“Ik beleef mijn kinderdroom terwijl ik de wereld rondreis”: na jaar in Kenia geeft Zora (24) nu les in Australië

Zora Vanborm (samen met haar mama Conny) zit momenteel in Australië. © Peter Maenhoudt
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Als klein meisje verscheen Zora Vanborm (24) al in onze krant met de boodschap dat ze maar één wens had: juffrouw worden, en dan het liefst van kleine kinderen. Die droom heeft ze nu waar gemaakt: niet alleen in België, maar ook in Kenia en Australië.

Zora studeerde in het middelbaar sociaal-technische wetenschappen. In het hoger onderwijs studeerde ze af als kleuterjuf. “Ik had altijd al de droom om leerkracht te worden, dus mijn studiekeuze was snel gemaakt”, vertelt Zora. “Ik hou er ook van om te reizen en andere culturen te ontdekken. Om dat dan te kunnen combineren met een job, is voor mij het ideale scenario. Reizen en werken in het buitenland verrijkt je als mens. Je leert jezelf veel beter kennen.”

Polé polé

Haar eerste job als kleuterjuf was in Kenia, dus verhuisde Zora in september 2021 naar het zuidelijk halfrond. Daar heeft ze een heel schooljaar lesgegeven. “Er waren vier Belgische gezinnen in het dorpje waar ik verbleef, zogenoemde digital nomads. Dat zijn mensen die vanop afstand hun werk doen via het internet en ondertussen de wereld rond reizen. Ik gaf les aan hun kindjes. Dat was vooral Nederlandse les, maar de andere kinderen in het dorp werden ook betrokken bij activiteiten zoals danslessen”, vertelt Zora.

Zora aan het lesgeven in Kenia.
Zora aan het lesgeven in Kenia. © Zora Vanborm

“De verhuis van België naar Kenia is heel soepel en gemakkelijk verlopen. Ik voelde me meteen helemaal thuis in Lamu, het paradijselijke eiland waar ik verbleef. Hun cultuur is gebaseerd op polé polé, wat rustig rustig betekent. Alles verloopt op het gemak. De inwoners zijn ook heel vriendelijk en iedereen kent elkaar”, vult ze aan.Na een jaar lesgeven in Kenia, verhuisde Zora terug naar België. Daar werkte ze in een school voor buitengewoon onderwijs in Oostende. Maar de reismicrobe had ze al te pakken, dus verhuisde ze na een jaar terug naar het buitenland. Deze keer vertrok ze naar Australië, waar ze nu nog steeds werkt.

Zora op haar school in België.
Zora op haar school in België. © Zora Vanborm

Aboriginals

“De manier van lesgeven is hier helemaal anders dan in België. Ik werk in de kleuterschool Wee Care in Bondi, Sydney. Die school werkt niet volgens het normale Australische curriculum. De aboriginalcultuur speelt een grote rol in de opvoeding van de kinderen. Elke week komt er een native aboriginal lesgeven om de kinderen over hun cultuur en kunst te leren”, getuigt Zora.

Ook het schoolsysteem is anders. De Australische school volgt de Reggio Emilia-visie. Daarbij staat het kind centraal. Kinderen moeten al van jongs af aan zelf hun passies en interesses kunnen ontdekken. Zora vertelt: “Het is een heel individuele aanpak. We zijn bijvoorbeeld met vijf leerkrachten voor maar 28 kinderen. Dat is in België onvoorstelbaar.”

Zora in een klaslokaal in de Oostendse school.
Zora in een klaslokaal in de Oostendse school. © Zora Vanborm

“De verhuis naar zowel Kenia als Australië verliepen heel goed. Ik kon mij snel aanpassen aan de leefstijl in beide landen”, zegt Zora. Maar op de vraag wat ze het moeilijkst vindt aan lesgeven in het buitenland, heeft ze duidelijk haar antwoord klaar. “Afscheid nemen blijft moeilijk. Je settelt je in een bepaalde school in een ander land en je leert telkens weer nieuwe mensen kennen. Na een tijdje moet je weer vertrekken en afscheid nemen van iedereen. Dat is voor mij het moeilijkste gedeelte”, aldus Zora.

Kraknominatie

Zora werd in 2021 geheel onverwacht genomineerd als Krak van Gistel voor haar avontuur als juffrouw in Kenia. “Het was pas na die nominatie dat ik erbij stilstond wat ik allemaal doe en gedaan heb in mijn leven. Het deed mij beseffen dat er echt unieke kansen op mijn pad gekomen zijn, waar ik enorm dankbaar voor ben. Het is heel mooi om al die verschillende culturen te mogen meemaken en overal mijn steentje te kunnen bijdragen. Ik had de nominatie echt totaal niet verwacht, maar ik vond het wel leuk om die erkenning te krijgen”, verduidelijkt Zora.

“Door mijn ervaringen als juf in drie verschillende landen, heb ik een eigen beeld over het onderwijs. Ik weet goed wat ik van het onderwijs verwacht en hoe het eruit zou moeten zien. Mijn grootste droom is dan ook om mijn eigen schooltje op te richten, in België of in het buitenland”, vertelt Zora. “Maar het leven van een nomad teacher zie ik ook wel zitten. Dat is iemand die de wereld rondreist en overal ter wereld lesgeeft. Dat kunnen zowel privélessen zijn, als lesgeven op een school. Dat zou ik ook fantastisch vinden”, besluit Zora.

Als klein meisje droomde Zora er al van om juffrouw te worden.
Als klein meisje droomde Zora er al van om juffrouw te worden. © gf
Lees meer over: