De jongens van Scouts Sint-Pieter Mol zouden normaal gezien vandaag hun tenten opzetten in Spa. Maar de stad in de provincie Luik kon niet ontsnappen aan de waterellende, waardoor de Antwerpse scoutsgroep halsoverkop op zoek moest gaan naar een andere optie. Nathalie Van Wonterghem en Steven Vandeputte uit Aarsele toonden hun goed hart en stelden hun domein open voor de kampgangers.
Momenteel is er een dertigkoppige (oud)leidingsploeg volop in de weer om het kampterrein op te bouwen. Midden volgende week komen alle leden toe, jongens van 6 tot 17 jaar, waardoor Nathalie en Steven plots 100 gasten in hun spreekwoordelijke achtertuin zullen hebben.
Hart voor jeugdbewegingen
“Onze eigen dochter en zoon zitten in de KSA van Aarsele. Zij zijn zelf deze week voortijdig moeten terugkeren van hun kamp in Ansart”, vertelt mama Nathalie, de vrouw van landbouwer Steven. Het koppel zag in een Facebookgroep de hulpvraag voor nieuwe noodkampplaatsen passeren. Ze wonen met hun kinderen op een boerderij met twee weides met een totale oppervlakte van ongeveer 9,3 hectare. Ze besloten om hun koeien tijdelijk naar een kleinere plek te verhuizen en hun ruimte beschikbaar te stellen voor een jeugdbeweging in nood.
Al snel kregen ze een telefoontje van de scoutsgroep uit Mol, en vier uur later kwamen de eerste leiders al toe. “Ze stonden klaar in Spa om daar alles op te zetten, maar ze durfden het toch niet te riskeren, en zo zijn ze hier terecht gekomen”, klinkt het.
100 jongens te gast tot 31 juli
“We hebben twee velden waar onze koeien afwisselend op grazen. De eerste weide was dus sowieso klaar om tenten op te zetten, de andere gaan we nog even maaien, behalve het afgesloten deeltje waar onze koeien nu verblijven natuurlijk. Wij hadden de ruimte, zij hebben ze nodig, waarom niet hé?”, lacht Nathalie. Naast de weides stelt het landbouwkoppel ook elektriciteit en water ter beschikking, de scoutsleden zullen dus zeker niets tekort komen.
Misschien doen we dit in de toekomst nog eens, we zullen zien hoe het nu loopt!
Momenteel zijn de leiders alles aan het opbouwen: douches, eettent, sjorconstructies, slaaptenten… Nu is het dus nog vrij rustig, volgens Nathalie: “Voorlopig geen klachten! Het zien er toffe mannen uit, je kan er een goed babbeltje mee doen, dus dat is het belangrijkste. Ze blijven hier tot 31 juli, dus we zullen wel zien hoe het loopt, maar ik verwacht geen problemen.”
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier