Jennifer en Justine zamelen centen in voor uniek project met ‘therapiekonijnen’ bij blinden en slechtzienden
De bewoners van Huis 45, een residentiële voorziening voor blinden en slechtzienden in Varsenare, kijken in deze eenzame tijden uit naar de komst van twee konijnen die zullen ingezet worden voor therapeutische doeleinden. Collega’s Jennifer Van de Putte en Justine De Jaegher volgden hiervoor een professionele opleiding. “We doen dit om een lichtpuntje te brengen in het leven van onze bewoners, die het al zwaar hebben gehad.”
Het stond in de sterren geschreven dat Jennifer Van de Putte (28) en Justine De Jaegher (23), collega’s in Huis 45, samen iets met dieren zouden doen. “Dat we allebei de postgraduaatopleiding dieren in de hulpverlening volgden aan Vives Roeselare, was eigenlijk puur toeval. We wisten het niet eens van elkaar”, glimlacht Jennifer. “Justine had hier net gesolliciteerd. Ik kende haar dus nog niet toen ik haar tijdens onze opleiding ontmoette.” Huis 45 is een residentiële voorziening voor volwassenen die blind of slechtziend zijn, met psychische stoornissen en eventuele andere bijkomende beperkingen zoals autisme, een motorische of licht verstandelijke beperking. Jennifer werkt er al sinds 2015 als woonbegeleider, Justine ging er een jaar geleden aan de slag als ergotherapeut. “Na het moeilijke coronajaar werd er erg enthousiast gereageerd op ons voorstel om een dierentherapie op te starten. De komst van de konijntjes is een lichtpuntje waar de bewoners enorm naar uitkijken”, zegt Jennifer.
Emoties
“Hier verblijven mensen met heel diverse problematieken, maar we zijn ervan overtuigd dat konijnen voor elk wat wils te bieden hebben”, vervolgt Jennifer. “Mensen met autisme hebben het bijvoorbeeld vaak lastig om hun emoties te uiten. Door zich aan de dieren te spiegelen, zullen die bewoners hun gevoelens straks kwijt kunnen via een omwegje. Ook hebben we een aantal bewoners met een dwangstoornis, voor wie de konijnen extra rust kunnen brengen.”
“Het is ook een vorm van zinvol bezig zijn”, vult Justine aan. “Door corona moest het dagcentrum dicht en werden alle activiteiten buitenshuis geschrapt. Het is dus meer dan ooit nodig om onze bewoners actief te laten zijn. Naast de therapie zelf, brengen de konijnen extra activiteiten mee. Ze voederen, bijvoorbeeld. Tot slot is de aaibaarheidsfactor ook heel belangrijk: aan zo’n lief, schattig konijntje ga je je vanzelf hechten.”
Toegankelijkheid
“Het positieve effect van dieren op mensen is intussen goed bekend en wetenschappelijk onderbouwd”, vervolgt Jennifer. “Veel voorzieningen werken al met dieren, alleen gebeurt dat niet altijd op een professionele manier. Dierentherapie is niet zomaar een diertje op de schoot nemen en het een beetje aaien. Het is veel meer dan dat. We willen ons in de toekomst ook van andere voorzieningen onderscheiden door te focussen op toegankelijkheid. Of je nu doof, blind of aan een rolstoel gekluisterd bent, we willen ervoor zorgen dat iedereen bij ons terecht kan voor de therapie.”
Jennifer en Justine vonden intussen het perfecte konijnenkoppel voor hun project. “Ze zijn sociaal, extreem lief, lekker fluffy en ook in het echt een koppeltje”, zegt Jennifer. Het vrouwtje mist opvallend genoeg een oogje. “Ook dat is goed voor de band tussen bewoner en dier: iedereen is hier immers blind of slechtziend”, klinkt het. Nano en Nijntje heten de konijnen, al zijn dat slechts voorlopige namen. “We hebben een ideeënbus gezet waar de bewoners zelf namen in kunnen deponeren en we hebben daarnet al eens stiekem gepiept. Van Keuntje tot Lorenzo ; ze zijn al heel creatief geweest. Lorenzo is trouwens de naam van onze directeur”, glimlacht Justine.
Omgebouwde caravan
De therapieruimte wordt ingericht in een omgebouwde caravan. Naast de caravan wordt er ook een buitenren opgetrokken. De twee jongedames startten al een online fundraising op om hun project te helpen financieren. “Om onze werking uit te bouwen, hebben we extra middelen nodig. Want naast de emotionele impact – op de dertig bewoners verloren we er drie aan corona – hebben we het ook financieel moeilijk door de crisis”, klinkt het.
Info: steunactie.nl/actie/een-dierondersteunde-therapiewerking. Ook op Facebook (dierondersteunende therapie Huis 45) vind je meer info over het project.
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier