Hanne Buysschaert (25) is de Krak van Hooglede: “Ik help bij de brandweer graag mensen in moeilijke omstandigheden”

Hanne samen met enkele van haar brandweercollega’s tijdens een bijeenkomst. We zien Wouter Dinnetweth, Jan Vandenaweele, Hanne Buysschaert, partner Akram Sayed, Thomas Cool en Ronny Velghe. Achteraan herkennen we Lander Decancq, Hein Verhelst en Jan Callewaert. © EVG
Redactie KW

Hanne Buysschaert (25) kwam al van jongs af aan in contact met de brandweer door papa Jan. Hanne is in de brandweerpost van Gits de enige vrijwillige brandweervrouw. Wat haar typeert is dat ze erg behulpzaam is en laat dat nu net een goeie motivatie zijn voor een jonge brandweervrijwilligster. Hanne gaat geen uitdaging uit de weg. Deze week start ze met de opleiding hulpverlener-ambulancier om zo nog meer mensen te kunnen bijstaan.

Door papa Jan maakte Hanne Buysschaert al vroeg kennis met het reilen en zeilen bij de brandweer. “Ik besliste enkele jaren geleden om te starten aan de brandweeropleiding. Maar vooraleer je kunt starten, moet je voor een aantal proeven slagen. De eerste tests waren cognitief waarbij onder andere het logisch denken wordt geëvalueerd. Daarna volgde de handvaardigheidstest waarin je moet tonen of je wat handig bent met onder andere een boormachine of een zaag. Veilig kunnen werken is zeker ook van tel. Tijdens de fysieke proeven worden conditie en kracht getest. Nadat ik geslaagd was voor deze drie proeven, is mijn kandidatuur aanvaard bij de brandweerzone Midwest. Ik ben daarna gestart met de driejarige opleiding waarvoor ik ondertussen geslaagd ben. Ik heb nu mijn brevet en momenteel ben ik bezig met een jaartje stage”, vertelt ze.

Ambulancier

Hanne blijft in ieder geval niet stilzitten. De ene opleiding is nog niet helemaal afgerond of ze ziet alweer ergens anders een uitdaging om mensen van dienst te kunnen zijn. “Deze week start ik met de opleiding hulpverlener-ambulancier. Vanuit de brandweerkazerne vertrekken ook ambulances en dus zou het handig zijn mocht ik ook opgeleid zijn om met de ziekenwagen te mogen rijden en ter plaatse de eerste zorgen te kunnen toedienen. Ook dit is een interesse die er altijd is geweest, dus ik hoop echt dat ik slaag voor de opleiding.”

Dankbaarheid

“Het geeft me enorm veel voldoening om mensen te kunnen helpen in moeilijke momenten. De dankbaarheid die je ervaart als je bij mensen het verschil kunt maken, bezorgt me een goed en voldaan gevoel. Wanneer we opgeroepen worden, ervaar ik een adrenalinekick. We haasten ons allemaal naar de kazerne om ons klaar te maken en uit te rukken. Eenmaal in de brandweerwagen gaat die adrenaline over in opperste concentratie. Als we ter plaatse komen is het altijd afwachten wat er moet gebeuren, want hoe vaak we ook oefenen, iedere situatie is toch anders. Bij een brand kun je soms moeilijk van buitenaf inschatten hoe het binnen zal zijn. Ik heb het geluk om te mogen samenwerken met betrouwbare collega’s die een tweede familie zijn voor mij. Daarnaast zijn het ook leuke collega’s. Wat niet onbelangrijk is, want we zijn tenslotte heel vaak samen om te oefenen, uit te rukken, op interventie te gaan… dus is een hechte groepssfeer belangrijk. Ik ben mijn partner ook dankbaar dat ik dit allemaal mag doen, want er kruipt heel wat tijd in maar wat ik terugkrijg aan dankbaarheid en collegialiteit is onbetaalbaar”, besluit Hanne.

Wie is Hanne Buysschaert?

Privé

Hanne Buysschaert (25) is geboren en getogen in Gits. Ze woont samen met haar partner in de Stationsstraat in Gits.

Loopbaan

Na haar studies is Hanne aan de slag gegaan als ergotherapeut in het woonzorgcentrum van Ardooie.

Vrije tijd

Na haar werkuren is Hanne vaak terug te vinden in de brandweerkazerne als vrijwillige brandweervrouw. Een andere hobby is badminton spelen en tijdens de zomermaanden gaat ze mee met de CM op kamp als monitor bij jongeren met een verstandelijke beperking. “Mensen helpen zit in mijn bloed en dat doe ik op mijn werk, bij de brandweer of bijvoorbeeld op kamp bij jongeren die het moeilijker hebben”, aldus Hanne.

Drie vragen aan Hanne

Kan iedereen bij de brandweer komen?

“Iedereen is zeker welkom bij de brandweer. Of je nu jong of iets ouder bent, man of vrouw, het maakt eigenlijk echt niet uit, want iedereen wordt ingezet naargelang de capaciteiten die elke persoon bezit. In elk team is een variatie aan mensen nodig. We zijn trouwens nog altijd op zoek naar mensen.”

Welke interventie zul je nooit vergeten?

“Ik denk mijn eerste interventie op Sint-Henricus. We werden opgeroepen nadat een vrouw in de gracht was beland met haar wagen. De auto was behoorlijk toegetakeld maar alles is goed afgelopen. Ik denk eigenlijk dat iedereen zich die eerste interventie goed kan herinneren. Daarnaast is elke binnenbrand voor mij erg spannend omdat je niet altijd van buitenaf kunt zien wat er gaande is binnen.”

Welke veranderingen zijn op komst in de wereld van de brandweer?

“De brandweerkorpsen werken onderling alsmaar vaker nauw samen. Om mensen sneller van dienst te kunnen zijn, is het goed om zowel mensen als materialen uit te wisselen. Het gaat erom dat we zo snel mogelijk ter plaatse zijn met het juiste gereedschap.”

Lees meer over: