Birte Vandaele, medehoofdleidster van Scouts Poperinge, schreef een open brief die ze deelde op Instagram. In de brief deelt ze haar teleurstelling en frustraties naar aanleiding van hun eigen scoutskamp dat na amper vier dagen werd afgelast door één coronabesmetting. Minister van Jeugd Benjamin Dalle liet alvast weten dat hij op 20 augustus tijd zal vrijmaken om in gesprek te gaan met Birte.
“Er is geen specifiek voorstel, eis of verwijt waarmee ik u tegemoet kom. Ik vraag u gewoon om het welzijn van het jongste deel van de bevolking en het jeugdwerk niet uit het oog te verliezen”, schrijft Birte in de brief naar minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Benjamin Dalle (CD&V).
De eerste reactie van minister Dalle is alvast positief: “Ik vind het een heel wijze brief. Ze haalt aan dat er geen wonderoplossing is, en dat is ook echt zo. Testen zijn slechts een momentopname en we zetten al een tijdje volop in op het vaccineren van jongeren. Ik vrees dat dit een onvermijdelijk scenario was voor een klein aantal jeugdkampen, wat het natuurlijk niet minder spijtig maakt. De emoties van Birte zijn volledig terecht.” (lees de volledige brief van Birte in onderstaande Instagrampost)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Na 4 dagen al terug thuis
Birte was samen met haar scoutsgroep op kamp in Oudenburg toen op dag vier een coronabesmetting bij één van haar medeleiders werd vastgesteld. Na enkele telefoontjes naar het noodnummer (specifiek voor jeugdwerk) was het duidelijk: de 100-koppige groep, bestaande uit leden tussen 12 en 18 jaar en hun leiding, moest onmiddellijk naar huis.
“De blik op de gezichten van de kinderen toen we hen het nieuws verkondigden, dat was gewoon pure ontgoocheling. Maar gek genoeg ook veel begrip, zo ook bij de ouders die meteen alles lieten vallen om ons te komen halen”, vertelt Birte ons na het publiceren van haar relaas.
“Ik kan me voorstellen dat het super frustrerend is om na amper vier dagen je kamp te moeten afbreken door een coronabesmetting. Gelukkig is dit slechts in een klein aandeel van de kampen, zo’n 5 procent”, aldus Dalle.
Strikte protocollen
Nadat talloze jeugdbewegingen de afgelopen week moesten geëvacueerd worden door het noodweer zou je haast vergeten dat corona ook nog roet in het eten kan strooien. Voor het jeugdwerk werden er voor de zomer heel duidelijke protocollen uitgetekend zodat iedereen exact wist waaraan ze zich konden verwachten.
Er zijn meer stopgezette kampen dan vorig jaar, maar de risico’s die de besmettingen met zich meebrengen zijn veel kleiner
De uit Brugge afkomstige minister van Jeugd legt uit: “Dit jaar waren er twee opties. Bij een enkele besmetting kan elke groep opteren om enkel de besmette persoon naar huis te sturen, en iedereen met wie hij/zij contact heeft gehad ook te testen. Maar vaak is dat niet haalbaar, gezien ze in de bubbel van 100 personen geen mondmaskers moeten dragen, dus kiezen de meeste ervoor om het kamp volledig stil te leggen.” Dat deed ook Scouts Poperinge, omdat ze naar eigen zeggen geen onnodige risico’s wilden lopen en op die manier geen enkel lid in quarantaine zou moeten bij thuiskomst, enkel de leiding.
Ontredderd gevoel
“Toch mag je de impact daarvan niet onderschatten”, benadrukt de 23-jarige scoutsleidster. “Er komt heel veel bij kijken. PCR-testen regelen voor de medeleiding, het kamp halsoverkop afbreken, ouders contacteren, voldoende vervoer regelen voor leden én materiaal… We voelden ons een beetje in de steek gelaten eerlijk gezegd. Toen ik thuiskwam na die zware dag, moest ik het gewoon allemaal eens van mij afschrijven.”
In de digitale brief kaart ze ook het belang van het welzijn van de jeugd aan. Die groep wordt al dikwijls eens afgeschilderd als ‘zwak’, maar dat is niet terecht volgend Birte: “Wij zijn ook maar vrijwilligers die samen met de kinderen een heel jaar hebben uitgekeken naar dit kamp en wekenlang tijd en moeite hebben gestoken in het organiseren ervan. Ik wou dat de wereld ook wist hoe spijtig het is als je na vier dagen terug thuis zit en beseft dat al dat werk voor niets was geweest.” Benjamin Dalle sluit zich daar volledig bij aan, en geeft nog mee dat de regering 4 miljoen euro heeft uitgetrokken om te verdelen onder projecten die het welzijn van jongeren voorop stelt.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier