Jan Yperman Ziekenhuis is covidvrij en zoekt extra personeel: “Het is voor iedereen een zwaar jaar geweest”

Eddy Delporte: “Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat het zwaar geweest is, ook voor mij.”© TOGH
Eddy Delporte: “Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat het zwaar geweest is, ook voor mij.”© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dankzij twee miljoen euro uit het zorgpersoneelfonds kan het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper dertig extra verpleegkundigen aanwerven. Volgens verpleegkundig directeur Eddy Delporte is het echter een moeilijke opdracht om die te vinden. Na het voorbije jaar zijn veel verpleegkundigen fysiek en mentaal uitgeput.

Twee keer goed nieuws uit het Jan Yperman Ziekenhuis. Sinds vorige week donderdag is het Ieperse ziekenhuis covidvrij én het krijgt twee miljoen euro van de overheid uit het zorgpersoneelfonds. “Corona is iets slechts geweest voor de wereld, maar het heeft ook een aantal positieve zaken teweeggebracht”, zegt verpleegkundig directeur Eddy Delporte (51). “Een daarvan is dat de overheid heeft ingezien dat gezondheidszorg belangrijk is en beslist heeft iets te doen aan de onderfinanciering van de ziekenhuizen.”

In april bereikten de federale meerderheidspartijen een akkoord over het zorgpersoneelfonds. De zorgsector zal elk jaar 402 miljoen euro krijgen om extra personeel aan te werven en de werkomstandigheden in de sector te verbeteren. “De werkdruk is de voorbije jaren alleen maar toegenomen. Nu wil de overheid structureel ingrijpen om meer mensen aan bed te krijgen. Voor ons ziekenhuis gaat het om twee miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer dertig voltijdse equivalenten die we erbij krijgen.”

Grote injectie

In het Jan Yperman Ziekenhuis werken ongeveer 1.300 personeelsleden, waarvan een 960-tal verpleegkundigen. “In de 25 jaar dat ik werk als verpleegkundige heb ik nog nooit zo’n grote injectie geweten”, vervolgt Eddy Delporte. “Simpel is het echter niet. Verpleegkundigen zijn schaars geworden. Ik denk dat ziekenhuizen in de grootsteden het nog moeilijker hebben om personeel te vinden. Soms moeten zij de stap zetten naar buitenlandse werknemers. Wij hebben dat nog niet moeten doen. Uiteraard zouden we daar geen probleem mee hebben, maar dan moeten ze wel de taal machtig zijn. Om goede zorg te kunnen bieden, is het essentieel dat je kan communiceren met je patiënten. Uiteraard gaan we in eerste instantie zoveel mogelijk verpleegkundigen trachten te zoeken, maar sowieso willen we de werkdruk verminderen, onder andere door ook ondersteunend personeel aan te werven, zoals schoonmaak- en administratief personeel.”

“Er hebben geen mensen echt afgehaakt, maar we zien wel dat het personeel moe is”

Na de lastige coronaperiode is het extra personeel een welgekomen verademing. “Gelukkig zijn de cijfers verder aan het dalen. Sinds vorige week donderdag zijn we covidvrij”, gaat Eddy Delporte verder. “Tijdens de eerste golf in maart 2020 wisten we niet wat er op ons afkwam. Er was ook de angst om zelf besmet te worden, vooral omdat we niet genoeg beschermingsmiddelen hadden. De tweede golf was qua aantal patiënten veel erger dan de eerste golf, maar onze reguliere activiteit liep wel verder, weliswaar iets minder dan normaal. Maar in die periode viel er veel personeel uit, ofwel omdat ze zelf covid-19 hadden, ofwel omdat ze in quarantaine moesten omdat iemand uit de omgeving besmet was. Toen was de samenhorigheid onder het personeel enorm. Mensen hebben zich extra ingezet om bij te springen, maar dat kan je ook niet blijven volhouden. Het was fysiek erg zwaar.”

Meer ziekteverzuim

“We hebben een hoger ziekteverzuim dan in normale tijden, wat logisch is. Gelukkig hebben er geen mensen echt afgehaakt. We zien wel dat het personeel moe is. Fysiek, maar ook mentaal. Ook de vele overlijdens waren mentaal zwaar. Onze personeelsleden waren de laatsten die die persoon zag op de wereld. Dat is mentaal zeer moeilijk geweest.”

“Het ideale scenario zou zijn om de boel nu even te sluiten om op adem te komen, maar de gezondheidszorg blijft natuurlijk verder lopen. Je hebt patiënten die niet durfden naar het ziekenhuis te komen en nu wel die zorg terug willen opnemen. Op dat vlak verwachten we nu een piek. Het blijft dus druk, maar het is een ander soort druk. Dit zijn we meer gewoon en het stelt ons in staat om mensen te helpen en daar doen verpleegkundigen het voor.”

Eddy Delporte kan het weten. De Ieperling startte in 1994 in het Jan Yperman Ziekenhuis als verpleegkundige. Sinds januari 2019 is hij verpleegkundig directeur. “Eind vorig jaar had ik ook soms het gevoel dat het op was bij mij. Vooral hoedje af voor de mensen op de werkvloer zelf, maar ook voor ons als beleidsmensen vraagt dat zeer veel energie, vooral omdat het dagdagelijks rond covid-19 draaide. Gelukkig kwamen de afgelopen dagen ook andere zaken op de agenda. Maar ik zal niet onder stoelen of banken steken dat het zwaar geweest is, ook voor mij”, besluit Eddy.

Interesse in een job in Jan Yperman? Je vindt alle vacatures op deze website .