Na corona komt Cupido: 2022 wordt drukste trouwjaar ooit

Na meer dan een jaar zonder grote feesten is de stroom aan aanvragen voor de uitbaters van feestzalen een opsteker.© Getty Images
Na meer dan een jaar zonder grote feesten is de stroom aan aanvragen voor de uitbaters van feestzalen een opsteker.© Getty Images
Olaf Verhaeghe

Ja, de West-Vlamingen willen trouwen. Massaal zelfs. Dat blijkt uit een rondvraag bij de feestzalen in onze provincie. De aanvragen voor een huwelijksfeest stromen er binnen. Het is zelfs zo druk dat 2023 al wordt voorgesteld. Wie elkaar eeuwige trouw wil beloven, oefent best nog wat geduld.

Elke zaterdag van januari tot december 2022 klinken in Salons Ten Boogaerde in Kortemark de eerste noten van een openingsdans. Dat weet zaakvoerder Didier Deylgat nu al. “Het zit vol. Elke zaterdag is bezet”, zegt hij. “Wie nu belt om volgend jaar in het weekend te trouwen, moeten we vragen om de vrijdag te kiezen. Er zit niets anders op. Nog verder uitstellen naar 2023 willen we zoveel mogelijk vermijden.”

Het mag duidelijk zijn: 2022 wordt het jaar van de huwelijksfeesten. Een inhaalmanoeuvre voor de coronamaanden zonder recepties en dansfeesten in combinatie met koppels die het symmetrische ‘22 al langer in hun ringen gegraveerd zagen, zet een immense druk op de agenda’s van de West-Vlaamse feestzalen. Bij Huis Van Wonterghem in Kuurne is het plannen van 2022 dan ook volop aan de gang. “Wij merken dat velen vooral al een plan B achter de hand willen hebben”, zegt Gregory Van Wonterghem. “Ze leggen augustus van dit jaar nog vast, maar we geven hen ook al een datum voor volgend jaar bijvoorbeeld. We merken dat heel veel koppels dat enorm waarderen.”

Bij Salons Saint-Germain in Diksmuide loopt de kalender ook razendsnel vol. Zeker de maanden juli, augustus en september van 2022 zijn immens populair. “Door de coronacrisis merken we dat koppels een stuk flexibeler zijn geworden om toe te geven op hun oorspronkelijke plannen en een nieuwe datum te kiezen. Bij de eerste gesprekken is al duidelijk dat ze weten of aanvoelen dat hun droomdatum waarschijnlijk niet meer vrij zal zijn. 2022 wordt sowieso razend druk, maar koppels die nu kiezen om te trouwen, opteren ook al voor 2023.”

Kinderwens

Ook weddingplanner Marlies Maddens uit Moorslede kreeg de jongste weken heel wat aanvragen voor de volgende jaren binnen. “We zien dat koppels hun huwelijk uitstellen naar 2022, maar ook al naar 2023 en zelfs ‘24 of ‘25”, zegt ze. “Die verschuiving begon al vroeg dit voorjaar en heeft voor een groot deel te maken met de aanhoudende sluiting van de horeca. Ik merk dat koppels er weinig vertrouwen in hebben dat hun huwelijk een van de komende maanden zal kunnen doorgaan. Het risico om op het laatste nippertje toch te moeten uitstellen, is te groot. Koppels die hun trouw al een paar keer hebben moeten verplaatsen, hebben er even genoeg van. Sommigen kiezen om wel nog wettelijk te trouwen en het feest voor later te houden.”

Vierde keer, goede keer? Sanne en Steven stellen huwelijk al drie keer uit

Sanne Blomme (30) en Steven Dierkens (30) uit Lichtervelde moesten al drie keer hun huwelijk verplaatsen. “We zaten volop in de laatste voorbereidingen toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Ons huwelijk stond op 4 april 2020 gepland, een datum die al snel onhaalbaar bleek”, zegt Sanne. “We hebben toen alles uitgesteld naar 19 juni, maar ook dat bleek onmogelijk. Toen al speelden we met het idee om het feest verplaatsen naar 2022, maar uiteindelijk gingen we toch voor augustus 2021.”

Sanne Blomme en Steven Dierkens stelden hun huwelijk al drie keer uit. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Sanne Blomme en Steven Dierkens stelden hun huwelijk al drie keer uit. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt

Ondertussen hebben Sanne en Steven beslist om hun huwelijk opnieuw te verplaatsen: naar 20 augustus 2022. “We vrezen dat het dit jaar niet meer zal lukken. Het is al de derde keer dat we alles moeten verplaatsen en dat is toch wel frustrerend. Het voordeel is wel dat ons tweede kindje, dat we eind april verwachten, tegen dan al zal kunnen stappen en dat ons gezin compleet zal zijn.”

Toch is Sanne er nog niet helemaal gerust in. “Echt zeker dat het volgend jaar zal kunnen doorgaan, ben ik nog niet. (lacht) We willen nog altijd trouwen zoals we in gedachten hadden: een groot feest met alle oorspronkelijke gasten en waar iedereen vrij kan dansen zonder mondmasker. Op 28 augustus van dit jaar zullen we wel al sowieso voor de wet trouwen. Zo zijn we toch al een beetje met elkaar verbonden.”

Hoewel het zomerhuwelijk veruit het populairst blijft, winnen ook de wintermaanden terrein. “Voor de periode tussen november en januari neemt het aantal aanvragen alleen maar toe. Veel mensen hebben de charme daarvan ontdekt en het grote voordeel is dat je sowieso geen zorgen hebt over het weer. Je zit hoe dan ook binnen. (glimlacht) Koppels die nu al voor 2024 of 2025 kiezen, zijn trouwens vaak mensen met een kinderwens. Zij willen zich eerst daarop focussen vooraleer in het huwelijksbootje te stappen.”

Na intussen meer dan een jaar zonder grote feesten is de stroom aan aanvragen voor de uitbaters van feestzalen een opsteker. Voor hen was de coronacrisis immers een ellenlange periode waarin zo goed als alle inkomsten wegvielen. “Het zal volgend jaar enorm hard werken worden, maar uiteraard zijn we tevreden met de vele extra boekingen”, aldus Didier Deylgat van Ten Boogaerde. “Het zal ook nodig zijn, want we moeten toch grote gaten van vorig jaar en een stuk van dit jaar opvullen.” Ook in De Commanderie in Maldegem, net over de grens met Oost-Vlaanderen, is men opgetogen met de vele telefoontjes. “Ieder feest dat je hebt moeten verplaatsen, was een dag waarop je inkomsten naar nul terugvielen”, zegt Milan Stevens. “Sinds de start van de eerste lockdown zullen we zeker anderhalf jaar kwijtspelen. Natuurlijk zijn we heel blij met de reserveringen die nu komen.”

Personeel

De vele reservaties zetten meteen ook druk op het personeelsbestand. De feestzalen geven voorlopig aan de voorspelde drukte aan te kunnen, maar speuren toch naar nieuwe mensen. “We zijn nu al volop aan het kijken om extra flexi-jobbers aan te trekken en bijkomende personeelsleden in te schakelen”, zegt Didier Deylgat van Ten Boogaerde. “Daarnaast hebben we ook onze interne organisatie op punt gezet en nieuwe procedures ontwikkeld om alles, zelfs als het heel erg druk wordt, in goede banen te kunnen leiden. Eigenlijk konden we ons tijdens de coronacrisis al voorbereiden op wat ongetwijfeld zal komen.”

Milan Stevens ziet vooral problemen voor traiteurs. “Zij zagen de voorbije maanden heel wat koks en slagers een andere job zoeken en vinden. Denk maar aan een slager die in een supermarkt is gaan werken bijvoorbeeld”, zegt de zaakvoerder van De Commanderie. “Ik vrees dat het voor traiteurs niet evident wordt om hun vroegere vaste personeel terug te halen. Sowieso zullen ze die moeten aanvullen met nieuwe werkkrachten.”

Hoop op najaar blijft

Voor de iets kleinere feesten blijft de hoop op de zomer en het najaar van 2021 levendig. Of die allemaal effectief zullen kunnen plaatsvinden, valt nog af te wachten. “Toen het Overlegcomité een tijdje geleden 1 mei naar voren schoof, polsten mensen naar uitgestelde communiefeesten of familiefeesten voor meer dan 50 mensen. Voorlopig aanvaarden we alles onder voorbehoud, maar we zijn natuurlijk afhankelijk van welke maatregelen nog zullen gelden”, benadrukt Didier Deylgat.

“Ik heb toch het gevoel dat de West-Vlaming gelooft in een feestelijk najaar”, is Gregory Van Wonterghem hoopvol. “Zeker na de zomer durft men ervan uitgaan dat op vlak van feesten veel meer zal kunnen. En ik durf dat samen met hen.”

(Matthew Pyck en Olaf Verhaeghe)