteraadslid voor Groen in Kortrijk, pleit ervoor om de leiders van jeugdkampen in het Kortrijkse vaccinatiecentrum Vaxpo een aangepast vaccinatiemoment aan te bieden zodat ze hun kamp in juli niet moeten verlaten. Die vraag komt er nadat in enkele Antwerpse gemeenten gelijkaardige plannen werden voorgesteld. Noch minister van Jeugd Dalle noch het Agentschap Zorg en Gezondheid lijkt voorstander te zijn.

Vele honderden jongeren staan de komende zomermaanden opnieuw paraat om de zomer- en jeugdkampen in goede banen te leiden. Leiders van jeugdbewegingen, maar even goed begeleiders van andere meerdaagse vakantieactiviteiten zijn op dit moment al volop bezig met de voorbereidingen van een tweede zomer kampen met coronaregels. Toch dreigt er een extra euvel op te duiken: heel wat onder hen zullen tijdens hun kampperiode hun eerste dosis van een coronavaccin moeten krijgen.

“En dat kan voor problemen zorgen”, zegt Kortrijks gemeenteraadslid Matti Vandemaele (Groen). “Door leidingsmensen voor één dag heen en weer te laten reizen om hun prikje wordt de kampbubbel doorbroken. Bovendien ontstaan er op de kampplaats zelf ook heel wat praktische problemen.”

Groen pleit er dan ook voor om, naar analogie met de plannen in onder meer Boechout, voor leidingsmensen die op meerdaagse kampen vertrekken een apart vaccinatiemoment te geven dat niet tijdens hun kamp valt. “Zo zouden de vaccinaties vlot per leidingsploeg georganiseerd kunnen worden in Vaxpo”, aldus Vandemaele nog. “We vragen voor alle duidelijkheid niet om de leiding vroeger te vaccineren, maar enkel om het vaccinatiemoment af te stemmen op hun kamp.”

Weinig animo bij Vlaanderen

Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid staan ze niet te springen voor flexibele vaccinaties. “Deze massavaccinatie is al heel complex om te organiseren en bovendien houden wij vast aan de bestaande planning die van oud naar jong gaat”, klinkt het. Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) toonde zich bij Radio 1 niet meteen voorstander van aparte vaccinatiemomenten voor leiders.

Net vandaag benadrukte Vlaanderen nog eens om reizen en andere vakantieplannen zoveel mogelijk af te stemmen op het moment van vaccinatie. Voor iedereen op maat werken, is organisatorisch onhaalbaar, zo stelt Zorg en Gezondheid. De piek van de vaccinatiecampagne komt voor het overgrote deel in juli te liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier