Hooglede: “Misschien inspireer ik zo wel andere jongeren”

Een trots gezin met de nieuwe Krak van Hooglede in hun midden: mama Chantal Lecluyse, Krak Morgane Six, broer Birger en papa Hans. © GD
Redactie KW

Morgane Six (18) is in de geschiedenis van de krakverkiezing waarschijnlijk de jongste laureaat tot nu toe en daar is zij tegelijk verbaasd over en fier op. De studente verpleegkunde is heel blij dat met haar verkiezing de Damiaanactie mee in de spots komt en dat dit andere leeftijdsgenoten kan inspireren om zich in te zetten voor anderen.

Morgane Six woont samen met haar ouders Hans en Chantal Lecluyse en jongere broer Birger in de Roibaardstraat. Zij was verbaasd en aangenaam verrast toen ze vernam dat ze tot Krak van Hooglede 2015 werd verkozen.

“Ik schrok er van want de andere vier kandidaten waren sterk. Het moet zijn dat mijn verhaal aanspreekt en hopelijk ook leeftijdsgenoten. Ik dank dan ook iedereen voor de reacties en de steun.”

Sociaal bewogen

Al van heel jonge leeftijd voelde Morgane een sociale bewogenheid. Ze trok als vijfjarige naar de plaatselijke Chiro en is er nu leidster bij de speelclub. Morgane maakte in haar vierde jaar humane wetenschappen kennis met de Damiaanactie. Ze was meteen overtuigd: “Voor zoiets wil ik me later inzetten!”

De inleefreis naar Nicaragua was een meer dan overweldigende ervaring

In 2013 werd zij vrijwilligster bij de Damiaanactie en kreeg een brief van school om zich kandidaat te stellen voor een inleefreis. Daarvoor moest ze een motivatiebrief schrijven, dat mocht ze met vier andere leerlingen doen. Uiteindelijk werd Morgane door de Damiaanactie geselecteerd om met een leerkracht van het M. M. I., mevrouw Inge Hansal, drie leerlingen van andere scholen met hun leerkracht, vrijwilligers van de Damiaanactie en een reportageploeg van WTV-Focus naar Nicaragua af te reizen in augustus 2015.

Het werd een meer dan overweldigende ervaring en Morgane verloor haar hart aan het land, de cultuur en aan de Damiaanactie. Het land is het tweede armste land van Amerika. Ze maakte er kennis met verschillende dispensaria die hulp bieden aan bewoners van dorpjes in de omgeving. Vooral longtuberculose en berglepra worden er aangepakt. De werking van de Damiaanactie en de leefomstandigheden van de armsten ginder hebben haar geraakt.

Studies verpleegkunde

Ondertussen is Morgane haar studies verpleegkunde aan de Arteveldehogeschool in Gent begonnen met als doel om later bij de Damiaanactie te kunnen werken. Heel de maand januari zit Morgane in de examens en ze zal pas daarna van haar Kraktitel kunnen genieten.

Het hele gezin deelt mee in de overwinning van Morgane. Pa Hans, Ma Chantal en broer Birger zijn heel fier en steunen haar in haar volgende plannen.

VRAGENRONDJE

De ervaringen die Morgane mocht opdoen tijdens de inleefreis naar Nicaragua, sterkten haar overtuiging om later bij dergelijk werk betrokken te worden.

Wat beweegt een jong meisje om zo ver weg te trekken?

“De projecten van Damiaanactie spraken mij meteen aan. In Nicaragua en elders worden de allerarmsten van professionele hulp voorzien maar de nood is heel hoog.”

Is er hier geen nood aan hulp?

“Jazeker, maar de middelen zijn hier beschikbaar. In die verre uithoeken van de wereld is het vaak erg schrijnend en is basishulp al levensbelangrijk.”

Waarom al volgend jaar niet terug?

“Ik moet ook aan mijn studies denken. Dat diploma wil ik halen. Zo’n reis voorbereiden vergt tijd omdat ik alles zelf financier.”

Wat betekent de titel Krak voor jou?

“Ik ben er heel blij mee vooral omdat daardoor de Damiaanactie meer in beeld komt.”

Plannen voor de toekomst?

“In de zomer 2017 neem ik deel aan een bouwkamp in Siuna (Nicaragua), waar een dispensarium wordt gebouwd om tbc-patiënten apart te kunnen behandelen. De reis financier ik ze zelf en daar bovenop moet ik nog zo’n 750 euro sponsorgeld zien in te zamelen voor de aankoop van bouwmaterialen. Op 5 februari 2016 is er om 19.30 uur een benefietavond in zaal Geitenhove. Toegang gratis. Er is een dessertbuffet ten voordele van het Damiaanproject. Daarvoor betaal je minimaal 1,5 euro per persoon maar je mag zoveel geven als je wil.”

BIO

Privé

Geboren in 1997 als oudste in het gezin van Hans Six en Chantal Lecluyse uit de Roibaardstraat. Ze heeft nog een jongere broer, Birger.

Loopbaan

Lager onderwijs in de Mozaïek (Sint-Jozef), daarna twee jaar Barnum (Roeselare) en vier jaar humane wetenschappen aan het Maria Margaretha Instituut (Kortemark). Nu eerstejaarsstudente verpleegkunde aan de Arteveldehogeschool (Gent).

Vrije tijd

Leidster bij Chiro ‘t Geetje. Ook muziek is een passie. Speelt klarinet en basklarinet en is spelend lid van Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden in Hooglede.

(Geert Deceuninck)