Net zoals vele andere jeugdbewegingen moest Scouts Harelbeke op hun tweede kampdag al terug huiswaarts vertrekken: hun kampterrein was volledig overstroomd. Gelukkig werd iedereen snel in veiligheid gebracht, maar het materiaal was verloren. Met een crowdfunding hopen ze dit verlies (een beetje) te recupereren.
Met bange ogen zagen ze al vroeg hoe tenten en sjorbalken werden meegesleurd met het kolkende water, maar sinds hun vertrek is nog heel wat extra regen gevallen. Wie in een jeugdbeweging zit of heeft gezeten weet als geen ander dat sjorbalken, patrouilletenten, kookmateriaal, seniortenten, spelmateriaal… bakken geld kosten.
50.000 euro aan tenten verwoest
“In totaal stonden er zo’n 15 tenten recht op ons veld, maar ook alle reservetenten hadden we mee. We schatten de waarde ongeveer op 50.000 euro, en dan komt de kost van al het andere materiaal nog bij. Van de verzekering via Scouts en Giden Vlaanderen ziet het ernaar uit dat elke groep maximum 10.000 euro zal ontvangen, dat dekt dus allesbehalve de kosten als wij alles opnieuw moeten kopen”, vertelt hoofdleidster Heleen Lesage. Ze hopen dat er misschien op Vlaams of federaal niveau een extra centje wordt uitgedeeld, maar zijn daar zeer realistisch in: “Al die mensen die hun huis zijn verloren krijgen natuurlijk voorrang, dat is logisch”.
En het zat de jeugdbewegingen financieel al niet mee: door de coronaperiode hebben zij anderhalf jaar geen enkele actie kunnen ondernemen om hun kas te spijzen (denk aan eetfestijnen, deur-aan-deur-verkopen, fuiven…).
Wie hen een duwtje in de rug wil geven, klein of groot, kan dat doen via deze link.
Tijdelijk geleend bij KSA
“We vertrokken met een grote vrachtwagen tot de nok gevuld met materiaal. Dat materiaal hebben we verzameld sinds het ontstaan van onze scouts in 1943. Zonder kunnen wij niet meer op kamp”, klink het in hun oproep. Wat er nog overblijft van hun kamp weten ze niet met zekerheid. Zelfs de boer van hun veld kan niet meer gaan kijken, omdat ook zijn straat volledig overstroomd is.
Eens het waterpeil terug zakt gaat de groep met versterking van enkele oudleiders terug naar Dourbes om te kijken wat er nog te redden valt. Maar door de langdurige blootstelling aan modder en water vrezen ze dat zelfs wat nog rechtstaat niet meer bruikbaar zal zijn.
Sinds gisteren hebben de Gidsen en hun leiders hun kamp hervat, maar nu in hun eigen lokalen in Harelbeke. “Gelukkig hebben we kook- en spelmateriaal mogen lenen van KSA Pius (uit Kortrijk, red.), anders was dit ook niet mogelijk geweest. Nu kunnen we tenminste, hetzij aangepast, nog een week kampplezier beleven samen met onze leden, aldus Heleen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier