Dokters hopen op lege bedden deze zomer
Voor het eerst sinds begin oktober liggen er minder dan 70 covidpatiënten in de elf West-Vlaamse ziekenhuizen. Na een loodzware tweede én derde golf durven de dokters en verpleegkundigen stilletjes hopen op het licht en de tunnel. “We hebben geleerd dat voorspellen gevaarlijk is, maar ik ben graag optimistisch”, zegt dokter Serge Vanderschueren, medisch directeur in AZ Groeninge.
De coronacijfers in West-Vlaanderen gaan verder de goede kant op: het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, de coronakaart kleurt almaar groener en ook de ziekenhuizen zien meer genezen patiënten weer vertrekken dan er ziek binnenkomen.
Deze week dook het aantal mensen dat met covid werd opgenomen in de elf West-Vlaamse ziekenhuizen richting 65. Dat is het laagste cijfer sinds 10 oktober, bij de start van de tweede golf. Ook op de diensten intensieve zorgen klaart de hemel stilaan op. Met nog 25 zwaar zieke patiënten daar zakt de druk opnieuw onder het peil van begin oktober. Acht maanden geleden.
Met dank aan het vaccin
De dalende cijfers zijn voor een groot deel te danken aan de vlotte vaccinatiecampagne in onze provincie. Meer dan zes op de tien volwassen West-Vlamingen kreeg ook al minstens één prikje, maar vooral de kwetsbare groep is grotendeels beschermd. Bijna 95 procent van wie op 1 januari 2021 ouder is dan 65 is intussen gevaccineerd, de grote meerderheid zelfs al twee keer. Ook ruim 90 procent van de risicopatiënten is al zeker één keer ingeënt met een coronavaccin.
De impact van het vaccineren op de besmettings- en opnamecijfers is duidelijk zichtbaar: waar er in de maand april nog 1.852 mensen boven de 60 besmet raakten, waren dat er in mei nog maar 815. En waar de senioren in de eerste week van april nog 60 procent van de ziekenhuisopnames uitmaakten, is dat intussen gezakt tot slechts 25 procent.
Goed nieuws dus nu de grote versoepelingen van het Zomerplan ingaan. En ook al prediken de West-Vlaamse ziekenhuizen voorzichtigheid en blijvende aandacht voor de basismaatregelen, ook zij achten het moment om de coronateugels ietwat te lossen gekomen. “Versoepelen was onvermijdelijk”, zegt Serge Vanderschueren, hoofdarts in AZ Groeninge in Kortrijk. “Het draagvlak voor strikte maatregelen zie je zo smelten. Dan is het makkelijker haalbaar om de minimummaatregelen op vlak van hygiëne, afstand en maskerdracht wel nog af te dwingen.”
“Ik ben vooral blij dat ook ons personeel naast het werk kan genieten van de versoepelingen”, stelt Lieven Wostyn, medisch directeur in het Roeselaarse AZ Delta. “In het ziekenhuis zelf houden we de boot nog wat af om bijvoorbeeld meer bezoek toe te laten, maar ik hoop dat de cijfers straks toelaten om ook daar weer ruimte te bieden.”
Inhaalbeweging
AZ Groeninge heeft vandaag nog één covidafdeling die zowat halfvol ligt, een handvol mensen ligt er op intensieve. AZ Delta telt 15 patiënten, van wie 6 op ICU. In AZ Damiaan is het aantal covidpatiënten gezakt tot vijf. Daar ligt nog één iemand op intensieve zorgen. “Af en toe is er nog een opname, maar de trend is dalend”, zegt Kevin Mollet van het Oostendse ziekenhuis. “We hebben de voorbije weken een inhaalbeweging kunnen maken wat verlof van ons personeel betreft. Dat was echt nodig, want je merkt dat de uitval door ziekte of uitgestelde zorg ook bij onze medewerkers hoger ligt. Covidzorg vergt heel veel van een verpleegkundige, veel meer dan de gewone reguliere zorg.”
Velen snakken dan ook naar vakantie en ontspanning komende zomer. De fysieke maar vooral mentale wonden die corona bij het zorgpersoneel sloeg, moeten tijd krijgen om te helen. “Je voelt dat het personeel voorbij het einde van hun Latijn zit”, knikt dokter Vanderschueren. “Let op, mocht het nodig blijken, dan nemen onze mensen nóg eens hun verantwoordelijkheid. Maar het is heel duidelijk dat iedereen moe en het vooral ook beu is. Na de eerste golf was er het gevoel alsof het ergste achter de rug was, maar die tweede en zeker ook de derde hebben er zwaar ingehakt.”
Vooral hoopvol
“Durven we hopen op nul coronapatiënten deze zomer? Ik alleszins wel”, zegt Kevin Mollet. “Vorige zomer hebben we ook een aantal dagen, zelfs weken gehad zonder covidopnames. Maar dat neemt niet weg dat je altijd waakzaam moet blijven.”
“Ik denk dat nul voor de komende maanden nog een illusie is”, pikt Lieven Wostyn in. “Geen coronapatiënten op intensieve zorgen zou al heel mooi zijn. Zolang het blijft zoals het nu is, is alles beheersbaar en moeten we niet fors ingrijpen in de andere zorg.”
“Als er één iets is wat we de voorbije maanden hebben geleerd, is dat je moet hoeden voor straffe uitspraken en grote aankondigingen”, is ook Serge Vanderschueren nuchter. “Natuurlijk hoop ik dat we die 0 te zien krijgen in ons ziekenhuis en het is ook zeker niet uitgesloten. Laat ons zeggen dat ik een doorgewinterd optimist ben en dat ook zal blijven. Ik probeer tijdens mijn vakantie het ziekenhuis toch af en toe los te laten, maar hoe dan ook blijf je betrokken en hou je een half oog op wat er daar gebeurt. Proberen genieten waar het kan, zeker? Ik hoop dat al onze mensen daar ook tijd en ruimte mogen voor vinden.”
Volg de situatie elke dag op KW.be/coronakaart .
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier